Γιάννος Παπαντωνίου: Ο υπουργός που στήριξε το ευρώ, πίσω από τα κάγκελα της φυλακής – Το καθοριστικό τηλεφώνημα του Αντρέα και ο δεύτερος γάμος με τη γραμματέα του

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε σήμερα ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου ύστερα από τη χθεσινή κράτησή τους στη ΓΑΔΑ. Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι το ζεύγος δεν έπεισε ανακρίτρια και εισαγγελέα ότι τα 2,8 εκατομμυρία ελβετικά φράγκα δεν προέρχονται από δωροδοκία.

Ύστερα από την απόφαση για την προφυλάκιση του ίδιου και της γυναίκας του ο Γιάννος Παπανωτνίου δήλωσε αποχωρώντας από τα ανακριτικά γραφεία:
«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά».

Γιατί διώκονται ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Ο Γιάννος Παπαντωνίου κλήθηκε να απολογηθεί για μία σύμβαση που είχε υπογράψει 15 χρόνια πριν. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής 6 φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDERLAND B.V. και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας .

Αυτό που μένει να αποδειχτεί είναι αν όντως ο Γιάννος Παπαντωνίου έλαβε δώρο από την εν λόγω εταιρεία προκειμένου να προωθήσει συγκεκριμένες συμβάσεις στο Υπουργείο Άμυνας. Το ποσό της δωροδοκίας που καταλογίζεται στον κ. Παπαντωνίου φαίνεται να είναι σε άμεση σχέση με το κόστος για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ , χρήματα που πλέον οι ανακριτές θεωρούν ζημιά του Δημοσίου. Οι κατηγορίες βαραίνουν και τη γυναίκα του καθώς θεωρείται ότι συνέβαλε στο ξέπλυμα χρήματος.

Προφυλακίστηκαν γιατί θεωρήθηκαν «ύποπτοι φυγής»

Η εισαγγελέας Κατερίνα Τσιρώνη και η ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα υπέγραψαν το βράδυ της Τρίτης τα δύο εντάλματα προσωρινής κράτησης του Γιάννου Παπαντωνίου και της γυναίκας του επειδή, εκτός των άλλων, εκτίμησαν ότι υπάρχει φόβος να διαφύγουν στο εξωτερικό. Θεωρήθηκαν «ύποπτοι φυγής» είναι γιατί το ζεύγος «έχει άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί».

Πάμε να δούμε την πορεία του Γιάννου Παπαντωνίου και τη ζωή του μέχρι να περαστούν στα χέρια του οι χειροπέδες.

Τα παιδικά χρόνια με τη μητέρα του

Ο Γιάννος Παπαντωνίου γεννήθηκε στο Παρίσι στις 27 Ιουλίου του 1949. Οι γονείς του , Παναγιώτης Πανόπουλος και Ευαγγελία Παπαντωνίου δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Ουσιαστικά ο Γιάννος Παπαντωνίου μεγάλωσε με τη μητέρα του και γι’ αυτό κράτησε και το δικό της όνομα όπως μαθαίνουμε σε δημοσιεύματα. Η μητέρα του είχε μία λαμπρή καριέρα και μάλιστα έγινε η πρώτη γυναίκα Γενική Διευθύντρια στην ιστορία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου έλαβε αξιόλογη μόρφωση. Σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ουισκόνσιν και ιστορία στη Σορβόννη. Ύστερα απέκτησε και διδακτορικό δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο του Κέημπριτζ. Την περίοδο 1977 – 1978 δίδαξε ως ειδικός επιστήμονας στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκκίνηση της πολιτικής καριέρας με ένα… τηλεφώνημα από τον Ανδρέα Παπανδρέου

Ο Γιάννος Παπαντωνίου μπορεί να ήταν ενταγμένος στο ΚΚΕ εσωτερικού ωστόσο ένα τηλεφώνημα από τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν αρκετό για να αλλάξει κόμμα και να πάει στο ΠΑΣΟΚ. Αφορμή για το τηλεφώνημα που έγινε το 1980 στάθηκε μία δημοσίευση του Γιάννου Παπαντωνίου για την ειδική σχέση της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Ένα χρόνο αργότερα θα εκλεγόταν ευρωβουλευτής. Έχοντας ήδη βρεθεί πλάι στον Ανδρέα Παπανδρέου ως σύμβουλός του, εκλέγεται τελικά βουλευτής το 1989, θέση που διατηρεί μέχρι το 2007 με συνεχείς επανεκλογές.

