Ομοφυλοφιλία: Η αποκάλυψη στους γονείς  thumbnail

Aναγνώστρια του boro.gr

Ομοφυλοφιλία: Η αποκάλυψη στους γονείς

Γεια σας είμαι 18 ετών και εδώ και ένα χρόνο ξέρω ότι είμαι ομοφυλόφιλη και μάλιστα πάω για τη δεύτερη σχέση μου. Εγώ το κορίστι το αγαπάω και από ότι καταλαβαίνω με αγαπάει και εκείνο. Το έχω καταλάβει από τον τρόπο που όταν γυρνάμε από το σχολείο με κρατά χέρι χέρι. Και το πώς μου συμπεριφέρεται. Οι γονείς του κοριτσιου ξέρουν ότι είναι bisexual. Με τον πατέρα μου εγώ δεν έχω πρόβλημα έχω όμως με τη μητέρα μου που αλλάζει άποψη συνέχεια για την ομοφυλοφιλία. Για παράδειγμα τη μια φορά που τη ρώτησα μαμά τι γνώμη έχεις για την ομοφυλοφιλία μου είπε ότι δεν έχω [πρόβλημα και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν με τη ζωή τους και άμα ήσουν εσύ δε θα είχα πρόβλημα


Αλλά άλλη μια φορά που θέλησα να της πώ ότι είμαι λεσβία προσπαθούσα πρώτα να της πω ότι έχω μια κολλητή bisexual και ότι είναι το κορίτσι που αγαπώ και η απάντησή της είναι είσαι τρελή έχεις κολλητή bisexual κανονικά πρέπει να σου κόψω όλες τις επαφές μαζί της. Σταμάτησα να μιλάω και πήγα στο δωμάτιό μου γιατί τρομοκρατήθηκα. Η μητέρα μου έχει ομοφοβικές απόψεις και φοβάμαι να της το πω μήπως αλλάξει στάση απέναντί μου. Και επίσης φοβάμαι μη με διώξει από το σπίτι. Μέχρι στιγμής τα πάω τόσο τέλεια με τη μητέρα μου. Μήπως μπορείτε να μου πείτε μια λύση ή πως μπροώ να αλλάξω την ομοφοβιοκή της στάση; 


Απαντά η Μαρκέλλα Καπλάνη
M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
PgCert. Ειδικής Αγωγής  
B.Sc. Ψυχολογίαςwww.normavitae.com

 


Αγαπητή Αναγνώστρια,


 


Είναι πολύ θετικό ότι έχεις καλό και δυνατό δεσμό με τη μητέρα σου – αυτό θα βοηθήσει πολύ την διαδικασία. 


 


Όταν νιώσεις έτοιμη να ανοίξεις αυτή τη συζήτηση με τη μητέρα σου, καλό είναι να κάνεις επίκληση στο συναίσθημα – να της πεις πως εκτιμάς την σχέση σας και ότι θεωρείς τον εαυτό σου τυχερή που μπορείς και έχεις τόσο καλή σχέση με τη μητέρα σου ενώ π.χ. άλλες φίλες/γνωστές σου μπορεί να μην έχουν τόσο δυνατό δεσμό. Εξήγησέ της πως έχεις κάτι να της πεις το οποίο δεν είσαι σίγουρη πως θα της φανεί αλλά δεν επηρεάζει την μεταξύ σας σχέση. Πριν της το πεις εξήγησέ της πως σου είναι σημαντικό να έχεις την στήριξη και την αγάπη της. Έχοντας λοιπόν θέσει γερές βάσεις στην συζήτηση επικαλούμενη την δυνατή σχέση σας αλλά και την αγάπη μεταξύ σας, μπορείς να της μιλήσεις ανοιχτά για τις σεξουαλικές σου προτιμήσεις. Υπενθύμισε της την συζήτηση που κάνατε κάποτε στην οποία ανέφερε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τη ζωή του και ότι αυτά είναι ιδιωτικά θέματα και διαβεβαίωσε την ότι αυτό το δεδομένο δεν αλλάζει τίποτα ούτε στην μεταξύ σας σχέση αλλά ούτε και στον δικό σου χαρακτήρα. 


 


Αν τύχει, αρχικά, να αντιδράσει άσχημα, μην το πάρεις καθόλου προσωπικά και μην επιτρέψεις στους φόβους που αναφέρεις να εισχωρήσουν. Δώσε της χρόνο. Δείξε κατανόηση σαν κι αυτή που θέλεις να λάβεις. Πολλοί γονείς, οι οποίοι δεν είναι ομοφοβικοί, σοκάρονται και στεναχωριούνται όχι για προσωπικούς τος λόγους ούτε γιατί έχουν φοβία ωε προς τους ομοφυλόφιλους αλλά γιατί πολλοί από αυτούς φοβούνται το τί θα πρέπει να αντιμετωπίσει το παιδί τους όντας ομοφυλόφιλο σε μία κοινωνία η οποία ακόμη δεν μπορεί να αποδεχτεί την διαφορετικότητα. Μέσα στο άγχος τους μην εξοστρακιστεί το παιδί τους, μπορεί καμιά φορά και οι ίδιοι να προσπαθήσουν να πιέσουν καταστάσεις ή να μην αποδεχτούν αυτό που γίνεται. Στη δική σου περίπτωση, εφόσον υπάρχει ήδη καλή σχέση, πολύ πιθανώς να μη χρειαστεί να περάσεις από στάδια μη–αποδοχής αλλά και πάλι είναι καλό να είσαι προετοιμασμένη ψυχολογικά για οποιαδήποτε αντίδραση ώστε να μην κλονιστείς αν γίνει κάτι εκτός του αναμενόμενου. Για να βοηθήσεις τη μητέρα σου να αποδεχτεί την κατάσταση πιο γρήγορα, προσπάθησε εσύ να παραμείνεις ανοιχτή, ζέστη, και γεμάτη κατανόηση – μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να θιχτεί με οτιδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο και θα δεις ότι θα δώσεις το παράδειγμα και στην μητέρα σου να κάνει το ίδιο. Όντας ήρεμη και αποφασισμένη της δείχνεις ότι εσύ έχεις αποδεχτεί την σεξουαλικότητα σου πλήρως και πως είσαι δυνατή, ελαφρύνοντας έτσι κάποιο από το άγχος που μπορεί να δημιουργηθεί στην ίδια για εσένα και το μέλλον σου. Μπορεί να ακούγεται μεγάλη αυτή η ευθύνη, αλλά ταυτόχρονα σου δίνει και πολύ δύναμη – να θυμάσαι ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους αλλά μπορούμε πάντα να δράσουμε και να αντιδράσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία!


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X