Γιώργος Κουρής: Από 21 χρονών εκδότης εφημερίδας- Το φαινόμενο «Αυριανή», η επιχειρηματική συνεργασία με τον Μητσοτάκη και τα χρέη που άγγιξαν το 1,5 εκατομ. ευρώ

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 81 ετών ο εκδότης Γιώργος Κουρής ύστερα από πολύμηνη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Ο Γιώργος Κουρής από 21 χρονών ήταν στον χώρο των ΜΜΕ και άφησε εποχή με την «Αυριανή» και τα αμφιλεγόμενα πρωτοσέλιδά της. Ίδρυσε μια σειρά από εφημερίδες και κανάλια και κατάφερε να εδραιωθεί τόσο στον έντυπο τύπο όσο και στην τηλεόραση.

Ήταν δημιουργός του Kouris Media Group και των καθημερινών εφημερίδων «Νέα Εφημερίδα», «Αυριανή», «ο Φίλαθλος», «Star», «Δημοκρατικός Λόγος», «η Νίκη» και «Kontra News» ενώ ίδρυσε και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Ράδιο Αθήνα», «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και «Sprint fm».

Επίσης, είχε ιδρύσει τον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 29», συνέχισε με την ίδρυση του «Καναλιού 5» που αργότερα μετεξελίχθηκε σε Alter Channel. Αμέσως μετά υπήρξε ιδιοκτήτης του Extra Channel, ενώ το 2012 δημιούργησε το Kontra Channel και την ιστοσελίδα Kontranews.gr.

Όπως ανακοινώθηκ η κηδεία του Γιώργου Κουρή θα γίνει στον τόπο καταγωγής του την Κεφαλονιά σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.

Από 21 χρονών μπήκε στον εκδοτικό χώρο

Ο Γιώργος Κουρής γεννήθηκε το 1937 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Ήταν παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Κοζύρη, κόρη του Αρεοπαγίτη Αντώνη Κοζύρη. Μαζί απέκτησαν έναν γιο, τον Ανδρέα Κουρή ο οποίος τους χάρισε δυο εγγόνια, τον Γιώργο και την Ελένη. Όπως ήταν φυσικό και ο γιός του βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να ξεφύγει αφού και ο μικρότερος αδερφός του Γιώργου Κουρή ο Μάκης είναι επίσης δημοσιογράφος και εκδότης. Στο παρελθόν μάλιστα είχε διατελέσει και βουλευτής Β΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ.

andreas-kouris
Ανδρέας Κουρής

Όλα ξεκίνησαν από την τοπική εφημερίδα «Φωνή της Κεφαλονιάς» την οποία εξέδωσε με τον αδελφό του Μάκη στην οποία φυσικά αρθρογραφούσε. Η εφημερίδα ασκούσε δριμύτατη κριτική στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή με κίτρινα δημοσιεύματα που τον κατηγορούσαν για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, βουλγάρικη καταγωγή, ομοφυλοφιλία κτλ.

makis-kouris

Στην περίοδο της Αποστασίας ο Κουρής στήριξε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Γιώργος Κουρής κατηγορήθηκε αργότερα ότι κατά την περίοδο της χούντας προσέφερε στήριξη στους δικτάτορες, με αντάλλαγμα την έγκριση και εκταμίευση δανείου 22 εκατομμυρίων δραχμών από την τότε χουντική διοίκηση της ΕΤΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως). Ο αντίλογος σε αυτές τις κατηγορίες ήταν ότι οι εφημερίδες ήταν αναγκασμένες να έχουν άρθρα υπέρ της χούντας.

 

Η επιχειρηματική συνεργασία με Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και η ρήξη

Μετά τη χούντα ο Γιώργος Κουρής ίδρυσε μαζί με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη την εταιρεία
Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το καλοκαίρι του 1974, ο Γιώργος Κουρής συνεργάστηκε επιχειρηματικά με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην δημιουργία της εταιρείας «Press Hellas» η οποία στόχευε στην επανακυκλοφορία της εφημερίδας «Ελευθερία» η οποία είχε κλείσει την περίοδο της δικτατορίας. Για τον λόγο αυτό κατασκεύασαν και ιδιόκτητο τυπογραφείο.

Η σύγκρουση ανάμεσά τους δεν άργησε να έρθει αφού περίπου 4 χρόνια αργότερα το 1978 ο Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Κουρή ότι καταχράστηκε τα χρήματα που αποκόμισε από την πώληση εξοπλισμού και ότι «άρπαξε» την ιδιοκτησία κοινών περιουσιακών στοιχείων.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Κουρής υποστήριξε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσπαθούσε να τον εξαναγκάσει να του παραχωρήσει το 1% των μετοχών του ώστε να αποκτήσει το 51% της επιχείρησης. Πέρα από αυτό, σύμφωνα πάντα με τον Κουρή, ήθελε να επιβάλει ως υπεύθυνο για την πολιτική γραμμή της εφημερίδας τον γαμπρό του και δημοσιογράφο Παύλο Μπακογιάννη.

 giorgos-kouris

Το φαινόμενο «Αυριανή»

Ιστορική στιγμή στη ζωή του Γιώργου Κουρή ήταν η ίδρυση, από κοινού με τον αδερφό του Μάκη, της εφημερίδας «Αυριανή» τον Μάρτιο του 1980. Φυσικά τον πρώτο λόγο είχε ο Γιώργος Κουρής. Σημαντικό ρόλο στην πορεία της εφημερίδας έπαιξε και ο Κυριάκος Διακογιάννης ο οποίος έγραφε την καθημερινή στήλη «Καθαρά και Ξάστερα» και χάραζε θα λέγαμε την «γραμμή» της «Αυριανής».

