Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Δερματολογία / Γυροειδής αλωπεκία: Που οφείλεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί
Γυροειδής αλωπεκία: Που οφείλεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί  thumbnail

Γυροειδής αλωπεκία: Που οφείλεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Γράφει η η δρ. Πηνελόπη Τυμπανίδη, ΔερματολόγοςΗ γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata) είναι μια μορφή τριχόπτωσης με αυτοάνοσο υπόβαθρο, που αφορά στη θύλακο της τρίχας.
Πρόκειται για καθαρά εντοπισμένη απώλεια τριχών που μπορεί να αφορά οποιοδήποτε σημείο του υγειούς δέρματος με τρίχες, από το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, ακόμα και τις βλεφαρίδες. Συνήθως εμφανίζονται μια ή περισσότερες κηλίδες απωλειας τριχωτού, ενώ πιο σπανια μπορεί να υπάρξει και καθολική απώλεια τριχών (alopecia universalis).Αν και η καθαρή αιτολογία δεν είναι γνωστή, εν τούτοις παράγοντες κληρονομικοί, ενδικρινολογικοί, καθώς και το στρες συνυπάρχουν στην περίπτωη της γυροειδούς αλωπεκίας.
Η νόσος, που κατά τα άλλa είναι καλοήθης, εμφανίζεται ξαφνικά και με τον ίδιο τρόπο μπορεί και να περιοριστεί αυτόματα. Η πορεία της δεν είναι προβλέψιμη, οπότε και γι’αυτόν τον λόγο δεν μπορούμε να προλάβουμε την εξάπλωσή της.


Συγκεκριμένα, αυτοαντισώματα (δηλαδή αντισώματα του ίδιου του σώματός μας) στρέφονται κατά των θυλάκων της τρίχας σε εντοπισμένες νησίδες του τριχωτού δέρματος.
Σχεδόν πάντα συνυπάρχει άλλο αυτοάνοσο νόσημα. Ένα από τα συνηθέστερα αυτοάνοσα είναι η θυροειδίτις και συχνά συνδέεται με γυροειδή αλωπεκία.Η διάγνωση είναι καθαρά κλινική, και δεν χρήζει ειδικών εξετάσεων του τριχωτού.
Είναι σύνηθες η γυροειδής αλωπεκία να εμφανίζεται μετά από μια περίοδο έντονου στρες. Παρ’ολη την καλοήθη πορεία της αλωπεκίας, πολλοί ασθενείς επηρεάζονται ψυχολογικά από την εικόνα της πάθησης, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση περαιτέρω.


Θεραπεία


Αν και συχνά προκύπτει αυτόματη ύφεση, για καμία θεραπεία δεν έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει την μακροπρόθεσμη πρόγνωση.Οι θεραπείες μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα, όμως μπορεί και να μην επηρεάσουν καθόλου την πορεία της νόσου. Γι’αυτό και πριν την υιοθέτηση οποιασδήποτε θεραπείας, ειναι σημαντικό ο ασθενής να γνωρίζει τα πάντα για την γυροειδή αλωπεκία, ώστε να αποφευχθούν οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
Υπάρχει πάντα πιθανότητα υποτροπής ανά πάσα στιγμή.
Επίσης, η αποτελεσματικότητα των θεραπειών ποικίλει από ασθενή σε ασθενή.


1. Οι ενδοβλαβικές ενέσεις κορτικοστεροειδών
2. Οι ενδοβλαβικές ενέσεις PRP ( platlet rich plasma)
3. Τα συστηματικά κορτικοστεροειδή είναι αποτελεσματικά σε κάποιες περιπτώσεις,
4. Η συστηματική κυκλοσπορίνη
5. Τοπική κυκλοσπορίνη (tacrolimus)
6. Τοπική ανοσοθεραπεία
7. Κάλυψη/ καμουφλάζ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X