Συμβουλευτική επιτροπή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση ψαριών, πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα, δύο φορές την εβδομάδα συντελεί στη μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας, στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανακοπής και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Circulation, «η τελευταία σχετική οδηγία εκδόθηκε το 2002 και έκτοτε πολλές επιστημονικές μελέτες τεκμηρίωσαν λεπτομερώς τα οφέλη της κατανάλωσης τροφίμων, πλούσιων σε ω-3, ειδικά όταν αυτά έρχονται να αντικαταστήσουν λιγότερα υγιεινά τρόφιμα, όπως το κρέας».

Η ίδια επιτροπή εξέτασε και τα επίπεδα του υδραργύρου στα ψάρια και αφού αξιολόγησε όλα τα σχετικά δημοσιευμένα δεδομένα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στα περισσότερα ψάρια και θαλασσινά, αλλά κυρίως στα μεγάλα ψάρια, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το βασιλικό σκουμπρί και ο μεγαλόφθαλμος τόνος, ο υδράργυρος είναι παρών.

 Κι ενώ η επιμόλυνση των ψαριών με υδράργυρο έχει σχετιστεί με σοβαρά νευρολογικά προβλήματα στα νεογνά, τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχει αρνητική επίδραση στον κίνδυνο καρδιακής νόσου στους ενήλικες και τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών ουσιαστικά είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Τέλος, η γνωμοδοτική επιτροπή κάνει αναφορά στις καλές πρακτικές αλιείας και υπενθυμίζει ότι τα συμπληρώματα διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα δεν συστήνονται στον γενικό πληθυσμό για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω έλλειψης επαρκών επιστημονικών δεδομένων που να τεκμηριώνουν επωφελή επίδραση στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Πηγή: in.gr