Η εφημερίδα δεν διανέμονταν από τα πρακτορεία Τύπου και η κυκλοφορία ήταν τόσο χαμηλή που όλα έδειχναν ότι αργά ή γρήγορα θα έκλεινε. Η “ευκαιρία” που αποφάσισε να αδράξει η «Αυριανή» ήταν η απεργία των τεχνικών Τύπου το 1980. Δεδομένου ότι οι εκδότες απάντησαν με lock out η «Αυριανή» ήταν η μόνη μη (αμιγώς) κομματική εφημερίδα που κυκλοφόρησε και έφτασε να έχει κυκλοφορία 56.000 φύλλα ημερησίως. Μάλιστα ενώ όλε οι άλλες εφημερίδες είχαν αντίτιμο 15 δραχμές ο Γιώργος Κουρής κατέβασε την τιμή της «Αυριανής» στις 5 δραχμές.

Η εφημερίδα εκτινάχθηκε όταν άσκησε επίθεση στη γυναίκα του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη. Μπορεί ο Γιώργος Κουρής να καταδικάστηκε από το δικαστήριο για συκοφαντική δυσφήμιση αλλά η «Αυριανή» έφτασε τα 100.000 φύλλα ημερησίως. Εκείνο το κεφάλαιο στη ζωή του Γιώργου Κουρή περιελάμβανε διαφυγή στην Ιταλία με πλοιάριο ώστε να γλιτώσει τη σύλληψη αλλά και εξαναγκασμό ολόκληρου πρωθυπουργού να καταθέσει στο δικαστήριο.

auriani_andreas-rallis

Με τη νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου στις εκλογές του 1981 η «Αυριανή» υιοθέτησε το σλόγκαν «Η εφημερίδα που εξευτέλισε μια κυβέρνηση και γκρέμισε ένα σάπιο καθεστώς 50 χρόνων». Το 1985 η κυκλοφορία έχει φτάσει τα 250.000 φύλλα. Ο Γιώργος Κουρής όχι μόνο είχε αποκτήσει εκδοτική δύναμη αλλά όπως λέγεται αποτελούσε παράγοντα του ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν τότε στην εξουσία.
Η ανακοίνωση του Ανδρέα Παπανδρέου στις 9 Μαρτίου 1985 ότι προτείνει άλλον για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «εκθρονίζοντας» τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, είχε ως αποτέλεσμα ο Γιώργος Κουρής να εκδώσει την επόμενη μέρα την «Αυριανή» με επικεφαλίδα «Η εφημερίδα που γκρέμισε τον Καραμανλισμό».

 

Η ανοιχτή στήριξη της εφημερίδας στο ΠΑΣΟΚ απογειώθηκε παραμονές των εκλογών του 1985 όταν η «Αυριανή» κατηγόρησε στο πρωτοσέλιδό της τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για συνεργασία με τους Γερμανούς στην Κατοχή.

auriani_mitsotakis

Πώς κατάφερε να εδραιωθεί στην τηλεόραση

Ο Γιώργος Κουρής με το κεφάλαιο που απέκτησε όταν πούλησε το Κανάλι 29 στον Θόδωρο Βαρδινογιάννη άνοιξε το Κανάλι 5, που αργότερα μετονομάστηκε σε Alter Channel.

Η άρνηση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας να εγκρίνει δάνεια του Γιώργου Κουρή λέγεται ότι ήταν αιτία για να χαλάσουν οι σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ. Εκείνη μάλιστα την περίοδο ήταν που δημοσιεύτηκαν γυμνές φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη που είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή των σχέσεών του με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Μπορεί η «Αυριανή» να μην τα πήγαινε καλά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 αλλά το Alter βρισκόταν σε περίοδο άνθισης καθώς είχε στο δυναμικό του γνωστούς δημοσιογράφους όπως οι: Νίκος Χατζηνικολάου, Νίκος Ευαγγελάτος, , Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, Τατιάνα Στεφανίδου, Νίκος Αλιάγας, Κώστας Χαρδαβέλλας, Γιώργος Αυτιάς, Γιώργος Τράγκας κ.α.

 

Η πτώση του Alter, τα δικαστήρια και η επίθεση προς τους εργαζόμενούς του

Η πτώση που βίωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ άγγιξε και τα Μέσα του Γιώργου Κουρή. Το 2011 έκλεισε η αθλητική εφημερίδα Φίλαθλος ύστερα από 29 χρόνια λειτουργίας. Ακολούθησαν το Alter και η «Αυριανή» ένα χρόνο αργότερα.
Τα προβλήματα με την δικαιοσύνη δεν άργησαν να έρθουν αφού τόσο εκείνος όσο και ο γιός τους Ανδρέας κατηγορούνταν για χρέη του Alter που άγγιζαν το 1,5 εκατομ. ευρώ. Το 2014 είχε συλληφθεί για χρέη προς το Δημόσιο που έφταναν τις 680 χιλιάδες ευρώ.

Αξέχαστες θα μείνουν οι δηλώσεις του έξω από το δικαστήριο στις οποίες έκανε επίθεση στους εργαζόμενους του Alter.
Οι περιπέτειες του δεν τον εμπόδισαν να παραμείνει ισχυρός στον χώρο των ΜΜΕ. Προχώρησε στην ίδρυση της «Kontra News» και απέκτησε νέο τηλεοπτικό σταθμό το Kontra Channel. Ο γιος του, Ανδρέας Κουρής τόσα χρόνια βρισκόταν στο πλάι του πατέρα του και σήμερα έχει μαζί με τον Νίκο Χατζηνικολάου την Real Media Group στην οποία υπάγεται η Real News, το enikos.gr.

Σχετικά άρθρα