Καρκίνος στο πάγκρεας: Τα φάρμακα για την υπέρταση αυξάνουν τον κίνδυνο

Συγκεκριμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται για την υπέρταση ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα στον Καρκίνο, στο Σικάγο.

Επιστημονική ομάδα του Κολεγίου Ιατρικής Baylor στο Χιούστον του Τέξας, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση πάνω από 145.000 γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Women’s Health Initiative. Οι συμμετέχουσες ήταν 50-79 ετών στην αρχή της έρευνας και η χρήση φαρμάκων καταγράφηκε για το διάστημα 1993-1998.

Έως το 2014, πάνω από 800 γυναίκες είχαν εκδηλώσει καρκίνο στο πάγκρεας, με τον κίνδυνο να είναι αυξημένος μόνο για εκείνες που έπαιρναν βραχείας δράσης αναστολείς διαύλου ασβεστίου.

Όσες έπαιρναν τα εν λόγω φάρμακα για τρία ή περισσότερα χρόνια, ο κίνδυνος καρκίνου παγκρέατος ήταν 107% υψηλότερος συγκριτικά με όσες έπαιρναν άλλα αντιϋπερτασικά φάρμακα.

Πάντως οι μακράς δράσης αναστολείς διαύλου ασβεστίου δεν σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο, ούτε επίσης οι β-αναστολείς, τα διουρητικά ή οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης.

Όπως εξήγησε ο Ζενσενγκ Γουανγκ, συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Κολεγίου Ιατρικής Baylor «οι βραχείας δράσης αναστολείς διαύλου ασβεστίου είναι τα λιγότερο αποτελεσματικά φάρμακα από την κατηγορία των αντιϋπερτασικών. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι γυναίκες στη μελέτη δεν είχαν πετύχει έλεγχο της αρτηριακής πίεσης του αίματος ευθύς εξαρχής, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη. Και ο διαβήτης είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος».

Ο Δρ Γουανγκ είπε ακόμα ότι τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τις μισές ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος έδειξαν κατά την ανάλυση ότι εκείνες που δεν είχαν πάρει ποτέ βραχείας δράσης αναστολείς διαύλου ασβεστίου είχαν αξιοσημείωτα χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης sRAGE, συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν πάρει άλλα αντιϋπερτασικά. Αυτό σημαίνει ότι ο κακός έλεγχος της φλεγμονής ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Τέλος, εικάζει ότι οι γυναίκες που έχουν πάρει βραχείας δράσης αναστολείς διαύλου ασβεστίου ενδεχομένως να διαφέρουν κατά κάποιο τρόπο από τους ασθενείς που παίρνουν άλλα αντιϋπερτασικά σκευάσματα.

Οι βραχείας δράσης αναστολείς διαύλου ασβεστίου μειώνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος εμποδίζοντας το ασβέστιο να μπει στα κύτταρα της καρδιάς και των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και έτσι μειώνεται το καρδιακό στρες.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα