Τζέιμς Κομέι: O πρώην διευθυντή του FBI που “καίει” τον Τραμπ στο νέο του best seller- Το ιστορικό της απόλυσής, η ομηρεία του στην εφηβεία και ο θάνατος του νεογέννητου γιου του

Η κόντρα ανάμεσα στον Τζέιμς Κομέι, τον πρώην διευθυντή του FBI και τον Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζεται αφού στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα τον χαρακτήρισε ανήθικο και μη αφοσιωμένο στην αλήθεια. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του «A Higher Loyalty : Truth, Lies, and Leadership» εξαπολύει δριμεία κριτική στον Αμερικανό Πρόεδρο. Ο Κομέι περιγράφει τον Τραμπ ως έναν άνθρωπο με εμμονή να διαλύσει το FBI και τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει για την προσωπική του ζωή.

james-comey-9
Το βιβλίο στα μέσα Μαρτίου, ένα μήνα πριν την προγραμματισμένη ημέρα που θα έβγαινε στην αγορά , έγινε best-seller. Εκεί ο Κομέι τον παρουσιάζει ως «αφεντικό της Μαφίας» και υποστηρίζει ότι η διακυβέρνησή του οδηγείται από προσωπικά κίνητρα, ενώ παράλληλα ισχυρίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαιτήσει από αυτόν, τουλάχιστον τέσσερις φορές, να ερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει βίντεο από ξενοδοχείο στη Μόσχα στο οποίο φέρεται να εμφανίζεται ο Αμερικανός Πρόεδρος να «έχει αγοράσει τις υπηρεσίες ιερόδουλων».

Albert.H/shutterstock.com

«Ένας άνθρωπος (…) που μιλάει και συμπεριφέρεται στις γυναίκες σαν να είναι κομμάτια κρέατος, που λέει μόνιμα ψέματα για θέματα μεγάλα και μικρά κι επιμένει ότι ο αμερικανικός λαός τα πιστεύει, αυτός ο άνθρωπος δεν είναι κατάλληλος για να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, για ηθικούς λόγους. Και αυτή δεν είναι μια πολιτική δήλωση», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε στις 15 Απριλίου από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στον Τζορτζ Στεφανόπουλος αποκάλεσε τον Τραμπ αανίκανο από ηθική άποψη.
«Δεν πιστεύω τις ιστορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει πρόβλημα υγείας, ή βρίσκεται στα αρχικά στάδια της άνοιας. Δεν πιστεύω ότι είναι ανίκανος από ιατρική άποψη. Πιστεύω ότι είναι ανίκανος από ηθική άποψη να είναι πρόεδρος»

Πώς ξεκίνησε η κόντρα ανάμεσα στον Κομέι και τον Τραμπ

Η όλη κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ με τους πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών έχει ξεκινήσει επειδή 17 αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν συμφωνήσει ότι η Ρωσία είχε αναμειχθεί στις αμερικανικές εκλογές.
Όταν είχε κληθεί ο Τραμπ να σχολιάσει το γεγονός τότε είχε πει ότι πρόκειται για πουλημένους. Συγκεκριμένα για τον Κομέι είχε σχολιάσει:
«Ο Κομέι απέδειξε ότι ήταν ένας ψεύτης και ότι οργάνωσε τις διαρροές».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει τόσο η ιστορία που κρύβεται πίσω από όλη αυτή την κόντρα αλλά και το ίδιο το πρόσωπο που εξοργίζει τόσο τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζέιμς Κομέι.

 james-comey-7

Τα πρώτα βήματα του Τζέιμς Κομέι

Ο Τέιμς Κομέι γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1960 στο Yonkers της Νέας Υόρκης. Ο Τέιμς Κομέι δεν βρέθηκε τυχαία στη θέση του διευθυντή του FBI. Προέρχεται από μια οικογένεια αφιερωμένη στη δημόσια διοίκηση και τον νόμο. Ο παππούς του υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Επίτροπος Δημόσιας Ασφάλειας στο Yonkers στα τέλη της δεκαετίας του 1940 ενώ ο πατέρας του έγινε δημοτικός σύμβουλος ύστερα από τη μετακίνηση της οικογένειας στο Allendale του Νιου Τζέρσει τη δεκαετία του 1970.

 james-comey-8

Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο ο Κομέι ειδικεύτηκε στη χημεία και τη θρησκεία στο Κολλέγιο William & Mary της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο και το 1985 έγινε Διδάκτωρ Νομικής.

