Πώς συνδέεται η ακμή με τη γήρανση του δέρματος;  thumbnail

Πώς συνδέεται η ακμή με τη γήρανση του δέρματος;

Υπάρχουν κάποια πιθανότατα καλά νέα για ανθρώπους με ιστορικό ακμής – το δέρμα τους ίσως γερνάει πιο αργά από όσους δεν υπέφεραν από διάστικτο δέρμα κατά τη διάρκεια της εφηβείας.


Αυτό προτείνει βρετανική έρευνα που συμπεριέλαβε λίγο παραπάνω από 1.200 δίδυμα. Ένα τέταρτο από αυτά δυσκολεύτηκε με την ακμή κάποια στιγμή της ζωής τους.


"Εδώ και πολλά χρόνια οι δερματολόγοι έχουν εντοπίσει ότι το δέρμα όσων υποφέρουν από ακμή εμφανίζεται να ωριμάζει πιο αργά από εκείνων που δεν έχουν παρουσιάσει ακμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Παρόλο που αυτό έχει παρατηρηθεί σε κλινικές μελέτες, η αιτία που συμβαίνει δεν ήταν προηγουμένως ξεκάθαρη. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ο λόγος θα μπορούσε να συνδεθεί με το μήκος των τελομερών (telomeres) που εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους έχουν ακμή και σημαίνει ότι τα κύτταρα τους μπορεί να είναι προστατευμένα ενάντια στη γήρανση." σημειώνει ο ερευνητής Simone Ribero, δερματολόγος στο Τμήμα Έρευνας Διδύμων και Γενετικής Επιδημιολογίας στο King's College London.


Τα τελομερή βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων και βοηθούν στο να τα προστατεύουν από επιδείνωση όσο αναπαράγονται. Καθώς τα κύτταρα ωριμάζουν, τα τελομερή σταδιακά διασπώνται καταλήγοντας σε θάνατο των κυττάρων – ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης και της γήρανσης, εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.


Η Veronique Bataille συγγραφέας της εργασίας και δερματολόγος εξηγεί: "Τα πιο μακροσκελή τελομερή έχουν πιθανότητες να είναι ένας παράγοντας που εξηγεί την προστασία από την πρόωρη γήρανση του δέρματος σε άτομα που προηγουμένως έπασχαν από ακμή."


Στην έρευνα δίδυμα με ιστορικό ακμής ήταν αναμενόμενο να έχουν μεγαλύτερα τελομερή στα λευκά αιμοσφαίρια.


"Εξετάζοντας τις βιοψίες του δέρματος ήμασταν σε θέση να ξεκινήσουμε να καταλαβαίνουμε τις εκφράσεις των γονιδίων που σχετίζονταν με αυτό. Περισσότερη δουλειά απαιτείται για να λάβουμε υπόψη εάν συγκεκριμένες οδοί για τα γονίδια μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για χρήσιμες παρεμβάσεις" επισημαίνει ο Ribero.


Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες το μήκος των τελομερών στα λευκά αιμοσφαίρια είναι σε θέση να προβλέψει τη βιολογική γήρανση και συνδέεται με το μήκος των τελομερών και σε άλλα κύτταρα του σώματος – υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της έρευνας.


Παρόλα αυτά η τελευταία μελέτη δεν απέδειξε σχέση αιτίου αιτιατού ανάμεσα στο μήκος των τελομερών και τη γήρανση του δέρματος.


Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό Ερευνητικής Δερματολογίας.


 


 


 


 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X