Οικογένεια Γιαννακόπουλου: Από ένα φαρμακείο δημιούργησαν τη ΒΙΑΝΕΞ – Το πάθος τους για τον Παναθηναϊκό και οι δημόσιες κόντρες τους

Το τελευταίο αντίο είπε στον Κώστα Γιαννακόπουλο η οικογένειά του την Τετάρτη 2 Μαΐου. Πρόκειται για τον αδερφό του Παύλου και του Θανάση που από κοινού δημιούργησαν την εταιρεία «ΒΙΑΝΕΞ».

Σε ηλικία 85 ετών άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή 29 Απριλίου από ανακοπή καρδιάς. Σε πένθος έχει βυθιστεί και ο Παναθηναϊκός. Μπορεί ο Κώστας Γιαννακόπουλος να μην ασχολήθηκε ποτέ επίσημα, ωστόσο βρισκόταν κοντά στην ομάδα και προσέφερε πολλά πάντα μακριά από τη δημοσιότητα.

Η ενασχόλησή του με την ομάδα δεν μπορεί να μας ξαφνιάζει αφού όλη η οικογένεια μοιράζετε ένα κοινό πάθος, τον Παναθηναϊκό. Αυτό δεν του εμπόδισε βέβαια να έχουν διαφωνίες αλλά και δημόσιες κόντρες. Πάμε να δούμε πώς από ένα φαρμακείο έφτασαν να έχουν τη ΒΙΑΝΕΞ αλλά και πώς κατάφεραν να βγάλουν χρήματα από… μπανάνες!

thanasis-paulos-kostas-giannakopoulos

Ξεκίνησαν από ένα φαρμακείο και δημιούργησαν τη ΒΙΑΝΕΞ

 

Η ενασχόληση της οικογένειας με τις επιχειρήσεις ξεκίνησε το 1924 όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος άνοιξε ένα φαρμακείο στην οδό Πειραιώς. Ο Δημήτρης δεν ήταν μόνος του αφού, μόλις μεγάλωσαν λίγο, στο πλάι του δούλεψαν τα τρία του παιδιά ο Παύλος, ο Θανάσης και ο Κώστας.

Το πρώτο επιχειρηματικό άνοιγμα της οικογένειας έγινε το 1951. Τότε ο Παύλος Γιαννακόπουλος ιδρύει την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ. Μπορεί να μην ήξερε ούτε μία λέξη στα αγγλικά αλλά κατάφερε να πάρει τις αντιπροσωπείες σχεδόν όλων των μεγάλων ξένων παραγωγών φαρμάκου (Boots, Sigma, Tau, Alcon, Roussel) και η εταιρεία του να γίνει αποκλειστικός αντιπρόσωπος.

Είκοσι χρόνια αργότερα η εταιρεία θα μετατραπεί σε ΑΕ και θα αποκτήσει νέο όνομα, ΒΙΑΝΕΞ. Το πρώτο εργοστάσιο θα βάλει μπρος τις μηχανές του το 1974 στην Εθνική Αθηνών – Λαμίας. Όταν το 1981 οι ξένες φαρμακευτικές εταιρείες αποχώρησαν από την Ελλάδα φοβούμενες ότι θα αλλάξει το καθεστώς που ίσχυε, ο Παύλος Γιαννακόπουλος αποφασίζει να μείνει και να ρισκάρει. Εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση και αγόρασε φθηνά εργοστάσια από τις πολυεθνικές με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί. Τα επόμενα χρόνια επεκτείνεται και αγοράζει άλλα δύο εργοστάσια, της Winthrop-Sterling (1983) και της Upjohn (1985).

giannakopouloi

Η σχέση της οικογένειας με τις… μπανάνες

Σίγουρα αρκετός είναι ο κόσμος που γνωρίζει την ιστορία της ΒΙΑΝΕΞ. Ποια όμως είναι η ¨θαμμένη¨ ιστορία της οικογένειας; Το φαρμακείο που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους δεν ήταν κερδοφόρο. Το εμπόριο φαρμάκων σίγουρα βοήθησε να κτίσουν την αυτοκρατορία της οικογένειας ωστόσο η οικονομική τους κατάσταση βελτιώθηκε όταν άρχισαν να ασχολούνται με το εμπόριο μπανάνας.

Ήδη πριν από τη δικτατορία, και μέχρι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, το εμπόριο μπανάνας δεν ήταν ελεύθερο. Επιτρεπόταν σε ορισμένες περιόδους τον χρόνο, οι οποίες δεν ήταν εκ των προτέρων γνωστές. Το υπουργείο Εμπορίου εξέδιδε ένα διάταγμα σε ανύποπτο χρόνο, το οποίο επέτρεπε το εμπόριο, π.χ. για διάστημα ενός μήνα. Ωστόσο, ουδείς μπορούσε να επωφεληθεί, αφού από την ώρα της παραγγελίας του φορτίου ως τη στιγμή της παράδοσης δεν γινόταν να παρέλθει διάστημα μικρότερο των δύο μηνών. Δεδομένου ότι η μπανάνα κόβεται όσο είναι ακόμη άγουρη και πράσινη, ενώ ωριμάζει στη συνέχεια, στα πλοία-ψυγεία που τη μεταφέρουν, το εμπόριό της είναι ένα μεγάλο ρίσκο.

Οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι μεταδικτατορικά αποφασίζουν να ρισκάρουν και να ασχοληθούν με το εμπόριο. Κάποιοι θεωρούν πως στάθηκαν τυχεροί, κάποιοι άλλοι ότι είχαν απλώς τις κατάλληλες πληροφορίες για το τάιμινγκ του υπουργείου. Παρήγγειλαν εγκαίρως δύο φορτία μπανάνας, τα οποία κατάφεραν να εισάγουν στην Ελλάδα.

paulos-giannakopoulos

Το πάθος της οικογένειας; Ο Παναθηναϊκός

Η ενασχόληση της οικογένειας με τον Παναθηναϊκό πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, στο 1972. Τότε ήταν που ο Παύλος μαζί με τον Θανάση ξεκίνησαν να ασχολούνται με το πάθος τους. Το 1973, ο Παύλος εξελέγη πρόεδρος του Παναθηναϊκού Συναγερμού και διεκδίκησε την ηγεσία της ομάδας. Το 1979, τη χρονιά που η οικογένεια Βαρδινογιάννη αγόρασε την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, δεν κατάφερε να εισχωρήσει στο ποδόσφαιρο. Λέγεται ότι υπήρχε μία έντονη υπόγεια κόντρα με την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 2008 που έγινε το πείραμα της πολυμετοχικότητας για να εισχωρήσουν στο ποδόσφαιρο.

dimitris-giannakopoulos-alafouzos

Η επιλογή του Παύλου να γίνει πρόεδρος όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων της ομάδας από το 1987 ως το 1997 και έπειτα να αναλάβει τη διοίκηση του μπασκετικού ΠΑΟ φάνηκε λίγα χρόνια αργότερα. Οι πολύτιμοι παίκτες αλλά και προπονητές που έφερε στην ομάδα ανέβασαν τον Παναθηναϊκό. Επί προεδρίας του κατέκτησε, μεταξύ άλλων, έξι ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Το 2012 ο Παύλος, με δάκρυα στα μάτια, αποχώρησε για να αναλάβει ο γιος του, Δημήτρης.

dimitris-paulos-giannakopoulos

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο «Βήμα της Κυριακής», ο Παύλος Γιαννακόπουλος έλεγε: «Το μπάσκετ είναι η ακριβή τρέλα μου. Για μένα είναι χόμπι και όχι οικονομική επιχείρηση. Ο ισχυρισμός ότι από τα αθλήματα αυτά βγάζεις χρήματα είναι ψέμα. Ίσως στο ποδόσφαιρο, αν προχωρήσεις πολύ, έχεις κάποιο όφελος…».

dimitris-giannakopoulos

Ο οξύθυμος Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι ο γιος του Παύλου Γιαννακόπουλου είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Μαροσούλη. Μαζί έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Η παρουσία της στο πλευρό του στις κερκίδες των επισήμων σπανίως αφήνει αδιάφορους τους φωτογράφους.
Μπορεί το 2012, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να ανέλαβε τον έλεγχο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ύστερα από τον πατέρα του, Παύλο, και τον θείο του, Θανάση ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2014 παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου και μεταβίβασε τις μετοχές της ΚΑΕ στον φίλο του Μάνο Παπαδόπουλο.

dimitris-giannakopoulos-iwanna-marosouli-2
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με τη γυναίκα του Ιωάννα Μαροσούλη

Οι δηλώσεις του ξεκαθάρισαν ότι η αποχώρησή του ήταν τυπική. Αυτό που τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση ήταν το γεγονός ότι τιμωρούνταν συνεχώς με ποινές και πρόστιμα από την πολιτεία λόγω των ενεργειών του. Όπως δηλαδή είχε δηλώσει αποχώρησε ώστε η ομάδα να αποφεύγει ποινές και πρόστιμα.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πολλές φορές έχει προκαλέσει επεισόδια. Την άνοιξη του 1999 εισέβαλε στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού μετά από ήττα σε παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και προπηλάκισε τον τότε προπονητή της ομάδας Λευτέρη Σούμποτιτς, με αποτέλεσμα να του επιτεθεί και να τον χαστουκίσει ο Ντίνο Ράτζα.

dimitris-giannakopoulos-iwanna-marosouli
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με τη γυναίκα του Ιωάννα Μαροσούλη

Τον Απρίλιο του 2011 εισέβαλε μαζί με σωματοφύλακές του στα γραφεία της ιστοσελίδας gazzetta.gr και απείλησε τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους. Ο λόγος ήταν ότι διάβασε σχόλια χρηστών σε άρθρα της ιστοσελίδας που θεωρούσε συκοφαντικά για τον ίδιο.
Τον Μάιο του 2015 μετά από εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος βιντεοσκοπήθηκε έξω από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ να υβρίζει και να απειλεί τον παίκτη του Ολυμπιακού Βασίλη Σπανούλη.

thanasis-giannakopoulos-2
Θανάσης Γιαννακόπουλος

Όταν ο Δημήτρης κατηγόρησε δημόσια τον θείο του Θανάση

Το 2012 δεν θα ξεχάσει κανείς τις δηλώσεις που έκανε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εναντίων του θείου του Θανάση. Αιτία στάθηκε η σύλληψη του Μάικ Μπατίστ που υπήρξε επί εννέα χρόνια αθλητής του Παναθηναϊκού. Ο Μάικ Μπατίστ συνελήφθη και διανυκτέρευσε στο κρατητήριο του αεροδρομίου για χρέη 200.000 ευρώ προς την Εφορία. Τα χρέη όπως αποδείχθηκε ήταν της ΚΑΕ ΠΑΟ. Μόλις το πρόβλημα λύθηκε και ο παίκτης αφέθηκε ελεύθερος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συγκάλεσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην οποία κατηγόρησε ευθέως τον θείο του.

thanasis-giannakopoulos
Θανάσης Γιαννακόπουλος

Με δάκρυα στα μάτια, προχώρησε σε ένα δημόσιο ξέσπασμα: «Πολλοί έχετε αναρωτηθεί για ποιον λόγο έφυγε ο κ. Ομπράντοβιτς από την ομάδα. Εφυγε γιατί του χρωστούσε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος πάρα πολλούς μισθούς. Για όλα αυτά υπάρχουν αποδείξεις. Οταν ανέλαβα και ζήτησα από τους συνεργάτες του Θανάση Γιαννακόπουλου στοιχεία, με κορόιδεψαν οικτρά. Με έχουν κατηγορήσει για πολλά πράγματα, αλλά δεν έχω ανοίξει το στόμα μου. Ενας άνθρωπος μπορεί να αντέξει πολλά. Και για το αίμα του κρατάει το στόμα του κλειστό και δέχεται τα πάντα. Δεν μπορώ, όμως, να δεχθώ την προδοσία από το ίδιο μου το αίμα. Λυπάμαι, δεν μπορώ να συνεχίσω στον Παναθηναϊκό…».

dimitris-giannakopoulos-2

Μπορεί οι δηλώσεις να ήταν σκληρές ωστόσο λίγες μέρες αργότερα ο θείος του Θανάσης Γιαννακόπουλος θα δήλωνε «να ‘ναι καλά ο ανιψιός μου, ο Δημήτρης, η οικογένεια δεν θα φύγει από τον Παναθηναϊκό» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η οικογένειας είχε συμφιλιωθεί.

dimitris-paulos-giannakopoulos-2

Η ενασχόληση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τα ΜΜΕ και η συνεργασία με το CNN

Από ότι φαίνεται ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν εφησυχάζεται. Τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να επενδύσει στον χώρο των ΜΜΕ και να δημιουργήσει έναν όμιλο με την εταιρεία DPG Digital Media. Στην εν λόγω εταιρεία ανήκουν μια σειρά από ιστοσελίδες πολιτικού, αθλητικού, ιατρικού και κοινωνικού περιεχομένου. Ανάμεσά του είναι οι αθλητικές ιστοσελίδες onsports.gr και leoforos.gr, η ιατρική ιστοσελίδα onmed.gr και άλλες. Σταθμός στη ανοδική πορεία της DPG αποτέλεσε η συνεργασία της με το CNN και η από κοινού δημιουργία του CNN.gr.

Σχετικά άρθρα