Νίκολας Ιησούς Κρουζ: O 19χρονος μανιακός που σκότωσε 17 άτομα σε σχολείο στη Φλόριντα- “Οιωνός” του μακελειού τα όπλα και τα νεκρά ζώα στον λογαριασμό του στο Instagram

Σοκάρουν οι εικόνες και τα βίντεο από την επίθεση που διέπραξε στο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας της Φλόριντα την Τετάρτη ο 19χρονος πρώην μαθητής του σχολείου με απολογισμό 17 νεκρούς.

Η επίθεση στο σχολείο της πόλης Πάρκλαντ, στην Πολιτεία της Φλόριντα δυστυχώς δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά πρόκειται για το 6ο περιστατικό χρήσης πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολείο των ΗΠΑ μόνο τις τελευταίες 46 μέρες! Η Αμερική είχε να έρθει αντιμέτωπη με τέτοιας έκτασης επίθεση σε σχολείο από το 2012 όταν 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο σχολείο Σάντι Χουκ.
Ανοίγει και πάλι με τον πιο δυσάρεστο τρόπο το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ με διάφορους διάσημους να χτυπάνε το καμπανάκι του κινδύνου.

Οπως όλα δείχνουν πίσω από την τραγωδία βρίσκεται μία υπόθεση ερωτικής αντιζηλίας. Ο 19χρονος μακελάρης είχε σχέση με μία 17χρονη μαθήτρια. Κάποια στιγμή χώρισαν, η νεαρή έκανε άλλη σχέση και ο μακελάρης ξυλοκόπησε το νέο της αγόρι που ήταν επίσης μαθητή του σχολείου. Το βίαιο γεγονός ήταν που οδήγησε  στην αποβολή του Νίκολας Κρουζ από το σχολείο.

Ο μακελάρης ήταν μέλος της ακροδεξιάς εθνικιστικής οργάνωσης Republic of Florida και είχε αναπτύξει παραστρατιωτική δράση, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της οργάνωσης Τζόρνταν Τζέρεμπ. Ο ίδιος αρνήθηκε την ανάμειξη της οργάνωσης στο χτύπημα στο σχολείο και κάπως έτσι αποκάλυψε ότι πιθανότατα το χέρι του 19χρονου όπλισαν κάποια πρόβλημα ερωτικής φύσης με κάποιο κορίτσι. Η επιλογή του να επιτεθεί του Αγιου Βαλεντίνου, άλλωστε, δεν θεωρείται τυχαία…

Πάμε όμως να δούμε τον άνθρωπο που μέσα σε λίγα λεπτά σκόρπισε το θάνατο σκοτώνοντας τόσο ενήλικους όσο και ανήλικους….

nikolas-krouz

 

Ο Νίκολας Ιησούς Κρουζ ο 19χρονος δράστης

Πρώην μαθητής του σχολείου είναι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης και  η τραγική  ειρωνεία είναι ότι το όνομά του είναι Νίκολας Ιησούς (!) Κρουζ (Nicolas de Jesus Cruz). Ο Κρουζ ήταν παλιός μαθητής του σχολείου που είχε αποβληθεί λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς και είχε γραφτεί σε άλλο σχολείο στην κομητεία Μπρόγουορντ, σύμφωνα με τον σερίφη Σκοτ Ίσραελ. Συγκεκριμένα αφορμή στάθηκε ο καυγάς του με τον καινούργιο φίλο της πρώην κοπέλας του χωρίς όμως να είναι το μοναδικό περιστατικό που δημιουργούσε δυσφορία στους συμμαθητές του και στους καθηγητές του.

Συμμαθητές του τον περιέγραψαν ως «προβληματικό παιδί» που είχε πάθος με τα όπλα και συνήθιζε να σκοτώνει ζώα. Ήταν κλειστό παιδί με ελάχιστους φίλους. Προκαλούσε φόβο στους συμμαθητές του λόγο της ασταθούς συμπεριφοράς του και της βίαιης νοοτροπίας του.

«Είχε πάντα όπλα πάνω του» είπε μαθητής στο WFOR-TV. «Τα τρελά που έκανε δεν ήταν για το σχολείο, και τον έδιωξαν πολλές φορές για τέτοια πράγματα».

Σύμφωνα με την «New York Post» είχε υποβληθεί σε θεραπεία για να απεξαρτηθεί από τον εθισμό του στη βία και τα όπλα, ενώ σύμφωνα με το CNN και μαρτυρία εκπροσώπου των τοπικών αρχών ο 19χρονος δράστης είχε νοσηλευτεί παλιότερα σε ψυχιατρική κλινική στην οποία δεν είχε παρουσιαστεί τον τελευταίο χρόνο.

