Λόγω άγχους ξεσπάω στο φαγητό και έχω φτάσει 100 κιλά. Τι να κάνω;

Δίνω εξετάσεις πανελλήνιες φέτος. Ανέκαθεν αντιμετώπιζα προβλήματα με το βάρος μου. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς άρχισα να εκτροχιάζομαι, και τώρα έφτασα στα 100 κιλά. Τι πρέπει να κάνω; Δυσκολεύομαι να σταματήσω να τρώω ό, τι βρω μπροστά μου γιατί τις περισσότερες φορές είναι από αμηχανία και άγχος.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ευάγγελος Ζουμπανέας, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (www.diatrofi.gr)

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το συσσωρευμένο στρες, που δεν εκτονώνεται τακτικά, από την έναρξη μιας εκπαιδευτικής χρονιάς έως τη στιγμή της εξέτασης, επηρεάζει σημαντικά τον εγκέφαλο, που τη δεδομένη στιγμή αισθάνεται σαν έχει να αντιμετωπίσει ένα υπέρτατο κίνδυνο. Η βιολογική αντίδραση του οργανισμού τη στιγμή της εξέτασης λόγο της υπερέκκρισης των ορμονών του στρες, δηλαδή αδρεναλίνης και κορτιζόλης, είναι σαν να αντιμετωπίζει το εξής δίλημμα: Τι με αφορούν όλες αυτές οι γνώσεις τώρα, αφού εγώ τώρα αισθάνομαι ότι είμαι σε κίνδυνο; Μπερδεμένος όπως είναι λοιπόν ο εγκέφαλος διαγράφει προσωρινά τεράστιους όγκους πληροφοριών και θα τις ανακαλέσει αργότερα όταν θα αισθάνεται ότι έχει ξεφύγει τον κίνδυνο. Συνήθως αυτό συμβαίνει λίγη ώρα μετά το τέλος της εξεταστικής ώρας, υποβάλλοντας στον εαυτό σου τη συνήθη ερώτηση: «Μα αφού το ήξερα, γιατί δεν το έγραψα;»

Μαθητές που ασκούνται τακτικά έχουν κατά 30% μεγαλύτερη ικανότητα απομνημόνευσης και παρουσιάζουν κατά 30% καλύτερες επιδώσεις σε γραπτά διαγωνίσματα διότι οι ενδορφίνες που παράγονται λόγω της άσκησης μειώνουν σημαντικά το στρες που αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα αποτυχίας των διαβασμένων εξεταζομένων. Ο συνδυασμός τακτικής άσκησης και ισορροπημένης διατροφής θα βοηθήσει σημαντικά τόσο στον έλεγχο τους στρες όσο και της πείνας.  Όσον αφορά τα γεύματά σου αυτά θα φροντίσεις να είναι 5 σταθερά γεύματα (τρία μεγαλύτερα, δύο μικρότερα) σε προγραμματισμένες ώρες μέσα στη μέρα. Οτιδήποτε άλλο  που δεν έχει κάποια θρεπτική αξία όπως πχ ένα γλυκό θα φροντίσεις να το τρως αμέσως μετά από κάθε προγραμματισμένο γεύμα.

Ευάγγελος Ζουμπανέας
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ιδρυτής Επιστημονικής Ομάδας Διατροφή (www.diatrofi.gr
Διευθύνων Σύμβουλος ΚΕΑΔΔ (www.keadd.gr

www.diet-coaching.gr 
Μεσολογγίου 51, Νέα Ιωνία 14231
2102718360 6977436598

www.facebook.com/evangelosz

www.facebook.com/diatrofi.gr

Σχετικά άρθρα