Αρχική / More / Life stories / Ευάγγελος Μυτιληναίος: Πώς μετέτρεψε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε ένα γιγαντιαίο Όμιλο διεθνούς φήμης
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Πώς μετέτρεψε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε ένα γιγαντιαίο Όμιλο διεθνούς φήμης thumbnail

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Πώς μετέτρεψε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε ένα γιγαντιαίο Όμιλο διεθνούς φήμης

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της συμπλήρωσης 50 χρόνων λειτουργίας του "Ομίλου Μυτιληναίος", στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες επιχειρηματίες, διεθνούς φήμης, που τη στρατηγική του διατηρεί τον Όμιλο κερδοφόρο, ενώ κατάφερε να σπάσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ενέργειας. 


Αποτέλεσμα εικόνας για μυτιληναιος ομιλος


Η καταγωγή του – τα παιδικά του χρόνια


Γεννήθηκε το 1954 και είναι γόνος οικογένειας που ασχολείται με τις επιχειρήσεις με καταγωγή από την Πελοπόννησο.


Μεταλλικά όνειρα τριών γενεών


Στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια φοιτά στη Σχολή Μωραΐτη. Είναι αρκετά κακομαθημένος ως παιδί, αντιδραστικός και αιρετικός. Μάλιστα αποβάλλεται από το σχολείο λόγω της συμπεριφοράς του. Παράλληλα, μόνος αυτός από την οικογένειά του –και χωρίς να υπάρχουν ρίζες από τη Θεσσαλονίκη ή τη Βόρεια Ελλάδα- δηλώνει οπαδός του ΠΑΟΚ. Προφανώς για να προκαλέσει.


Από το Μωραΐτη στο London School of Economics: Ο ατίθασος μαθητής που γίνεται επιμελής φοιτητής


Ωστόσο αν και ατίθασος στη συμπεριφορά, ήταν καλός μαθητής και κατάφερε να κάνει εντυπωσιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, σπουδάζει στο Οικονομικό της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάνει  Μεταπτυχιακό London School of Economics (LSE). Μάλιστα ήταν συμφοιτητής με το Γιώργο Αλογοσκούφη. Tο Harvard τον δέχεται για διδακτορικό αλλά εκείνος αποφασίζει να μην ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα αλλά να επιστρέφει στην Αθήνα για να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση που είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.


 


 


 


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα Άσπρα Σπίτια για τα 50 χρόνια λειτουργίας της "Αλουμίνιον"


 Η οικογένειά του


Η γυναίκα του Ευάγγελου Μυτιληναίου ονομάζεται Ανδριάννα (Ντάντα) Γιώτη-Μυτιληναίου, κόρη ενός μικρού επιχειρηματία. Παντρεύτηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και έχουν δυο παιδιά: ένα γιο και μια κόρη. Η σύζυγός του κατάγεται από την Πάτρα και επισκέπτονται τη γενέτειρά της πολύ συχνά με την οικογένειά τους. 


Αποτέλεσμα εικόνας για οικογένεια Μυτιληναιου


Οικογενειακή φωτογραφία κατά τη διάρκεια επίσκεψης της οικογένειας Μυτιληναίου στη γενέτειρα του Ευάγγελου, στην Κορώνη


Αποτέλεσμα εικόνας για ντανα μυτιληναιου


Με τη σύζυγό του, Ντάνα Γιώτη- Μυτιληναίου


Από τη μικρή επιχείρηση στον Κολοσσό του "Ομίλου Μυτιληναίος "


 


Η Βιομηχανική παράδοση της οικπογένειας ξεκινά από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, ο παππούς του Ευάγγελος Μυτιληναίος ιδρύει στον Πειραιά το 1906 την Εταιρεία «Εμπόριο Μετάλλων». Με τον καιρό η εταιρεία χωρίζεται σε 4 μέρη και μόνο το ένα επιζεί στην αγορά. Το κομμάτι αυτό το ανέλαβε ο πατέρας του Ευάγγελου και αρχικά επρόκειτο για μια εταιρεία διαμεσολάβησης. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ξεκίνησε να ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση το 1978 σε ηλικία 24 ετών. Και αποδείχθηκε λαμπρός επιχειρηματίας. Με έξυπνες κινήσεις κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα κολοσσό μέσα σε λίγη χρόνια!


Αποτέλεσμα εικόνας για 50 χρονια ομιλος Μυτιληναίος


Η αγορά της ΜΕΤΚΑ, η συμμετοχή στα εξοπλιστικά προγράμματα και η εξαγορά της "Αλουμίνιον ΑΕ"


Αποτέλεσμα εικόνας για 50 χρονια ομιλος Μυτιληναίος


Τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία διαμεσολάβησης μετατρέπεται σε εταιρεία εμπορίας και μετά αποφασίζει να μπει στην παραγωγή. Αγοράζει, το 1999, μια παραδοσιακή αλλά υποτιμημένη εταιρεία μεταλλικών κατασκευών, τη ΜΕΤΚΑ, και γίνεται αυτόματα ο μεγάλος προμηθευτής της ΔΕΗ. Ο Όμιλος Εκτός από τη ΔΕΗ, μπαίνει και στα εξοπλιστικά προγράμματα. Συμμετέχει σε εξοπλιστικά προγράμματα για τους πυραύλους Patriot, υποβρύχια U 214, άρματα μάχης Leopard, στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού… Το 2005, η εταιρεία κάνει μια ακόμα στρατηγική κίνηση: Η εξαγορά του 43% της "Αλουμίνιον της Ελλάδος" από την καναδική Alcan, έναντι 79,5 εκατ. ευρώ. 