Ο Τζέιμς Κομέι άρχισε να ανεβαίνει ως κυβερνητικός εισαγγελέας μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή. Διετέλεσε αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης το 2001 και το 2003 έγινε αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας. Το 2013, ο Comey έγινε διευθυντής του FBI αλλά απομακρύνθηκε από τη θέση του τον Μάιο του 2017.

 james-comey-3

Το 2011 η Νομική Σχολή William & Mary θα του απονείμει μία από τις υψηλότερες διακρίσεις.Έχει επίσης τιμηθεί με υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και έχει υπηρετήσει ως βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Richmond School of Law.

 james-comey-5

Η άνοδος της καριέρας του

Με το διορισμό του το 2002 στη θέση του εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η καριέρα του Κομέι είχε ανοδική πορεία. Η σύντομη θητεία του χαρακτηρίστηκε από τη δίωξη της Martha Stewart σχετικά με την εμπορία εμπιστευτικών πληροφοριών. Το αποτέλεσμα ήταν να φυλακιστεί η φημισμένη προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης.

Η επαγγελματική εξέλιξη του Τζέιμς Κομέι είχε ως αποκορύφωμα την επιλογή του από τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Ιούνιο του 2013, για τη διαδοχή του Robert Mueller ως διευθυντή του FBI.

Το τρομακτικό γεγονός που τάραξε την εφηβεία του

Ο Τζέιμς και ο αδερφός στου Πίτερ ήρθαν αντιμέτωποι με τον τρόμο τον Οκτώβριο του 1977 όταν υπό την απειλή όπλου κρατήθηκαν στο σπίτι τους από τον κακοποιό “Ramsey Rapist” όπως τον αποκαλούσαν. Τελικά κατάφεραν να ξεφύγουν αλλά το γεγονός έμεινε για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του Κομέι ο οποίος εκείνη τη μέρα ένιωσε τι σημαίνει να βιώνεις το έγκλημα.

 james-comey-4

Ο άδικος χαμός του γιου του 9 ημέρες μετά τη γέννησή του

Ο Κομέι γνωρίστηκε με τη σύζυγό του Πατρίς ενώ ήταν πρωτοετής στο William & Mary. Παντρεύτηκαν όταν εκείνος ήταν 27 χρονών και μαζί απέκτησαν 6 παιδιά. Η πιο τραγική στιγμή στο γάμο τους υπήρξε ο θάνατος του γιου τους Κόλιν ο οποίος πέθανε το 1995 από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο σε ηλικία μόλις 9 ημερών!

 james-comey-2

Οι… απολύσεις του Τραμπ στο FBI

Οι ισχυρισμοί των αντρών των μυστικών υπηρεσιών είχαν και την ανάλογη αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ ο οποίος δεν αρκέστηκε απλά στη διάψευσή τους αλλά προχώρησε και στην απομάκρυνσή τους από τις μυστικές υπηρεσίες. Με μεγάλη χαρά πανηγύρισε την απόλυση του πρώην υπαρχηγού του FBI Αντριου ΜακΚέιμπ, αφού απομακρύνθηκε ένας άνθρωπος που θεωρούσε προσωπικό του αντίπαλο. Έσπευσε μάλιστα να την χαρακτηρίσει «μία μεγάλη μέρα για τη δημοκρατία», ενώ πολλοί είναι εκείνοι που καταγγέλλουν μία πολιτική βεντέτα.

Κάνοντας χρήση της έκφρασης που του χάρισε μεγάλες στιγμές ως σταρ ριάλιτι, «Απολύεστε!» , ο Ντόναλντ Τραμπ πανηγύρισε, από τον λογαριασμό του στο Twitter φυσικά, την απομάκρυνση του Αντριου ΜακΚέιμπ.

«Ο Αντριου ΜακΚέιμπ απολύθηκε, μία μεγάλη μέρα για τους άνδρες και τις γυναίκες του FBI που εργάζονται σκληρά-μία μεγάλη μέρα για τη δημοκρατία».

Ο Αντριου ΜακΚέιμπ άσκησε χρέη διευθυντή του FBI από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο 2017, μετά την απόλυση του Τζέιμς Κομέι από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορούσε τον ΜακΚέιμπ για στενή σχέση με τον Κομέι, αλλά και με τους Δημοκρατικούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τον Μάρτιο του 2018 όταν… απέλυσε τον πρώην υπαρχηγό του FBI είχε βρει την ευκαιρία και μέσω του Twitter να επιτεθεί και πάλι κατά του πρώην αρχηγού του FBI:
«Ο ηθικολόγος Τζέιμς Κομέι ήταν ο αρχηγός του και εμφάνιζε τον ΜακΚέιμπ σαν παιδί της χορωδίας. Ηξερε όλα τα ψέματα και τη διαφθορά που κυριαρχούσε στα υψηλότερα κλιμάκια του FBI».

Σχετικά άρθρα