Ζόραν Ζάεφ: Από απλός δήμαρχος πρωθυπουργός των Σκοπίων- Η σέξι κόρη, η βίλα 300.000 στη Χαλκιδική και οι κατηγορίες για δωροδοκία

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η διμερή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ. Η συνάντηση με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ διήρκησε περίπου μία ώρα και ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί.

Μπορεί τα αποτελέσματα της συνάντησης να μην έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί ωστόσο πριν από αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει επενδύσει σε αυτή. Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε για μία «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

zaev-tsipras

Η ελληνική πλευρά επέμεινε στη θέση της για ονομασία erga omnes και αλλαγές στο Σύνταγμα. Η αποδοχή αυτών των αιτημάτων είναι που θα ανοίξει και τις «πόρτες» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τη γειτονική χώρα.

zoran-zaev-3

Αίσθημα αισιοδοξίας για την εύρεση λύσης γεννάνε και οι χθεσινές (16/05) δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ στις οποίες τόνισε ότι : «τα Σκόπια δεν έχουν καμία εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο, μας έχει ενθαρρύνει η στρατηγική της Ε.Ε. για τη διεύρυνση και η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ».

 

Ο Ζόραν Ζάεφ είναι ένα όνομα που ακούμε πολύ το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των εξελίξεων στο Σκοπιανό. Ξέρουμε όμως ποιος είναι ο Ζόραν Ζάεφ ο οποίος έχει αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας πριν ένα χρόνο περίπου;

 

Οι σπουδές και τα πρώτα χρόνια στην πολιτική

 

Ο Ζόραν Ζάεφ γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1974 στη Στρούμιτσα, στη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής ΠΓΔΜ. Αφού ολοκλήρωσε το δημοτικό και γυμνάσιο στην πόλη που γεννήθηκε γράφτηκε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών των Σκοπίων από την οποία αποφοίτησε το 1997. Ο Ζάεφ έλαβε το μεταπτυχιακό του από το ίδιο πανεπιστήμιο πάνω στη νομισματική οικονομία.

Το 1996 ο Ζάεφ παίρνει την απόφαση να γίνει μέλος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από τον τόπο που μεγάλωσε αφού εκλέχθηκε δύο φορές ως πρόεδρος της περιφερειακής οργάνωσης της Στρούμιτσα. Η γενέτηρά του τον τίμησε εκλέγοντάς τον 3 διαδοχικές φορές δήμαρχο από το 2005 έως το 2016. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Κόμματος μεταξύ 2006 και 2008. Όταν ο πρόεδρος του κόμματος Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας , Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, παραιτήθηκε το 2013 τη θέση του πήρε ύστερα από εκλογές ο Ζάεφ. Από εκεί βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και μετά τις εκλογές του 2016 σχημάτισε μια κυβέρνηση συνασπισμού με την υποστήριξη της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ένταξη και της Συμμαχίας των Αλβανών τον Μάιο του 2017.
Επίσης, διετέλεσε μέλος της Συνέλευσης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από το 2003 έως το 2005.

 

Όταν είχε κατηγορηθεί για συνομωσία και συμμετοχή σε φερόμενη απόπειρα πραξικοπήματος

 

Τον Ιανουάριο του 2015, ο πρώην Πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγόρησε τον Ζάεφ για τη φερόμενη συνωμοσία με ξένη υπηρεσία πληροφοριών για την ανατροπή της κυβέρνησης και τη συμμετοχή τους στη φερόμενη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Ζάεφ από την πλευρά του ένα μήνα μετά κατηγόρησε τον Γκρουέφσκι για τηλεφωνικές υποκλοπές και παράνομη κατασκοπεία τουλάχιστον 20.000 ατόμων στη χώρα. Ο εισαγγελέας στη συνέχεια κατηγόρησε τον Ζάεφ για εκβιασμό του Γκρουέφσκι και κράτησε πέντε άτομα που συνδέονταν με την υπόθεση αυτή. Η δίωξη έπαυσε αργότερα λόγω ανεπαρκών στοιχείων.
Ο τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ είχε υπογράψει απόφαση με την οποία απάλλασσε όλους τους πολιτικούς της χώρας από κατηγορίες, δικαστικές έρευνες και διώξεις εις βάρος τους που σχετίζονται με την βαθιά πολιτική κρίση στη χώρα και το πολύκροτο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ο Ζόραν Ζάεφ που ήταν αρχηγός τότε του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης είχε σημειώσει ότι ο κ.Ιβάνοφ, με την απόφασή του «διέπραξε πραξικόπημα».

 

aleksandra-zaeva-3

Η σέξι κόρη του που αγαπάει την Ελλάδα και η όμορφη σύζυγός του

 

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων μερικές φορές δεν τραβάει την προσοχή των ΜΜΕ της χώρας του για τις πολιτικές κινήσεις του αλλά λόγω των γυναικών της ζωής του. Μην πηγαίνει ο νους σας στο πονηρό. Εννοούμε την όμορφη γυναίκα του Zorica, την σέξι κόρη του Aleksandra αλλά και την ανιψιά του Eva.

aleksandra-zaeva-eva
Αριστερά Aleksandra και δεξιά Eva

 

 

aleksandra-zaeva-2

Η γυναίκα του είναι εντυπωσιακή και η εξωτερική της εμφάνιση εκπέμπει έναν δυναμισμό, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα «όσοι τη γνωρίζουν καλά, κάνουν λόγο για μια απλή γυναίκα, χωρίς υπεροψία, που είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην οικογένειά της». Με τον σύζυγό της Ζάεφ είναι παντρεμένη 23 χρόνια και έχει αποκτήσει δύο παιδιά την Aleksandra και τον Dusco.
Η κόρη του , Aleksandra, πέρα από τις φωτογραφίες που ανεβάζει στον λογαριασμό της στο Instagram δεν παραλείπει να επαινεί τις ομορφιές της Ελλάδας. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που έχει επισκεφθεί τη χώρα μας.

 

aleksandra-zaeva

Η βίλα στην Χαλκιδική

Πριν λίγους μήνες, τον Ιανουάριο του 2018, ο Ζόραν Ζάεφ δέχτηκε τα πηρά των σκοπιανών Μέσων Ενημέρωσης. Λόγος στάθηκαν οι αποκαλύψεις για τη βίλα που έχει αγοράσει στη Χαλκιδική. Όπως έγραφαν τότε τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είναι κάτοχος ενός τριώροφου σπιτιού στα Νέα Μουδανιά.

Στο στόχαστρο των σκοπιανών μέσων ενημέρωσης μπήκε ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ αποκαλύπτοντας τη βίλα που έχει αγοράσει στη Χαλκιδική.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας είναι κάτοχος τριώροφου σπιτιού στα Νέα Μουδανιά.
«Κάθε καλοκαίρι, ο Ζάεφ, απολαμβάνει τις ανέσεις και τη θέα ενός τριώροφου σπιτιού στην Ελλάδα», όπως ανέφερε η ιστοσελίδα Press24 των Σκοπίων. «Πρόκειται για μια βίλα με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και με μια μεγάλη αυλή περίπου 300 τετραγωνικών μέτρων», μετέδιδαν και άλλα ΜΜΕ.

zoran-zaev-1

Όπως είχε γίνει γνωστό η βίλα πωλήθηκε μέσω τριών συμβάσεων, οι οποίες ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 110.000 ευρώ. Σύμφωνα με έγγραφα που είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας το σπίτι είχε αγοραστεί από τα τα πρώτα ξαδέρφια του Ζόραν Ζάεφ, Trajce και Boban Zaev στο τέλος του 2012.

 

Αυτό που είχε και τότε αμφισβητηθεί είναι η τιμή στην οποία υποτίθεται είχε αγοραστεί το σπίτι, καθώς σύμφωνα με ελληνικά πρακτορεία ακινήτων είναι πολύ χαμηλότερη των δεδομένων. Συγκεκριμένα ένα σπίτι μπροστά από τη θάλασσα, όπως το τριώροφο σπίτι του Zάεφ, δεν θα μπορούσε να έχει βρεθεί σε τιμή χαμηλότερη από 300.000 ευρώ σε αυτή την περιοχή.

 

Το σκάνδαλο δωροδοκίας που έχει «στοιχειώσει» τον Ζάεφ

Πρόσφατα βρέθηκε και πάλι ενώπιον του δικαστηρίου ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός για το σκάνδαλο που τον ακολουθεί από τότε που είχε διετελέσει δήμαρχος της Στρουμίτσας. Ο Ζόραν Ζάεφ κατηγορήθηκε ότι έλαβε 160.000 ευρώ από τον επιχειρηματία Ιβάν Νικολόφ Σακαβάλιεφ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Σχετικό βίντεο που έχει κυκλοφορήσει φέρνει σε αμήχανη θέση τον πρωθυπουργό των Σκοπίων. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της στέφει τα βέλη της τόσο εναντίον του Ζόραν Ζάεφ όσο και εναντίον της δικαιοσύνης μιλώντας για “διεφθαρμένους δικαστικούς λειτουργούς”.

Σχετικά άρθρα