Αποτέλεσμα εικόνας για οικογένεια Ευαγγελου Μυτιληναιου


 


Το 2005, ο Ομιλος Μυτιληναίου υπολογίζει ότι κέρδισε επιπλέον 138 εκατ. ευρώ μόνο από την άνοδο των μετοχών της θυγατρικής της "Αλουμίνιον της Ελλάδος"!


Αποτέλεσμα εικόνας για Αλουμινιον


Τα τελευταία χρόνια κατόρθωσε να εισάγει στον 'Ομιλο την Protergia, την πιο μεγάλη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ενέργειας, σπάζοντας το μονοπώλιο της ΔΕΗ. 


Αποτέλεσμα εικόνας για 50 χρονια ομιλος Μυτιληναίος


Δικαίως έχει χαρακτηριστεί από παλιότερα δημοσιεύματα ως ένας από τους… Κροίσους της Σοφοκλέους, τότε που το Χρηματιστήριο ήταν ακόμα στη συγκεκριμένη Οδό (1999, Εφημερίδα "Βήμα")!Φωτογραφία με άλλους… Κροίσους


Στη διοίκηση της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ


Πραγματοποιεί την πιο ακριβή μεταγραφή Ελληνα Ποδοσφαιριστή 


Αποτέλεσμα εικόνας για μυτιληναιος ρεμος


Με τον Αντώνη Ρέμο


Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος γνώρισε το 2000 στη Θεσσαλονίκη τον τραγουδιστή Αντώνη Ρέμο. Τότε αποφασίζει να αναμειχθεί στη διοίκηση της ΠΑΕ Ηρακλής. Η εμπειρία ήταν μάλλον καταλυτική. Ο Ηρακλής ωστόσο, παρά τις σημαντικές μεταγραφές, δεν καταφέρνει να ορθοποδήσει. Είναι η περίοδος που ο Μυτιληναίος πουλάει τον Κωνσταντίνου στον ΠΑΟ πραγματοποιώντας την πιο ακριβή μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή, έναντι του μυθικού ποσού των 3 δισ. δραχμών.


Κωνσταντίνου


Ο Κωνσταντίνου στον ΠΑΟ


Λέγεται ότι η κακή απόδοση του παίκτη με την πράσινη φανέλα (που έγινε και σύνθημα) μετά τη μεταγραφή του, ήταν αιτία να οργισθεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη για τα λεφτά που πήγαν χαμένα και να του το χρεώσει προσωπικά. Χρόνια πέρασαν μέχρι να αποκατασταθεί η παρεξήγηση…


Χρόνια αργότερα Οι δύο άνδρες συνέστησαν μαζί την εταιρία "Μ+Μ", η οποία μεταφέρει στην νήσο Ρεβυθούσα του Αργοσαρωνικού κόλπου, φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή και κατόπιν το διοχετεύει στην εγχώρια αγορά, αποκομίζοντας κάθε χρόνο μεγάλα κέρδη. Τότε, γύρω στο 2011 κυκλοφόρησαν φήμες για συνεργασία τους στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αλλά ο διάσημος επιχειρηματίας είχε κακό προηγούμενο με την εμπειρία του στον Ηρακλή… 


«Για τώρα, δεν το σκέφτεται ο Μυτιληναίος»


Ο Μυτιληναίος με το Βαρδή Βαρδινογιάννη

Χωρίς "φίλους" στο ποδόσφαιρο ο Μυτιληναίος βλέπει τον Ηρακλή να διασύρεται χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Και τελικά παίρνει την απόφαση να αποσυρθεί (μεταβιβάζοντας τον "Γηραιό" στον φίλο του Γιώργο Σπανουδάκη, αδελφό του συνθέτη), καθώς το κύρος του, αντί να ανέβει, είχε μειωθεί με την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο.  


Αποτέλεσμα εικόνας για μυτιληναίος σπανουδακης


Ο Γιώργος Σπανουδάκης


 


50 χρόνια "Αλουμίνιον" Α.Ε. 


Χθες 24 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Εταιρείας "Αλουμίνιον". Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που τίμησε με την παρουσία του τον Όμιλο, παρούσες ήταν πολλέςν προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό χώρο.


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα Άσπρα Σπίτια για τα 50 χρόνια λειτουργίας της "Αλουμίνιον"


 


 Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο-αφιέρωμα για τα 50 χρόνια της Εταιρείας.  


 Η παρουσία του στα Διεθνή Δίκτυα


Ευάγγελος Μυτιληναίος – Financial Times


Ο Μυτιληναίος, ως κορυφαίος επιχειρηματίας στον ελλαδικό χώρο, με διεθνή φήμη, έχει απασχολήσει συχνά τα ξένα media, τόσο τα κανάλια όσο και τον Τύπο και έχει δώσει συνεντεύξεις σε διάσημα μέσα του Εξωτερικού, όπως οι Financial Times. Η άποψή του για την κρίση είναι μια: επενδύσεις από Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίες μπορούν να ωθήσουν ενδεχομένως και τους ξένους να επενδύσουν. 


 


Αποτέλεσμα εικόνας για 50 χρονια ομιλος Μυτιληναίος


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X