Ψυχολογία και δερματικά προβλήματα: Το «καμπανάκι» του εγκεφάλου που δεν πρέπει να αγνοείς

Έχετε κάποιο έντονο ή/και χρόνιο δερματικό πρόβλημα; Χρησιμοποιείτε αγωγή χορηγούμενη από γιατρό αλλά τα συμπτώματα και η έξαρση επανέρχονται ή καθυστερούν να υποχωρήσουν; Έχετε σκεφτεί την σύνδεση των δερματικών σας προβλημάτων με την ψυχική σας υγεία; Το άγχος και η μειωμένη διάθεση βρίσκουν ποικίλους τρόπους να εξωτερικευτούν, όταν εμείς δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Επιστημονική επιμέλεια κειμένου: Ίρις Κρέμερ, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Όσο εσύ προσπερνάς την έντονη καθημερινότητα σου εθελοτυφλώντας για τον πανικό που μπορεί να νιώθεις στο βάθος, τόσο το σώμα σου ψάχνει τρόπους να διοχετεύσει αυτή την υπερδιέγερση και να την σπρώξει προς τα έξω ώστε να επαναφέρει την  ισορροπία του συστήματος.

Κάποιοι βιώνουν έντονα σωματικά συμπτώματα πανικού και το άγχος τους ταξιδεύει μέσα από φοβίες που αναπτύσσουν, ενώ άλλοι άνθρωποι βλέπουν το δέρμα τους να αλλάζει όψη και έτσι τα συμπτώματα εκφράζονται ως ψυχοσωματικά. Και στις δύο περιπτώσεις ο εγκέφαλος σου στέλνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα ότι οι ψυχικές σου αντοχές κάπου εδώ φτάνουν στο τέλος τους κι εσύ πρέπει να κάνεις κάποια αλλαγή στην ζωή σου ώστε να αντιμετωπίσεις αυτή την κρίση μέσα σου. Ένα καμπανάκι λοιπόν που δεν πρέπει να αγνοείς.

Τα δερματικά προβλήματα που προκαλούνται από το άγχος και τη χαμηλή διάθεση είναι συγκεκριμένα και δεν απειλούν τη ζωή του ατόμου. Τείνουν, όμως, να χρονίζουν, κάτι που δημιουργεί μια βασανιστική ταλαιπωρία και μόνιμη ενασχόληση με αυτά, που μας κουράζει, μας εξαντλεί και νιώθουμε σε μόνιμη βάση «άρρωστοι».

Το χρόνιο έκζεμα, η νευροδερματίτιδα, η ψωρίαση και η έντονη ακμή είναι τέτοια παραδείγματα. Κάποια απ’ αυτά και αναλόγως με το σημείο εμφάνισής τους, μπορεί να στιγματίζουν τον ασθενή, καθώς πολλές φορές η εικόνα του αλλοιώνεται. Η έξαρση ή η ύφεση των συμπτωμάτων εξαρτάται από την αντιμετώπιση του ατόμου όσον αφορά κυρίως το ψυχικό κομμάτι του προβλήματος. Τέτοιου είδους δερματικά προβλήματα παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα στρεσογόνο ή στενάχωρο γεγονός που προκαλεί αναστάτωση στην ψυχική υγεία του ατόμου.

Πολλές φορές βλέπω ανθρώπους που βιώνουν αδυναμία να διαχειριστούν συναισθηματικά τον εαυτό τους και να θέσουν όρια, με αποτέλεσμα ακόμα κι αν το γεγονός που τους προκάλεσε αρχικά την σύγχυση να έχει απομακρυνθεί χρονικά, εκείνοι συνεχίζουν να παλεύουν να βρουν ηρεμία και κάθε τι μικρό που συμβαίνει τους επηρεάζει εξίσου, σαν να έχει αναπτυχθεί μία έντονη ψυχική ευαισθησία που φέρνει με την σειρά της την επανεμφάνιση των δερματικών συμπτωμάτων.

Η αντιμετώπιση των δερματικών προβλημάτων χρειάζεται παράλληλη θεραπεία και παρακολούθηση από δερματολόγο και ψυχολόγο, ώστε να εξασθενούν τα σωματικά συμπτώματα με σκευάσματα προτεινόμενα από τον γιατρό, ενώ παράλληλα το άτομο να μαθαίνει τρόπους διαχείρισης άγχους και αρνητικών σκέψεων προς βελτίωση της καθημερινότητας του και της ψυχικής του υγείας.

Πηγή: APA

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Σχετικά άρθρα