Δίαιτα των μονάδων: “Μια σαλάτα με μαρούλι ντομάτα και καρότο πόσες μονάδες μετράει”;

Κάνω τη δίαιτα με τις μονάδες. Μπορείτε να μου πείτε μια σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα, καρότο και κρεμμύδι, χωρίς λάδι, πόσες μονάδες μετράει;

Στο ερώτημά σας απαντά η Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορεί η δίαιτα των μονάδων να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ωστόσο δεν βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Δεν έχει κάποια αντιστοιχία μονάδων -θερμίδων όπως αντίστοιχα προγράμματα που μετράνε πόντους.

Κάθε τροφή αποδίδει συγκεκριμένες θερμίδες, οι οποίες δεν «χάνονται» και δεν «μηδενίζονται» με οποιονδήποτε τρόπο και αν καταναλωθεί η τροφή. Στην δίαιτα των μονάδων αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα, εκτός από ότι περιέχει αλεύρι και ζάχαρη και ότι όλες τις τροφές με μονάδα θα πρέπει να τις καταναλώνουμε εντός 1 ώρας αλλιώς θα πρέπει να τις μετρήσουμε ξανά (πχ καφές με γάλα και γλυκαντικό=1 μονάδα. Αν καταναλωθεί μετά την 1 ώρα είναι 2 μονάδες)».

Επίσης, αναφέρεται ότι από την κάθε τροφή/μονάδα, μπορούμε να τρώμε απεριόριστες ποσότητες, γιατί είτε μία μπουκιά φάμε είτε δύο πιάτα εμείς μία μονάδα θα μετρήσουμε». Όπως καταλαβαίνουμε η ενέργεια σε ένα τρόφιμο δεν είναι δυνατόν να χαθεί αν το τρόφιμο καταναλωθεί πιο γρήγορα ή αν καταναλώνεται ένα είδος τροφής την φορά. Ωστόσο, αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε πιο εύκολο κορεσμό και κατ’ επέκταση πρόσληψη λιγότερων θερμίδων και απώλεια βάρους. Θα σας πρότεινα να συμβουλευτείτε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο διατροφολόγο ο οποίος εκτιμώντας το ιστορικό σας την σύσταση του σώματος και τις προσωπικές σας ανάγκες θα κτίζει ένα πλάνο διατροφής, που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, να κερδίσετε υγεία και θα σας μάθει να τρέφεστε σωστά μια για πάντα.

Απέργη Κυριακή

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

6987121394

fb: Κυριακή Απέργη-Διαιτολόγος Διατροφολόγος

www.kiriakiapergi.grwww.thehealthlab.gr

 

Σχετικά άρθρα