Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα: Τί πρέπει να γνωρίζουμε thumbnail
Οι ασθενείς που εκδηλώνουν ψωρίαση σε ένα ποσοστό της τάξης του 11% θα εμφανίσουν και ψωριασική αρθρίτιδα. Πόνος, πρήξιμο στις αρθρώσεις σκιαγραφούν την κλινική εικόνα,μαζί με την ψωριασική ονυχία.

Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα: Τί πρέπει να γνωρίζουμε

Επιτακτική καθίσταται η ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αναφορικά με τη χρόνια νόσο της ψωρίασης από την οποία πάσχουν 220 χιλιάδες ασθενείς  στη χώρα μας, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι πάσχοντες υπολογίζονται περίπου σε 125 εκ, συμπέρασμα το οποίο αναδείχθηκε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της  ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα» που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών «Επιδέρμια» στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός, το βράδυ  της Τρίτης 17 Οκτωβρίου με ομιλητές την κ. Χριστίνα Αντωνίου, καθηγήτρια Δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθύντρια και διοικήτρια ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Α. Συγγρός και τον κ. Δήμο Πατρίκο, Διευθυντή Ρευματολόγο στο νοσοκομείο Metropolitan.Ξεκινώντας την ομιλία της η κ. Αντωνίου επεσήμανε πως στόχος  είναι να «φέρουμε κοντά τον γιατρό και τον ασθενή. Μαζί θα μάθουμε καλύτερα το νόσημα, μαζί θα προχωρήσουμε κι ο ένας θα βοηθήσει τον άλλο» Πρόκειται, όπως συμπλήρωσε στη συνέχεια, για μια νόσο με πολλά πρόσωπα και ο γιατρός καλείται να εξετάσει προσεκτικά τον ασθενή. Είναι μη μεταδοτική φλεγμονώδης νόσος, εκδηλώνεται σε οποιαδήποτε ηλικία και προσβάλλει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.


Γονίδια, κληρονομικότητα και περιβάλλον είναι οι σημαντικότεροι από τους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή της. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει το γονίδιο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες να είναι αυτοί που θα ενεργοποιήσουν την εκδήλωση της ψωρίασης. Ακόμη, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και το στρες, μπορεί να προκαλέσουν μια διαταραχή του ανοσοποιητικού, το οποίο αντιδρά διαφορετικά σε κάθε περίπτωση. Ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 2% των ασθενών, εμφανίζουν ψωρίαση χωρίς να υπάρχει γονιδιακός παράγοντας.


Σύμφωνα με έρευνες, η ψωρίαση επηρεάζει τη συνολική συναισθηματική κατάσταση των ασθενών. Μπορεί, όπως προκύπτει απο τα στοιχεία, να έχει βαθιά αρνητική επίδραση στην ψυχική και κοινωνική ευεξία ενός ατόμου. Εμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες 15-30, ενώ ένα ποσοστό 10 με 30% των ασθενών με ψωρίαση ενδέχεται να εμφανίσει έντονο πόνο και προοδευτικές βλάβες στις αρθρώσεις. Επιπλέον, σε πρόσφατη μάλιστα έρευνα σε ασθενείς με ψωρίαση το 23% υποστήριξε ότι η νόσος επηρέασε αρνητικά το εισόδημά τους και ένα 14% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν χάσει ή εγκαταλείψει τις δουλειές τους λόγω της ψωρίασης. Σημειωτέον ότι εμφανίζεται στο 1,5 – 3% του γενικού πληθυσμού. Τέλος, ένα ποσοστό 41% των ερωτηθέντων ισχυρίστηκε ότι επηρεάζει τη σεξουαλική του δραστηριότητα.


Όσον αφορά την ενδεικνυόμενη για κάθε ασθενή θεραπευτική αγωγή, η κ. Αντωνίου διευκρίνισε ότι δίνεται πρωτίστως βαρύτητα στο είδος και στον βαθμό της ψωρίασης και ακολούθως στις ανάγκες και απαιτήσεις του εκάστοτε ασθενούς. «Η θεραπεία εξαρτάται απο το προφίλ του ασθενούς. Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετική περίπτωση, γι’ αυτό και προσφεύγουμε στη θεραπεία που του ταιριάζει, ακολουθώντας τις διεθνείς οδηγίες…»


Σημαίνοντα ρόλο στην ψωρίαση έχει και η διατροφή. Σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημερωτικής συζήτησης η κ. Αντωνίου είπε χαρακτηριστικά: «Η υγιεινή μεσογειακή διατροφή βοηθά πάρα πολύ στην ψωρίαση». Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση της ψωρίασης στο δέρμα μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για την εκδήλωση άλλων νοσημάτων.


