Έχω εξωσυζυγική σχέση και ο άντρας μου το ξέρει. Μπορεί να πάρει την επιμέλεια των παιδιών;

Είμαι παντρεμένη μητέρα τριών ανηλίκων παιδιών και έχω εξωσυζυγική σχέση, για την οποία ο σύζυγος είναι ενήμερος. Σε περίπτωση διαζυγίου μπορεί να χρησιμοποιήσει την εξωσυζυγική μου σχέση εναντίον μου τόσο ώστε να πάρει την επιμέλεια των παιδιών και να μου ζητήσει διατροφή ή να μην πληρώνει διατροφή;

Στα ερωτήματά σας απαντά η Χρύσα Εψίμου, δικηγόρος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η προσωπική σας ζωή παίζει ρόλο μόνο αν η ίδια ζητήσετε διατροφή για τον εαυτό σας, όχι για τα παιδιά. Επίσης, δεν παίζει ρόλο για την επιμέλεια των παιδιών, δεν βλέπω να κινδυνεύετε. Εφόσον δεν υπάρχει πιθανότητα επιμέλειας για τον πατέρα, δεν θα ζητήσει διατροφή από τη μητέρα. Διατροφή παίρνει όποιος έχει την επιμέλεια. Αν δεν ολοκληρώνει διατροφή είναι άλλη ιστορία, πάντως υπάρχουν δικλείδες (κατάσχεση μισθού, ποινική δίωξη, κατάσχεση ακινήτων (κ.λ.π.).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω ασκήσει αναίρεση στον Άρειο Πάγο. Η εισήγηση του εισαγγελέα ήταν θετική, η απόφαση δεν βγήκε ακόμη. Δικαστικά για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Για βεβαίωση εντοπιότητας. Το αδίκημα κλίνει οκταετία στις 30 Ιανουαρίου. Τι γίνεται αν δεν βγει η απόφαση ως τότε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν έχει κλείσει 8ετία παραγράφεται, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση, θα βγει η απόφαση

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαι παντρεμένος με τη γυναίκα μου εδώ και 5 χρόνια περίπου και έχουμε ένα μωρό 5 μηνών. Εδώ και δύο χρόνια δεν νιώθω πράγματα για εκείνη και νιώθω πολύ πιεσμένος μέσα στο σπίτι εξαιτίας καθημερινών καυγάδων και εντάσεων. Συζήτησα μαζί της ότι θέλω να χωρίσουμε και μετά από συνεχείς προσπάθειες από την πλευρά μου δείχνει να κατάλαβε ότι δεν νιώθω καλά απέναντί της και ότι θέλω να χωρίσουμε και συμφώνησε. Το θέμα μου είναι ότι εγώ θέλω να φύγω άμεσα από το σπίτι και ενώ της λέω να το προχωρήσουμε δικαστικά εκείνη βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες. Εγώ μπορώ να φύγω από το σπίτι χωρίς να πάρουμε διαζύγιο και χωρίς να υπάρχει κάποια κατηγορία εις βάρος μου στο δικαστήριο; Γιατί από λίγα πράγματα που έχω ακούσει και έχω διαβάσει σκέφτομαι και φοβάμαι μήπως δεν μπορώ να δω όποτε θέλω το μωρό ή μήπως έχω μεγαλύτερη διατροφή από το κανονικό που επιτρέπει ο νόμος υπό φυσιολογικές συνθήκες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορείτε να ζητήσετε άδεια από το δικαστήριο να μετοικήσετε, αναφέροντας τα επεισόδια με τη σύζυγό σας. Υποθέτω ότι η σύζυγός σας θα ασκήσει αντίθετη αίτηση ζητώντας την επιμέλεια του παιδιού και διατροφή, γιατί δεν μπορεί να σας κρατήσει με το ζόρι στο σπίτι. Στο δικαστήριο της επιμέλειας μπορείτε να ζητήσετε επικοινωνία με το παιδί σας, απλά, λόγω ανηλικότητας δεν νομίζω ότι θα σας επιτραπεί η διανυκτέρευση με το παιδί. Το ύψος της διατροφής δεν έχει να κάνει με όλα αυτά, αλλά μόνο με τις ανάγκες του παιδιού.

Χρύσα Εψίμου

Δικηγόρος

Κοδριγκτώνος 18, Αθήνα

2108253264

 

 

Σχετικά άρθρα