«Πολλά παιδιά στο παρελθόν αστειεύονταν ότι αυτός θα είναι που κάποια στιγμή θα αρχίσει τους πυροβολισμούς στο σχολείο. Ήταν σαν να το είχαμε προβλέψει» δήλωσε ο 17χρονος Μάθιου Γουόκερ.

epithesi-florinta

Ποια είναι η οικογένεια του 19χρονου που σκόρπισε τον θάνατο

 

Ο Νίκολας Κρουζ γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1998 ωστόσο ήταν υιοθετημένος όπως και ο αδερφός του Ζάκαρι. Όπως φαίνεται ο Κρουζ έχασε την μητέρα του περίπου τρεις μήνες πριν (1η Νοεμβρίου) από γρίπη που εξελίχθηκε σε πνευμονία. Αυτή είναι η δεύτερη απώλεια αφού πριν κάποια χρόνια είχε πεθάνει και ο θετός πατέρας του. Από σπίτι σε σπίτι φαίνεται να πηγαίνανε τα δύο αδέρφια αφού ενώ αρχικά τους είχε αναλάβει ένας φίλος της οικογένειας στην πορεία μετακόμισαν στο σπίτι μιας άλλης φιλικής οικογένειας.

nikolas-krouz-4

Το χρονικό της επίθεσης

 

Ο Νίκολας Κρουζ έφτασε αποφασισμένος με uber λίγη ώρα πριν τελειώσει το τελευταίο μάθημα του σχολείου δηλαδή στις 14:19(τοπική ώρα). Μέσα σε τρία λεπτά άρχισε να πυροβολεί μέσα στις αίθουσες ενώ σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα της επίθεσης 14:28 έφυγε από το σχολείο.
Σύμφωνα με καθηγητές και μαθητές του σχολείου ο Κρουζ ενεργοποίησε τον συναγερμό για φωτιά προκειμένου οι μαθητές να βγουν στους διαδρόμους και έτσι να έχει περισσότερα υποψήφια θύματα. Από τα 17 θυματά του, τα 12 πέθαναν μέσα σε ένα κτήριο του σχολείου, τα δύο έξω από αυτό, ένα στο δρόμο και δύο στα νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκαν.

«Ακούσαμε τον συναγερμό και μετά σταμάτησε. Έπρεπε, όμως, να κάνουμε ό,τι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Όταν βγήκαμε στο διάδρομο είδα τον φύλακα να μας κάνει νόημα να επιστρέψουμε γρήγορα στην αίθουσα και να κρυφτούμε» δήλωσε μια καθηγήτρια στο CNN.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία ο Κρουζ ήταν οπλισμένος με μια ημιαυτόματη καραμπίνα AR-15 ενώ είχε στην κατοχή του και καπνογόνα.
Σύμφωνα με τον σερίφη της πόλης Πάρκλαντ στην οποία βρίσκεται το σχολείο ο Κρουζ αφού άνοιξε πυρ στη συνέχεια επιχείρησε να διαφύγει μαζί με τους τρομοκρατημένους πρώην συμμαθητές του που αναζητούσαν καταφύγιο από τον ίδιο.

Ο Νίκολας Κρουζ κατάφερε να ξεφύγει από τον τόπο του εγκλήματος χωρίς αρχικά να μπορεί να εντοπιστεί από τις αρχές. Το όπλο του , το οποίο είχε νόμιμα στην κατοχή του, το ξεφορτώθηκε μετά την επίθεση. Τελικά συνελήφθη 40 λεπτά μετά την επίθεση αφού εισήλθε σε ένα Walmart και στα McDonalds και αναγνωρίστηκε με βάση τις εικόνες που είχαν οι αρχές από τις κάμερες ασφαλείας του σχολείου.

Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση δηλώνουν ξεκάθαρα ότι ο Νίκολας Κρουζ είχε προετοιμάσει την επίθεση.

 

epithesi florinta 2

 

Παλιά φίλη του μακελάρη μιλάει για τον 19χρονο

 

Η 17χρονη Ντακότα Μάτσλερ ,μαθήτρια του σχολείου, δήλωσε ότι είχε υπάρξει φίλη με τον Κρουζ αλλά είχε να τον δει πάνω από ένα χρόνο ύστερα από την αποβολή του από το σχολείο.

«Σταδιακά άρχισε να φέρεται όλο και πιο αλλόκοτα, λέει η Μάτσλερ που θυμάται τον Κρουζ να ποστάρει στο Instagram για σκοτωμούς ζώων. «Νομίζω όλοι το είχαμε στο μυαλό μας: Εάν επρόκειτο να είναι κάποιος ο δράστης, θα ήταν αυτός. Κάποια στιγμή άρχισε να τα βάζει με τους συμμαθητές μου και να τους απειλεί. Ετσι ξέκοψα μαζί του».

