Κάνε… ματ στη χοληστερίνη με 3 κινήσεις

Είναι γεγονός πως είτε λόγω κάποιας κληρονομικής προδιάθεσης είτε λόγω του γενικότερου τρόπου ζωής όλο και περισσότερα άτομα εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης (ή χοληστερόλης).

Η χοληστερίνη όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα δεν είναι βλαβερή, αντίθετα είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών αλλά και την παραγωγή χολικών οξέων, ορμονών και της βιταμίνης D. Το ζήτημα ξεκινά όταν διαταράσσεται η ισορροπία των λιποπρωτεϊνών που τη μεταφέρουν στο αίμα. Όταν, δηλαδή, αυξάνεται η LDL (η «κακή» χοληστερόλη) και μειώνεται η HDL (η «καλή» χοληστερόλη). Όταν συμβαίνει αυτό, γίνεται εναπόθεση της χοληστερόλης στα τοιχώματα των αγγείων, γεγονός που έχει συσχετισθεί με στεφανιαία νόσο, καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η επιβλαβής δράση της αυξημένης χοληστερόλης στο αίμα δρα συσσωρευτικά με τα χρόνια, άρα δεν μπορούμε να αναστρέψουμε τη δημιουργία ης αθηρωματικής πλάκας, παρά μόνο να παρεμποδίσουμε την επέκτασή της. Χρειάζεται, λοιπόν, να δράσουμε άμεσα και οι κινήσεις μας να είναι αποτελεσματικές, ώστε να αντιμετωπίσουμε την αυξημένη χοληστερίνη.

Κίνηση 1η: Αποφυγή

Ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την αυξημένη χοληστερίνη είναι να περιορίσουμε ό,τι την «θρέφει». Να μειώσουμε, λοιπόν, τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά και να μην πέσουμε στην παγίδα να τα αντικαταστήσουμε με επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Το λιπαρό κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα γλυκά και αλμυρά σνακ, καθώς και τα τηγανιτά τρόφιμα έχουν κατηγορηθεί για την αύξηση της LDL χοληστερόλης.

Κίνηση 2η: Δράση

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί με τους οποίους κάθε τρόφιμο μπορεί να συμβάλει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης ή στην αύξηση της «καλής». Σε αυτόν τον πίνακα παρατίθενται κατηγορίες τροφίμων και ενδεικτικά κάποια τρόφιμα για κάθε κατηγορία, που έχει φανεί ότι συμβάλουν στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας.

Φρούτα (πορτοκάλι, μήλο, αβοκάντο)

Σπόροι (σουσάμι, λιναρόσπορος,chia)

Λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σολομός, γαύρος)

Λαχανικά (σπανάκι, άγρια χόρτα)

Όσπρια (φακές, ρεβύθια, φασόλια)

Τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες

Ωμό ελαιόλαδο και ελιές

Προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, ρύζι, δημητριακά)

Κόκκινο κρασί και πράσινο τσάι

 

Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια)

Βρώμη και πίτουρο βρώμης

Μαύρη σοκολάτα

Κίνηση 3η: Ρουά Ματ

Έχοντας τροποποιήσει τη διατροφική σας συμπεριφορά, αυτό που απομένει είναι κάποιες επιπλέον αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Η άσκηση, η απώλεια βάρους και η διακοπή του καπνίσματος διαδραματίζουν ένα καθοριστικό ρόλο τόσο στη μείωση της κακής, όσο και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης. Ακόμη είναι σημαντικό οι αλλαγές που θα κάνετε να είναι σταδιακές και να έχουν μεθοδικότητα. Αυτό που έχει νόημα είναι να αντιλαμβάνεστε τα οφέλη μιας αλλαγής και να μην την κάνετε απλά επειδή κάποιος σας το είπε. Έτσι η αλλαγή θα είναι μόνιμη και δεν θα προκαλεί το στρες που δημιουργείται από βίαιες και απότομες αλλαγές. Τέλος, καλό είναι να ελέγχετε τακτικά τα αποτελέσματα των αλλαγών με κατάλληλες εξετάσεις και να λαμβάνετε σωστά τη φαρμακευτική αγωγή, που πιθανόν να σας έχει χορηγήσει ο ιατρός σας.

Πηγή: www.nutrimed.gr

Σχετικά άρθρα