Αρκάντι Μπάμπτσενκο: O πολεμικός ανταποκριτής που σκηνοθέτησε τον θάνατό του- Οι απειλές, η συγγνώμη στη γυναίκα του και οι 6 υιοθεσίες

Αν έπρεπε να δώσουμε έναν τίτλο δίπλα από το όνομα του Αρκάντι Μπάμπτσενκο, τότε θα ήταν: Ο δημοσιογράφος που κορόιδεψε ολόκληρο τον κόσμο! Στην κυριολεξία. Τον γύρω του κόσμου έκανε η είδηση για τη δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου έξω από το σπίτι του. Την ώρα που πήγαινε να πάρει ψωμί υποτίθεται ότι σκοτώθηκε ο Μπάμπτσενκο ο οποίος είχε φύγει από τη Ρωσία επειδή δεχόταν απειλές για τη ζωή του.

Τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Αρκάντι Μπάμπτσενκο να γίνει πρώτη είδηση (αλλά fake) στα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου; Απαντήσεις έδωσε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τετάρτη 30/05 όπου εμφανίστηκε… «αναστημένος».

babtsenko-4
Facebook/Аркадий Бабченко

Κατά τους ισχυρισμούς του, εμφανίστηκε ότι είναι δήθεν νεκρός για να αποτρέψει μια προγραμματισμένη… δολοφονία του. Ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, SBU, Βασίλ Γκίτσακ δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ότι συνελήφθη ένας Ουκρανός που είχε προσληφθεί από τη ρωσική μυστική υπηρεσία για να δολοφονήσει τον Μπαμπτσένκο .

https://youtu.be/a2ZGJyfW64I

Ο ίδιος ο Μπαμπτσένκο δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι πριν από ένα μήνα έμαθε από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ότι κάποιοι σχεδίαζαν να τον δολοφονήσουν. Ο υποτιθέμενος δράστης είχε στην κατοχή του διαβατήριο του Μπαμπτσένκο με μια παλιά φωτογραφία όταν ο Ρώσος δημοσιογραφος πήρε το διαβατήριό του στη Ρωσία σε ηλικία 25 ετών. Αυτό ελήφθη ως «απόδειξη» ότι οι πληροφορίες του ενδέχεται να προέρχονταν από τις ρωσικές αρχές ή ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

babtsenko-10
Facebook/Аркадий Бабченко

Η γυναίκα του γνώριζε ή όχι για την επιχείρηση;

Οι αρχικές πληροφορίες οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η γυναίκα του δημοσιογράφου ήξερε για την επιχείρηση. Εκείνη ήταν άλλωστε που ειδοποίησε τις αρχές. Συγκεκριμένα είχε πει ότι βρήκε τον σύζυγό της στην είσοδο του διαμερίσματός της αφού είχε πυροβοληθεί αρκετές φορές στην πλάτη και πώς ύστερα ξεψύχησε. Η είδηση μάλιστα που είχε κυκλοφορήσει ήταν ότι ο Μπάμπτσενκο βγήκε να πάρει ψωμί και δέχτηκε τα πυρά.

babtsenko-9
Facebook/Аркадий Бабченко

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι η γυναίκα του είχε επίγνωση της κατάστασης όλα ανατράπηκαν στη συνέντευξη τύπου. Αφού ο Μπαμπτσένκο δέχτηκε το χειροκρότημα από τους παγωμένους δημοσιογράφους που έβλεπαν ξαφνικά μπροστά τους έναν ¨νεκρό¨ είπε «Είμαι ακόμη ζωντανός» και ζήτησε συγγνώμη από φίλους και συγγενής.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπαμπτσένκο απολογήθηκε λέγοντας: «Έχω αναγκαστεί να πάω σε κηδείες φίλων και συναδέλφων και ξέρω το αρρωστημένο συναίσθημα».

Οι συνάδελφοι του Μπαμπτσένκο πανηγυρίζουν μόλις μαθαίνουν ότι είναι ζωντανός:


Αυτό που εγείρει ερωτήματα είναι η ειδική συγγνώμη προς τη γυναίκα του η οποία φέρεται να μην γνώριζε τίποτα. Αν είναι όντως έτσι τα πράγματα τότε μάλλον ο Μπαμπτσένκο πρέπει να βάλει στο βιογραφικό του και την ιδιότητα του ηθοποιού αφού κατάφερε να πρωταγωνιστήσει σε μία πρώτης τάξεως αστυνομική ταινία.

babtsenko-7
Facebook/Аркадий Бабченко

Πώς έστησαν τη σκηνή του θανάτου του

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Αρκάντι Μπάμπτσενκο περιέγραψε με λεπτομέρειες πώς σκηνοθέτησε τον θάνατό του.

Με τη βοήθεια ενός μακιγιέρ που πήγε στο διαμέρισμά του απέκτησε την εμφάνιση ενός θύματος πυροβολισμού. Στη συνέχεια φόρεσε ένα μπλουζάκι με τρύπες από σφαίρες στο οποίο είχαν χύσει το αίμα γουρουνιού. Στη συνέχει έπρεπε να βάλει όλο το υποκριτικό του ταλέντο και να κάνει τον …νεκρό. Στο κόλπο ήταν και οι διασώστες του που τον μετέφεραν στο νοσοκομείο και στη συνέχεια επιβεβαίωσαν τον θάνατό του. Χρειάστηκε να περιμένει να τον μεταφέρουν στο νεκροτομείο για να …¨αναστηθεί¨. «Μόλις οι πόρτες του νεκροτομείου έκλεισαν πίσω μου, “αναστήθηκα”» είπε χαρακτηριστικά. Εκεί όπως περιέγραψε καθάρισε το ψεύτικο αίμα και καλύφθηκε με ένα σεντόνι.