Από την πλευρά του ο κ. Δήμος Πατρίκος, Διευθυντής Ρευματολόγος στο νοσοκομείο Metropolitan τοποθετήθηκε σχετικά με την Ψωριασική Αρθρίτιδα, την μορφή της και τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπισή της. Όπως είπε, η ψωριασική αρθρίτιδα σε ένα ποσοστό ασθενών «εμφανίζεται με πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις, ενώ ο κύριος ρυθμιστής για την πορεία της νόσου είναι ο ρευματολόγος ο οποίος θα κατευθύνει τον πάσχοντα».  


 


Συμπτώματα Ψωριασικής Αρθρίτιδας: Επίσης, τόνισε ότι «το αίτιο που πυροδοτεί τη νόσο δεν το γνωρίζουμε ακόμα» ενώ υπογράμμισε ότι οι ασθενείς που εκδηλώνουν ψωρίαση σε ένα ποσοστό της τάξης του 11% θα εμφανίσουν και ψωριασική αρθρίτιδα.  Πόνος, πρήξιμο στις αρθρώσεις σκιαγραφούν την κλινική εικόνα,μαζί με την ψωριασική ονυχία. Η ψωριασική αρθρίτιδα προσβάλλει όλες τις αρθρώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Πατρίκος.


 


Αναλυτικά οι αρθρώσεις που προσβάλλει η Ψωριασική Αρθρίτιδα:


 Στις γυναίκες πιο συχνά παρουσιάζεται η συμμετρική πολυαρθρίτιδα. Σχετικα με τα συμπτώματα της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας, τα «κόκκινα» σημεία για τον ασθενή έχουν να κάνουν με τον φλεγμονώδη πόνο στη σπονδυλική στήλη. Συμβαίνει κυρίως όταν ο ασθενής είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Ο πόνος επιδεινώνεται στην ανάπαυση και η πρωινή δυσκαμψία είναι χαρακτηριστική.


Συμπερασματικά, η ποιότητα της ζωής των ασθενών περιορίζεται. Τα κύρια χαρακτηριστικά της ψωριασικής αρθρίτιδας εμφανίζονται στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών. «Υπάρχει ανάγκη πρώιμης διάγνωσης» τόνισε ο κ. Πατρίκος καθώς «καρδιαγγειακά και κακοήθειες είναι συχνότερα όταν η νόσος δεν ελέγχεται». Σε περιπτώσεις οι οποίες δεν επιδέχονται θεραπευτική αγωγή «καταλήγουμε σε χειρουργικές επεμβάσεις με αρθροπλαστικές» . Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ανέπτυξε στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Πατρίκος, το 59% των ασθενών δεν λαμβάνει θεραπεία.


Τέλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία ασθενούς-γιατρού, δερματολόγο ή και ρευματολόγο, με στόχο την βελτίωση της ζωής του πάσχοντα. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ο ασθενής μπορεί, όπως τονίστηκε, να εμβολιαστεί για τη γρίπη, ενώ η άσκηση που ενδείκνυται εξαρτάται απο τις αρθρώσεις που έχουν προσβληθεί. Στην περίπτωση που έχουν προσβληθεί όλες οι αρθρώσεις, ιδανικό είναι το κολύμπι.


 


Χρήζει ακόμη αναφοράς το γεγονός ότι στις 29 Οκτωβρίου θα εορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης. Η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων, διαλέξεων και ημερίδων που διοργανώνει ο νεοσυσταθείς Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα, για την ενημέρωση ασθενών και κοινού. Άλλωστε «Δυνατός ασθενής είναι ο ενημερωμένος ασθενής» είπε ο κ. Ρένος Βαμβακούσης, αντιπρόεδρος του «Επιδέρμια», ο οποίος προλόγισε τη συζήτηση την οποία συντόνισε η κ. Τίνα Κουκοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου.


 


 


Σήμερα ο ασθενής με ψωρίαση επιβαρύνεται με το κόστος της  συμμετοχής σε χάπια, κρέμες, σαμπουάν,  λοσιόν και αλοιφές παρόλο που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας του. Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ερωτηθέντες για τους σκοπούς του Σωματείου «Οι ασθενείς με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα είναι χρόνια ασθενείς μίας ανίατης νόσου. Ως χρόνια ασθενείς οφείλουν να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία . Διεκδικούμε μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική μας αγωγή, όποια μορφή και αν έχει αυτή.» Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Επιδέρμια, μπορεί κανείς να βρει στο www.epidermia.gr


Η εκδήλωση είχε την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Genesis Pharma και την συνεργασία του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματολογικών Νόσων Α. Συγγρός.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X