 

Τα προειδοποιητικά ¨μηνύματα¨ του Νίκολας Κρουζ

 

Σύμφωνα με τον λυκειάρχη του σχολείου δεν υπήρχαν προειδοποιητικά μηνύματα για την επίθεση.

«Δεν είχαμε λάβει καμιά προειδοποίηση, (δεν είχαμε) καμία ένδειξη.Εξ όσων γνωρίζουμε δεν είχε διατυπωθεί καμιά απειλή».

Προειδοποίηση για την βίαιη συμπεριφορά του Νίκολας Κρουζ ήταν τόσο πράγματα που είχε πει κατά καιρούς σε συμμαθητές του όσο και οι αναρτήσεις του στο Instagram που ήταν άκρως ανησυχητικές αφού εμφανιζόταν συνεχώς με όπλα.

Σύμφωνα με έναν συμμαθητή του είχε προειδοποιήσει για την πράξη του, αφού κάποια στιγμή τον είχε ρωτήσει «Τι έχεις;» και εκείνος απάντησε: «Δεν ξέρω, ορκίζομαι στο Θεό ότι θα αιματοκυλίσω αυτό το σχολείο».

Μια διαφορετική εικόνα παρουσίασε μόνο ο καθηγητής Μαθηματικών, Τζιμ Γκαρντ, ο οποίος τον είχε στην τάξη του στο πρώτο εξάμηνο του 2016-2017. Σύμφωνα με εκείνον ο Κρουζ ήταν ήσυχος στην τάξη και δεν προκαλούσε προβλήματα. Ωστόσο και ο ίδιος θυμάται πως κάποια στιγμή η διεύθυνση του σχολείου είχε προβληματιστεί γιατί είχε λάβει ένα email σχετικά με τον Κρουζ ενώ αρκετοί μαθητές είχαν αναφέρει ότι είχε εμμονή με μία κοπέλα.

silipsi-nikolas-krouz

Ωστόσο ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι το FBI παρόλο που γνώριζε τις προθέσεις του δράστη και είχε λάβει φάκελο με αναλυτικές πληροφορίες δεν κατάφερε να τον εντοπίσει. Ο Κρουζ είχε κάνει δηλώσεις μέσω YouTube ότι θέλει να γίνει “επαγγελματίας εκτελεστής σε σχολείο” και μάλιστα χρησιμοποιόντας το πραγματικό του όνομα. Παρόλαυτά το το FBI ισχυρίζεται ότι τότε “δεν είχε καταφέρει να εντοπίσει το άτομο που διατύπωσε τις απειλές”.

Ανοίγει και πάλι το θέμα της οπλοκατοχής στην Αμερική από τους διάσημους

 

Στιγμές οργής διαδέχτηκαν το σοκ της κοινής γνώμης στην Αμερική. Διάφορες είναι οι φωνές που βάζουν και πάλι στο τραπέζι το ζήτημα της οπλοκατοχής. Οι celebrities δεν έμειναν αμέτοχοι σε αυτή τη συζήτηση αφού όλοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα γεγονότα της Φλόριντα.

“Να αφήσουν τις προσευχές στο Κογκρέσο και να κάνουν τη δουλειά τους. Οφείλουμε στα παιδιά μας και τους δασκάλους τους, να τους κρατάμε ασφαλείς στο σχολείο. Οι προσευχές δεν θα το κάνουν αυτό, μόνο οι πράξεις. Το Κογκρέσο πρέπει να κάνει τη δουλειά του και να προστατέψει τους Αμερικάνους πολίτες, από την άσκοπη χρήση βίας μέσω των όπλων”. έγραψε στο twitter η Kim Kardashian

Από την πλευρά της η Σοφία Μπους δήλωσε : «Φλόριντα… σ’ αγαπώ. Είμαι συντετριμμένη. Για σένα. Δεν υπάρχουν λέξεις. Ηγέτες, πότε θα είναι “αρκετά”; Πότε θα κάνετε κάτι; Πόσα ακόμη παιδιά θα πρέπει να τρέξουν από τα σχολειά τους, με λυγμούς, με τα χέρια ψηλά; Πόσα ακόμη;»


«Καμιά δήλωση, καμιά πράξη, κανένας νόμος δεν είναι αρκετός έως ότου βάλουμε τέλος σ’ αυτή την επιδημία του ν’ ανοίγουν πυρ στα σχολεία» είπε πολύ στοχευμένα η Έλεν ΝτιΤζένερις.


Δεν μπορούσε να μην τοποθετηθεί δημόσια και ο Ντοναλντ Τραμπ ο οποίος όμως δεν αναφέρθηκε καθόλου στο πρόβλημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ στο μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter:

«Κανένα παιδί, κανένας εκπαιδευτικός, κανένας απολύτως δεν πρέπει ποτέ να αισθάνεται ότι διατρέχει κίνδυνο μέσα σε ένα αμερικανικό σχολείο».

Σχετικά άρθρα