«Κατόπιν παρακολούθησα τις ειδήσεις και είδα τι φοβερός τύπος ήμουν» είπε χαριτολογώντας στη συνέχεια σχολιάζοντας τα θετικά σχόλια που έκαναν για εκείνον μετά τον …θάνατό του.

Ως “εχθρός” του Πούτιν φοβόταν για τη ζωή του

Ο Αρκάντι Μπαμπτσένκο είχε αποχωρήσει από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2017 καθώς ένιωθε ότι… δεν είναι ασφαλής. Το γεγονός ότι η κριτική του απέναντι στη ρωσική κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πούτιν ήταν έντονη τού δημιουργούσε ανησυχία. Τα διάφορα σχόλια που είχε κάνει στα μέσα κοινωνική δικτύωσης είχαν αποδοκιμαστεί από φιλοκυβερνητικούς. Σύμφωνα με τον ίδιο η απόφαση να φύγει από τη Ρωσία ήρθε ύστερα από απειλητικά μηνύματα που δέχτηκε για τη ζωή του. Φυσικά όλοι οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι υπό εξέταση καθώς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι η όλη επιχείρηση στήθηκε για λόγους προπαγάνδας.

babtsenko
Facebook/Аркадий Бабченко

Ο στρατιώτης που έγινε πολεμικός ανταποκριτής

 

Ο Αρκάντι Μπαμπτσένκο είναι γνωστός πολεμικός ανταποκριτής. Αφού έφυγε από τον στρατό το 2000 έγινε ανταποκριτής των Moskovskiy Komsomolets και Zabytyi Polk. Τη δύναμη να ακολουθήσει αυτό τον δύσκολο δρόμο ίσως τη βρήκε μέσα από τις εμπειρίες που έζησε ο ίδιος ως στρατιώτης. Ο 42χρονος δημοσιογράφος έχει υπηρετήσει τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας. Την πρώτη φορά ήταν στρατιώτης ενώ τη δεύτερη πήγε ως εθελοντής. Την εμπειρία του από τον πόλεμο κατέγραψε στο βιβλίο του «One Soldier’s War in Chechnya». Σε συνέντευξη που είχε δώσει στη Guardian είχε εξομολογηθεί ότι ο λόγος που ξεκίνησε να γράφει δεν ήταν για να γίνει συγγραφέας αλλά για να συνέλθει από τον πόλεμο.

Μάλιστα χαρακτηριστικά είχε πει: « Αν δεν είχα ξεκινήσει το γράψιμο θα είχα χάσει τον εαυτό μου στο ποτό. Ήταν η μοναδική πραγματική θεραπεία.»

babtsenko-2
Facebook/Аркадий Бабченко

Το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί ο Μπαμπτσένκο ενώ ξεγέλασε τη μοίρα και γύρισε από τον πρώτο πόλεμο γιατί δήλωσε εθελοντής για τον δεύτερο. Ο ίδιος στην ίδια συνέντευξη εξηγεί: «Μόνο το σώμα μου είχε γυρίσει πίσω από τον πρώτο πόλεμο. Το μυαλό μου είχε μείνει εκεί. Το σώμα μου περιπλανιόταν και κοιτούσε αυτόν τον κόσμο χωρίς να τον καταλαβαίνει. Βλέποντας ότι ο κόσμος δεν δεχόταν το σώμα μου, εκείνο επέστρεψε εκεί που είχε μείνει το μυαλό μου».

Εκείνο που τον βοήθησε να επιστρέψει πίσω στην ¨φυσιολογική¨ ζωή ήταν η οικογένειά του και η δημοσιογραφία.

babtsenko-oikogeneia-2
Facebook/Аркадий Бабченко

Τα παιδικά του χρόνια και η μεγάλη οικογένεια του

 

Ο Αρκάντι Μπαμπτσένκο προέρχεται από μία φτωχή οικογένεια. Ήταν το μοναχοπαίδι μιας δασκάλας και ενός μηχανικού. Από μικρός αγαπούσε τα βιβλία και αγαπημένο του θέμα ήταν ο …πόλεμος. Σπούδασε διεθνές δίκαιο στο Modern University for the Humanities της Μόσχας.

 babtsenko-oikogeneia
Facebook/Аркадий Бабченко

Ίσως ο Μπαμπτσένκο δεν ήταν ευχαριστημένος που δεν είχε αδέρφια και γι’ αυτό φρόντισε να δημιουργήσει μία μεγάλη οικογένεια. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης μαζί με τη σύζυγό του Olechka έχουν αποκτήσει μία βιολογική κόρη και έχουν υιοθετήσει άλλα 6(!) παιδιά. Η οικογένεια περιπλανιέται από τον Φεβρουάριο του 2017 και έχει βρει καταφύγιο στην Πράγα, το Ισραήλ και τέλος στο Κίεβο όπου ο Μπαμπτσένκο εργάζεται για το κανάλι ATR.

Η περιπέτεια του Μπάμπτσενκο φαίνεται ότι τελείωσε εδώ. Τουλάχιστον για την ώρα έχει δηλώσει ότι νιώθει ασφαλής. Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά με τα επόμενα βήματά του, απάντησε:

«Σχεδιάζω να πάρω έναν αξιοπρεπή ύπνο, ίσως να μεθύσω και να ξυπνήσω σε 2-3 ημέρες».

 

Σχετικά άρθρα