Πολλαπλούν μυέλωμα: Ελπιδοφόρες οι εξελίξεις για τους ασθενείς και στην χώρα μας  thumbnail
Την διάθεση της λεναλιδομίδης ως μονοθεραπεία και στην Ελλάδα για την θεραπεία συντήρησης ενηλίκων ασθενών με νοεδιαγνωσθέν πολλαπλούν μυέλωμα ανακοίνωσε η Celgene International Sarl, μέσω της Genesis Pharma.

Πολλαπλούν μυέλωμα: Ελπιδοφόρες οι εξελίξεις για τους ασθενείς και στην χώρα μας

Ελπιδοφόρα τα νέα για τους ασθενείς με νοεδιαγνωσθέν πολλαπλούν μυέλωμα που έχουν υποβληθεί σε αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και στη χώρα μας, καθώς η Celgene International Sarl, μέσω της Genesis Pharma, ανακοίνωσε τη διάθεση της λεναλιδομίδης ως μονοθεραπεία και στην Ελλάδα για την συντήρησή τους.


Η λεναλιδομίδη, ως προϊόν, υφίσταται ήδη από το 2007 και η επέκταση της ένδειξής της έρχεται ως συνέχεια της έγκρισης από την Ε.Ε. τον περασμένο Φεβρουάριο.


Όπως τόνισε ο δρ. Μελέτιος Δημόπουλος. Καθηγητής αιματολογίας Ε.Κ.Π.Α και Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική καθως αναμένεται να αυξήσει τη διάμεση διαβίωση των ασθενών, οι μισοί από τους οποίους μέχρι σήμερα, εντός 2 -3 ετών μετά την αυτόλογη μεταμόσχευση, υποτροπιάζουν.


«Πρόκειται για την 2η σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια, από την οποία προσβάλλονται κάθε χρόνο 40.000 άνθρωποι πανευρωπαϊκά και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα από τα οστά και τους νεφρούς, ενώ συχνά συνδυάζεται με αναιμία», είπε ο δρ. Δημόπουλος αναφορικά με το πολλαπλούν μυέλωμα, ενώ σχετικά με την λεναλιδομίδη και την εξέλιξη αναφορικά με τη διάθεσή της τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν θεραπευτικές προσεγγίσεις που να παρατείνουν την πρώτη ύφεση όσο το δυνατό περισσότερο.


Από την πλευρά του, ο δρ. Ευάγγελος Τέρπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας Ε.Κ.Π.Α., Θεραπευτική Κλινική Παναεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», δήλωσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, η λεναλιδομίδη ως θεραπεία συντήρησης μετά από μεταμόσχευση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της υποτροπής, να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου και να παρατείνει σημαντικά τη συνολική επιβίωση, με ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και ανοχής σε βάθος χρόνου.


Σχετικά με τη λεναλιδομίδη


Η λεναλιδομίδη σε συνδυασμό με τη δεξαμεθαζόνη είναι εγκεκριμένη στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, καθώς και σε περίπου 25 άλλες χώρες για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα, στους οποίους δεν έχει χορηγηθεί προηγούμενη θεραπεία και οι οποίοι δεν είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση.


Είναι επίσης εγκεκριμένη σε συνδυασμό με δεξαμεθαζόνη για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα, στους οποίους έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία προηγούμενη θεραπεία σε σχεδόν 70 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.


Η λεναλιδομίδη ως μονοθεραπεία είναι εγκεκριμένη στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως θεραπεία συντήρησης για ενήλικες ασθενείς με νεοδιαγνωσθέν πολλαπλούν μυέλωμα μετά από αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.


Η λεναλιδομίδη είναι επίσης εγκεκριμένη -εκτός άλλων χωρών- και στην Ευρώπη για τη θεραπεία ασθενών με αναιμία που απαιτεί μεταγγίσεις λόγω μυελοδυσπλαστικών συνδρόμων χαμηλού ή μεσαίου 1 κινδύνου που σχετίζονται με τη μεμονωμένη κυτταρογενετική ανωμαλία απώλειας του μακρού σκέλους του χρωμοσώματος 5, όταν άλλες θεραπευτικές επιλογές είναι ανεπαρκείς ή ακατάλληλες.


Τέλος, είναι εγκεκριμένη στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό λέμφωμα από κύτταρα του μανδύα (ΛΚΜ).


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X