Νικολά Σαρκοζί: Το σκάνδαλο, οι κατηγορίες για χρηματισμό και η… κόλαση από τις συκοφαντίες

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, πέρασε δυο μέρες της εβδομάδας που μας πέρασε μέσα στις ανακρίσεις σχετικά με μια υπόθεση που αφορά την προεκλογική του καμπάνια του 2007. Σύμφωνα με τις κατηγορίες ο Σαρκοζί χρηματίστηκε από Λιβυκά κεφάλαια για να στηρίξει την τότε καμπάνια του.

Hadrian / Shutterstock.com

Οι ανακρίσεις κράτησαν δυο μέρες, ο πρώην πρόεδρος αφέθηκε ελεύθερος αλλά η υπόθεση δεν έκλεισε καθώς οι αρχές έχουν στοιχεία για μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών από τη Λιβύη στη Γαλλία.

Το χρονικό της υπόθεσης

GERARD BOTTINO / Shutterstock.com

Όλα ξεκίνησαν το 2012 όταν μια μερίδα του Γαλλικού Τύπου και συγκεκριμένα η Mediapart κατηγόρησε το Νικολά Σαρκοζί ότι έλαβε το χρηματικό ποσό ύψους 50.000.000 ευρώ από τον Καντάφι  για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του καμπάνια το 2006.

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας κινήθηκε νομικά εναντίον της Mediapart. Ωστόσο η υπόθεση πήρε τη δικαστική οδό. Οι έρευνες που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια απέδειξαν την κίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών από τη Λιβύη στη Γαλλία, όχι όμως τόσο υψηλά όσο τα ισχυριθέντα από τη Mediapart 50.000.000.

Η συγκεκριμένη κατηγορία δεν είναι η μόνη που βαραίνει το Νικολά Σαρκοζί. Έχει κατηγορηθεί ότι στην καμπάνια του 2012 εξέδιδε πλαστές αποδείξεις με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το maximum επιτρεπτό budget κατά πολλές χιλιάδες ευρώ!

Οι δικαστές έχουν κάνει φύλλο και φτερό τα οικονομικά του πρώην Προέδρου και φαίνεται πως έχουν βρει κάποιες ανεξήγητες… τρύπες εκατομμυρίων ευρώ αλλά και την κυκλοφορία τεράστιων ποσών από τη Λιβύη στη Γαλλία…

Τι ισχυρίζεται ο Νικολά Σαρκοζί

www.lefigaro.fr/Pointsdevue

Ο Νικολά Σαρκοζί αρνείται κάθε κατηγορία και μάλιστα ισχυρίζεται ότι όλα αυτά είναι συκοφαντίες που του έχουν ταράξει τη ζωή. Συγκεκριμένα δήλωσε: “Από το 2011 η ζωή μου έχει γίνει κόλαση από τις συκοφαντίες”.

Mάλιστα θεωρεί ότι έχασε τις εκλογές του 2012 εξαιτίας της συγκεκριμένης υπόθεσης. “Δεν υπάρχει κανένα απτό στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς της οικογένειας Καντάφι”. 

Entertainment Press / Shutterstock.com

Στο πλευρό του στέκεται πάντα η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι, η οποία τα τελευταία χρόνια ασχολείται περισσότερο με την προσωπική της καριέρα και κάνει μάλιστα και περιοδείες στο εξωτερικό.

Ο χρόνος θα δείξει τελικά κατά πόσο ο Νικολά Σαρκοζί λέει ή όχι την αλήθεια… Πάντως προς το παρόν του απαγορεύτηκαν τα ταξίδια από και προς τη Λιβύη ενώ η υπόθεση εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη.

Μια υπόθεση περισσότερο μιντιακή παρά δικαστική;

Δεν είναι η πρώτη φορά που πρώην Πρόδρος της Γαλλίας αντιμετωπίζει θέματα με τη Δικαιοσύνη. Θυμίζουμε τον Ζακ Σιράκ και την περίφημη υπόθεση Μπετανκούρ, που κάθε άλλο παρά μιντιακή ήταν. Και αυτό αποδείχθηκε και από την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου.

360b / Shutterstock.com

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά με το Νικολά Σαρκοζί;

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Jean Pierre Raffarin στάθηκε στο πλευρό του Σαρκοζί και μάλιστα μίλησε ενάντια στη Γαλλική Δικαιοσύνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά σε εκπομπή στο FranceInfo ότι: Σε πολιτικές περιπτώσεις, η Δικαιοσύνη φαίνεται νευρική”. Μάλιστα θεώρησε ότι τα Μέσα έχουν μεγαλοποιήσει την υπόθεση, κάνοντάς τη θέαμα!

sarkozy
Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock.com

Η Δεξιά πάντως στηρίζει το Νικολά Σαρκόζι -παρόλο που ο ίδιος έχει αποσυρθεί- και θα ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα γι΄αυτήν να αποδειχθεί τελικά ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι αληθινές…

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα