Οι ξηροί καρποί “ασπίδα” κατά της καρδιακής αρρυθμίας

Η κατανάλωση αρκετών μερίδων ξηρών καρπών την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Heart.

Επίσης, η διατροφική αυτή τακτική μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος/εγκεφαλικού επεισοδίου και σχετιζόμενου με αυτά θανάτου, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο πως σχετίζεται η καρδιαγγειακή νοσηρότητα με την κατανάλωση ξηρών καρπών.

Προς περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, εξετάστηκαν διατροφικά ημερολόγια και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής που είχαν παράσχει πάνω από 61.000 Σουηδοί, 45-83 ετών. Ο κίνδυνος θανάτου είχε καταγραφεί σε εύρος 17ετίας (έως το 2014) ή μέχρι να επέλθει ο θάνατος.

Τα άτομα που έτρωγαν ξηρούς καρπούς έτειναν να έχουν καλύτερο μορφωτικό επίπεδο και να κάνουν υγιεινότερο τρόπο ζωής, από εκείνους που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να είναι καπνιστές ή να έχουν ιστορικό υπέρτασης. Ακόμα ήταν πιο αδύνατοι, πιο ενεργοί σωματικά, έπιναν περισσότερο αλκοόλ και έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν 4.983 εμφράγματα εκ των οποίων τα 917 θανατηφόρα, 3.160 περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας, 7.550 κρούσματα κολπικής μαρμαρυγής, 972 περιπτώσεις στένωσης αορτικής βαλβίδας, 983 ανευρύσματα κοιλιακής αορτής, 3.782 ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια και 543 αιμορραγικά.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας, κολπικής μαρμαρυγής και ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όταν ελήφθησαν υπόψη η ηλικία και το φύλο.

Αλλά  όταν συνεκτιμήθηκαν άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου, όπως ο τρόπος ζωής, η διατροφή γενικά, ο διαβήτης και το οικογενειακό ιστορικό, μόνο η σχέση με την κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή ανεπάρκεια εξακολουθούσε να ισχύει.

Όσο συχνότερα περιλαμβάνονταν ξηροί καρποί στη διατροφή, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης καρδιακής αρρυθμίας, η οποία όμως αυξάνει καθοριστικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου όταν αφεθεί αθεράπευτη.

Επίσης, η μέτρια εβδομαδιαία κατανάλωση ξηρών καρπών σχετιζόταν με 20% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Κάθε επιπλέον μερίδα ξηρών καρπών που έτρωγε κάποιος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μείωνε κατά 4% τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Πάντως, η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών δεν σχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο στένωσης αορτικής βαλβίδας, ή τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ξηροί καρποί ως γνωστόν είναι πλούσια πηγή υγιεινών λιπαρών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών που ενδεχομένως να συμβάλλουν στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα