Η κόρη μου είναι παχύσαρκη. Πώς θα τη βοηθήσω να αλλάξει διατροφικές συνήθειες;

Εχω ενα κοριτσακι 8 ετων.Έχει ύψος 1,40 και είναι περίπου 53 κιλά. Γνωρίζω πως είναι παχύσαρκη. Κατά καιρούς έχουμε επισκευθεί διατροφολόγους, αλλά εγκαταλείπει γρήγορα και τρώει και κρυφά. Επίσης, δεν θέλει να έχει καμία σωματική δραστηριόητα. Τι να κάνω για να τη βοηθήσω;

Στο ερώτημά σας απαντά η Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα πρεπει να υποστηρίξετε την μικρή όντας η ιδια παράδειγμα για αυτή. Εμπλουτίσετε την διατροφη με φρέσκα φρούτα, λαχανικα, γαλακτοκομικά, ώμους ξηρούς καρπους, δημητριακά ολικής και όσπρια, άπαχο κρέας και ψάρι. Μεγειρεψτε σπίτι “νόστιμα” και εναλλακτικά πχ πατάτες σαν τηγανητές φούρνου, παγωτο γιαούρτι κτλ. Προσφέρετε τρία κυρίως γεύματα (πρωινό γεύμα δείπνο) και δυο σνακ ενδιάμεσα σε σταθερές ώρες και αποφύγετε το επιπλέον φαγητο. Ξεχάστε τις απαγορευσεις και τις διαμάχες για το φαγητο. Εσεις θα αγοράζετε και θα προσφέρετε θρεπτικό φαγητο και το παιδι θα επιλέξει αν και πόσο θα φάει. Οι λιχουδιες θα έχουν την θέση τους δυο με τρεις φορες την εβδομαδα σε κάποια έξοδο ή κοινωνική εκδήλωση. Αν δεν υπάρχουν σπίτι “πειρασμοί” τότε θα μειωθεί κατά πολυ η κατανάλωση τους. Ενημερώστε τους φροντιστές (γιαγιά, θεία) για την σημασία της σωστής διατροφης.

Μην διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο ή και έναν παιδοψυχολόγο για να έχετε εξατομικευμένη παρακολούθηση με στόχο να χτίσετε μια υγιή σχέση με την τροφή. Το παιδι πρεπει να συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση της διατροφης της με παιχνίδια και ασκήσεις χωρις πίεση και άγχος. Στοχος ειναι η σταδιακή αλλαγή συνηθειών και οχι η απόλυτη τήρηση ενός προγράμματος με απότερο σκοπό την αλλαγή του δείκτη μαζας σώματος βάσει της ηλικίας του παιδιού και της σωματικής ανάπτυξης.

Απέργη Κυριακή

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

6987121394

fb: Κυριακή Απέργη-Διαιτολόγος Διατροφολόγος

www.kiriakiapergi.gr www.thehealthlab.gr

Σχετικά άρθρα