Έρπης: Όσα πρέπει να ξέρεις  thumbnail
Ένας πολύ κοινός και ιδιαίτερα... ενοχλητικός ιός είναι ο έρπης, που «χτυπάει» αδιακρίτως. Διάβασε παρακάτω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, που πρέπει να ξέρεις.

Έρπης: Όσα πρέπει να ξέρεις

Στο άκουσμα της λέξης «έρπης», είναι πιθανό να αισθανθείς άβολα ή ακόμα και να πανικοβληθείς. Απόλυτα λογικό, καθώς συμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ιό που εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, ως επί το πλείστον ιδιαίτερα επίπονους.


Παρακάτω θα δεις 5 βασικά στοιχεία για τον έρπη, που καλό είναι να γνωρίζεις.


1. Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι έρπη


Αν και δύο είναι οι πιο συνηθισμένοι, ο επιχείλιος και ο έρπης των γεννητικών οργάνων, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι τύποι του ξεπερνούν τους 100, αν και είναι ακόμα στο στάδιο της μελέτης.2. Αυξάνει τις πιθανότητες άλλων ΣΜΝ


Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ύπαρξη αυτού καθαυτού του έρπη των γεννητικών οργάνων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να έχεις και κάποιο άλλο ΣΜΝ, όχι λόγω της δράσης του ιού, αλλά λόγω της δικής σου σεξουαλικής συμπεριφοράς. Εάν έχεις έρπη των γεννητικών οργάνων, κατά πάσα πιθανότητητα θα σε εξετάσουν και για κάποιο άλλο νόσημα.


3. Οι πιθανότητες να το μεταδώσεις μειώνονται με τα χρόνια


Με το πέρασμα του χρόνου, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τόσο τα συμπτώματα, όσο και οι πιθανότητες μετάδωσης του ιού μειώνονται. Παράλληλα, τονίζουν ότι από ένα σημείο και μετά αντιλαμβάνεσαι το πότε θα κάνει το «ξέσπασμά» του, οπότε μπορείς να λάβεις τα μέτρα σου.


4. Το προφυλακτικό μπορεί να μην είναι αρκετό


Φυσικά και σε κάθε σεξουαλική σου συνεύρεση, πάντα πρέπει να χρησιμοποιείς προφυλακτικό. Όταν έχεις έρπη, αρχικά οφείλεις να ενημερώσεις τον/την παρτενέρ σου πριν γίνει το οτιδήποτε. Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εφόσον περνάς περίοδο έξαρσης του ιού, είναι καλό να απέχεις γιατί πολλές φορές το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλο το μήκος του πέους. Επειδή ο ιός μεταδίδεται από την επαφή του δέρματος, καλό θα είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.5. Μπορείς να το μεταδώσεις στον εαυτό σου


Κι όμως συμβαίνει! Οι ειδικοί λένε ότι εάν πάσχεις από επιχείλιο έρπη, είναι πιθανό – βάζοντας το χέρι σου – ο ιός να περάσει σε κάποια ανοιχτή πληγη που μπορεί να υπάρχει. Από εκεί μπορεί, ακουμπώντας τα γεννητικα σου όργανα, ο ιός να μεταδοθεί και σε αυτό το σημείο.


Δ. Μ.
Με πληροφορίες από www.womenshealthmag.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X