5 τροφές για να ρίξεις τη χοληστερίνη σου με φυσικό τρόπο!

Εάν έχεις υψηλή χοληστερίνη και προσπαθείς μάταια να τη ρίξεις, διάβασε ποιες είναι οι 5 τροφές που ρίχνουν τη χοληστερίνη και βάλε τις γρήγορα στο πιάτο σου για να ζήσεις ακόμα καλύτερα!

Το αβοκάντο

Φυσικά, αυτός ο καρπός είναι πολύ λιπαρός, αλλά είναι καλό λίπος! «Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ, ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ, το ωμέγα 6, το οποίο έχει την ικανότητα να μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL) ενώ διατηρεί καλή (HDL)», επισημαίνουν οι ειδικοί. Σε κάθε περίπτωση το αβοκάντο είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος για την υγεία σου, που μπορεί να καταναλωθεί μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Το σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα τρόφιμο που είναι γνωστό ότι βοηθά στην προστασία των αρτηριών καταπολεμώντας την κακή χοληστερόλη (LDL), που κατηγορείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. «Το σκόρδο αναφέρεται ότι μειώνει την πρόσληψη κακής χοληστερόλης στις αρτηρίες και ρευστοποιεί το αίμα, ενεργώντας ως φυσικό αντιπηκτικό, αλλά για να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 3 γραμμάρια την ημέρα», λένε οι ειδικοί.

Το πίτουρο βρώμης

Πλούσιο σε πρωτεΐνες και διαλυτές φυτικές ίνες, το πίτουρο βρώμης είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των δυσκοίλιων ατόμων. Ειδικότερα, μεταξύ των ινών που περιέχονται στη βρώμη, υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε β-γλυκάνες, που συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού κακής χοληστερόλης (LDL). «Περιορίζουν την απορρόφηση μερικών από τα σάκχαρα και τα λίπη και σας κάνουν να αισθάνεστε γεμάτοι γρήγορα, αλλά προσέξτε να μην καταναλώνετε πάρα πολύ καθημερινά και θυμηθείτε να πίνετε άφθονο νερό για να διογκώσετε τις ίνες και να αποφύγετε τυχόν πόνο στο στομάχι», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Το μήλο

Η φράση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» φαίνεται ότι δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη και διαλυτές ίνες, το μήλο μειώνει την απορρόφηση του λίπους στο σώμα. Είναι επομένως ένας σημαντικός σύμμαχος στην καταπολέμηση της κακής χοληστερόλης.

Ελαιούχοι σπόροι

Ξηροί καρποί, αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους … Η ιδιαιτερότητα αυτών των ελαιούχων σπόρων; Όλοι είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν το επίπεδο της κακής χοληστερόλης ενώ παράλληλα προστατεύουν τις αρτηρίες. Συνιστάται να καταναλώνετε 30 έως 40 γραμμάρια την ημέρα, μια μικρή λαβή.

Προσοχή! Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρά τις διατροφικές τους αρετές, οι ελαιούχοι σπόροι παραμένουν πολύ θερμιδικοί, επομένως είναι απαραίτητο να καταναλώνονται με μετριοπάθεια. Πάνω απ ‘όλα, να λαμβάνονται φυσικά, ούτε ψημένοι ούτε αλατισμένοι.

Πώς ξεχωρίζουμε την «καλή» από την «κακή» χοληστερόλη;

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υπάρχει μία χοληστερόλη, αλλά δύο συστήματα μεταφοράς χοληστερόλης στο αίμα, η «καλή» χοληστερόλη (HDL) είναι αυτή που επαναφέρεται στο ήπαρ για να εξαλειφθεί και η «κακή» (LDL) είναι αυτή που μεταφέρεται στα κύτταρα. αλλά, αν υπάρχει σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Σχετικά άρθρα