Λίπος στο συκώτι: Τι να προσέξεις για να προστατευθείς

Μια από τις πιο συχνές παθήσεις αναφορικά με το συκώτι μας, ένα από τα ζωτικότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος είναι το λιπος στο συκώτι, δηλαδή η συγκέντρωση λίπους, πιο επιστημονικά γνωστή και ως μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

Το λίπος στο συκώτι οφείλεται σε κάποια διατροφικά, κι όχι μόνο, στοιχεία της καθημερινότητάς μας.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Ζάχαρη

Η ζάχαρη, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι από τις βασικότερες αιτίες για την εμφάνιση λίπους στο συκώτι. Η υπερβολική της κατανάλωση έχει ως αποτέλεσμα, μέσω του αίματος, να συσσωρεύεται ως λίπος.

Αλκοόλ

Από τη στιγμή που απορροφάται από το συκώτι, το αλκοόλ μεταλλάσσεται σε δύο πολύ επιβλαβείς ουσίες για αυτό: την ακεταλδεΰδη και το οξικό άλας δύο μόρια πολύ επικίνδυνα για το συκώτι, καθώς περιέχουν κι αυτά ζάχαρη.

Τα λίπη

Βρίσκονται, σε πολλές περιπτώσεις, αναγκαστικά στη διατροφή μας. Σε υπερβολικό βαθμό κατανάλωσης και σε περίπτωση που δεν υπάρχει επεξεργασία τότε αυτά συγκεντρώνονται στα ηπατικά κύτταρα.

Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία

Στις περιπτώσεις αυτές η συσσώρευση λίπους στο συκώτι είναι ένας βασικός κίνδυνος για την υγεία μας, καθώς παρατηρείται συχνά υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα να πάσχουν από διαβήτη. Αυτό σημαίνει περισσότερη ζάχαρη στο αίμα, η οποία επειδή δεν μπορεί να μεταβολιστεί, συσσωρεύεται.

Καθιστική ζωή

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, η καθιστική ζωή και η έλλειψη κάποιας μορφής άσκησης συμβάλλει στο να συγκεντρώνεται λίπος στο συκώτι.

Φαρμακευτική αγωγή

Σε πολλές περιπτώσεις κάποια φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να ακολουθούμε είναι πιθανό να αφήνει τοξικά κατάλοιπα στον οργανισμό με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι.

Το χρόνιο στρες

Πολύ σημαντικός εχθρός για το συκώτι είναι και το χρόνιο στρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιο στρες, καταφεύγουν στο αλκοόλ, στα λιπαρά ή στη ζάχαρη με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν λίπος στο συκώτι.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Light αναψυκτικά: Ποιο συστατικό τους ευθύνεται για λίπος στο συκώτι!

Ποιες παθήσεις ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου στο συκώτι;

Τσάι μάτσα: Η… πράσινη σκόνη που κάνει καλό στην καρδιά και το συκώτι!

6 τροφές που «καθαρίζουν» το συκώτι!

 

Σχετικά άρθρα