Πώς να αντιμετωπίσετε την αρθρίτιδα του ώμου thumbnail
Για την άρθρωση του ώμου υπάρχουν τρεις επιλογές, η ολική αρθροπλαστική, η ημιολική αρθροπλαστική και η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική. Η τελευταία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους χειρουργούς του ώμου, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική...

Πώς να αντιμετωπίσετε την αρθρίτιδα του ώμου

Νέες πρωτοποριακές τεχνικές για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του ώμου


 


Γράφει ο Εμμανουήλ Μπριλάκης  – Χειρουργός ΟρθοπαιδικόςΟ ώμος είναι μια θαυμαστή άρθρωση που συμμετέχει σε βασικές καθημερινές κινήσεις και βοηθάει ακόμη και στην έκφραση του ατόμου μέσα από την κίνηση του άκρου. Όταν αυτή η άρθρωση έχει πρόβλημα, επηρεάζει πολλαπλά την καθημερινότητα του ατόμου που πάσχει.


 


Αρθρίτιδα ώμου


Ο όρος αρθρίτιδα χρησιμοποιείται για να εκφράσει την δυσλειτουργία μιας άρθρωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σοβαρή βλάβη, με κύριο χαρακτηριστικό την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Όπως ακριβώς και η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος, η αρθρίτιδα του ώμου μπορεί να εμφανιστεί χωρίς σαφή αιτία (οστεοαρθρίτιδα), λόγω ρευματισμών (ρευματοειδής αρθρίτιδα), μετά από τραυματισμό (μετατραυματική αρθρίτιδα) ή τέλος μετά από χρόνια ρήξη του τενοντίου πετάλου (αρθροπάθεια τενοντίου πετάλου).


Εκδηλώνεται κυρίως με πόνο κατά τις κινήσεις, νυχτερινό πόνο και δυσκαμψία. Παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρά και με το πέρασμα του χρόνου, επιδεινώνονται. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική δυνατότητα αντιρρόπησης των βλαβών που προκαλεί η αρθρίτιδα με αποτέλεσμα η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων να ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Επειδή,  συνήθως, στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα είναι αμβληχρά, πολύ συχνά ερμηνεύονται ως «κούραση» ή «τενοντίτιδα» και δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή.


 


Αρθροσκόπηση και Βιολογικές Θεραπείες


Τόσο στο αρχικό όσο και στα ενδιάμεσα στάδια της νόσου, η τροποποίηση της δραστηριότητας, η χρήση απλών παυσίπονων, η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, η χρήση ζεστών ή κρύων επιθεμάτων, η φυσικοθεραπεία και η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να βελτιώσει το πρόβλημα.


Στα προχωρημένα στάδια ή στις περιπτώσεις που η συντηρητική αγωγή δεν είναι αρκετή για να ανακουφίσει τον ασθενή, χρειάζονται πιο ριζικές λύσεις. Η αρθροσκόπηση, δηλαδή η επισκόπηση της άρθρωσης μέσα από μικρές οπές, χρησιμοποιείται για ελαφρύτερες περιπτώσεις και σε μικρότερες ηλικίες και η αποτελεσματικότητά της αυξάνεται θεαματικά όταν συνδυάζεται με την βιολογική ενίσχυση που προσφέρει η έγχυση επουλωτικών παραγόντων από αιμοπετάλια (PRP) ή η έγχυση βλαστοκυττάρων (stem cells).


 


Ολική Αρθροπλαστική  και Ανάστροφη Ολική Αρθροπλαστική


Η αρθροπλαστική αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ορθοπαιδικής, και αφορά στην αντικατάσταση του φθαρμένου τμήματος της άρθρωσης με εμφυτεύματα εξαιρετικά ανθεκτικά και απόλυτα συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό. Για την άρθρωση του ώμου υπάρχουν τρεις επιλογές, η ολική αρθροπλαστική, η ημιολική αρθροπλαστική και η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική. Η τελευταία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους χειρουργούς του ώμου, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των υλικών που χρησιμοποιούνται και των τεχνικών που εφαρμόζονται, δίνοντας λύση ακόμη και στα πιο πολύπλοκα προβλήματα που μπορεί να διαγνωστούν.


Η χειρουργική θεραπεία συμπληρώνεται με πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει σκοπό την επανεκπαίδευση της ωμικής ζώνης έτσι ώστε να μπορέσει να ανακτήσει την κίνηση και τη λειτουργικότητα του ώμου. Ο χρόνος της αποκατάστασης ποικίλει και είναι ανάλογος των λειτουργικών απαιτήσεων του ασθενούς αν και ο πόνος που οδηγεί τον ασθενεί σε αυτές τις επεμβάσεις υποχωρεί σχεδόν άμεσα.


 


Εμμανουήλ Μπριλάκης


Χειρουργός Ορθοπαιδικός MD, MSc


Διευθυντής Τμήματος Αθλητικών Κακώσεων – Ιατρικό Ψυχικού


Συνεργάτης Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ


Υπεύθυνος Ορθοπαιδικός Γυναικείων Τμημάτων Basket Ολυμπιακού Πειραιώς και Πανιωνίου ΓΣ


www.BrilakisOrthopaedics.gr


Emmanuel.Brilakis@gmail.com


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X