Έκτοτε, ο κ. Παπαντωνίου θα συνδέσει το όνομά του με την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αφού θα διατελέσει υπουργός Εθνικής Οικονομίας από το 1994, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από το 1996 έως τον Οκτώβριο του 2001 και υπουργός Εθνικής Άμυνας από τον Οκτώβριο του 2001 έως το Μάρτιο του 2004.

Ο υπουργός που υπέγραψε την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ

 

Ο κ. Παπαντωνίου θεωρείται ένας εκ των βασικών εκφραστών της ελληνικής οικονομικής πολιτικής για την ένταξη στην ΟΝΕ. Την περίοδο, άλλωστε, που βρέθηκε στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας, ανέλαβε να συντονίσει το έργο της σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με αυτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη στην ΟΝΕ. Ήταν αυτός που υπέγραψε την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στο ευρώ.

Το τέλος της πολιτικής ζωής

Μετά τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την ολοκλήρωση εκείνης της θητείας ως ανεξάρτητου βουλευτή, ο κ. Παπαντωνίου θα επιστρέψει στον ακαδημαϊκό βίο ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στο London School of Economics and Political Science.

Το 2014 ολοκληρώνει το βιβλίο του «Στάσεις και Αποστάσεις» στο οποίο αναφέρεται εκτενώς στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα στην πορεία για την ένταξη στην ΟΝΕ, την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της οικονομίας από την κυβέρνηση Σημίτη, τα αίτια που οδήγησαν στην οικονομική κρίση, καθώς και τις ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή και Παπανδρέου για την υπογραφή του Μνημονίου.

stauroula-kourakou
Η δεύτερη σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου Φωτογραφία: twitter/@CavaData

Το διαζύγιο με την πρώτη γυναίκα του και ο δεύτερος γάμος με τη γραμματέα του

Η Σταυρούλα Κουράκου δεν είναι η πρώτη σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου. Πρώτη γυναίκα του ήταν η Λία Καρτάλη γόνος αρχοντικής οικογένειας του Βόλου. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο Παρίσι όταν ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν φοιτητής. Η Λία Καρτάλη δεν ήταν μόνο η γυναίκα που του χάρισε 2 παιδιά αλλά και εκείνη που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτική στου σταδιοδρομία. Άλλωστε ο πατέρας της ήταν ο Γιώργος Καρτάλης ο οποίος διετέλεσε υπουργός και δήμαρχος Βόλου.

Η σχέση τους περνάει κρίση και η αίτηση διαζυγίου μοιάζει μονόδρομος. Μπορεί σε αυτό να έπαιξε κάποιο ρόλο και η Σταυρούλα Κουράκου η οποία ήταν η γραμματέας του μπορεί και όχι.

Γεγονός είναι πάντως ότι το διαζύγιο δεν πρόλαβε να εκδοθεί αφού η Λία Καρτάλη έφυγε από τη ζωή πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Έπειτα από τον θάνατο της συζύγου του ο Γιάννος Παπαντωνίου ξαναφτιάχνει τη ζωή του με τη Σταυρούλα Κουράκου με την οποία θα αποκτήσει και ένα παιδί.

Η υπερπολυτελής βίλα στη Σύρο και η υπόλοιπη περιουσία

Την προσοχή τράβηξε ο Γιάννος Παπαντωνίου και η γυναίκα του Σταυρούλα Κουράκου όταν έκτισαν στη θέση Τρία Λαγγόνια στη Σύρο μία υπερπολυτελή βίλα 224 τ.μ. η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε αξία 4 εκατομμύρια ευρώ. Το κτίσμα ήταν στο όνομα της Ρούλας Κουράκου. Μάλιστα όπως γράφτηκε το ακίνητο πουλήθηκε το 2016 σε Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία ο οποίος το νοίκιαζε περίπου 3.000 ευρώ τη βραδιά.


Επίσης όπως λέγεται ο πρώην υπουργός έχει στην κατοχή του τρία διαμερίσματα – γραφεία, τα οποία βρίσκονται στην οδό Αμερικής, στο Κολωνάκι.

Πριν από όλα αυτά βέβαια εντύπωση προκάλεσε η κατοικία που απέκτησαν στην Κάτω Κηφισιά η οποία κτίστηκε σε ένα οικόπεδο περίπου 500 τ.μ. . Εκεί υψώθηκε μία τριώροφη κατοικία με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα.

 

Η συνέχεια θα δείξει ποια θα είναι τελικά η τύχη του ζεύγους Παπαντωνίου.

Σχετικά άρθρα