Γιάννης Κούστας: Το διαζύγιο της οργής, ο παραμυθένιος γάμος με την Δήμητρα Μέρμηγκα, και η θαλαμηγός που άλλαζε ονόματα

Μία ναυτιλιακή εταιρεία που στα χέρια του έγινε ηγέτιδα των θαλασσών, το φιγουράρισμά του στις λίστες με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, τρεις γάμοι, δύο διαζύγια, μοιραίες γυναίκες και πάθη. Αυτά περιγράφουν επιγραμματικά τη ζωή του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, η οποία σίγουρα θα μπορούσε να γίνει βιβλίο ή και ταινία με happy end οι σκηνές του οποίου θα γυρίζονταν στο Σορέντο εκεί όπου ο γοητευτικός εφοπλιστής ένωσε τη ζωή του με την κατά 36 χρόνια νεότερη Δήμητρα Μέρμηγκα, σε έναν παραμυθένιο γάμο που κάθε Σταχτοπούτα θα ονειρευόταν!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Το δακτυλίδι της διαδοχής

Ένα πρωινό του 1987 ο εφοπλιστής Δημήτρης Κούστας καλεί στον γραφείο του τον 30χρονο γιο του Γιάννη…

«Αναλαμβάνεις την εταιρεία. Κάνε ό,τι θες από δω και πέρα».

Έτσι απλά ο Γιάννης Κούστας ανέλαβε τη διοίκηση της ναυτιλιακής εταιρείας Danaos που τότε διέθετε 3 πλοία. Ποιος μπορούσε να φανταστεί τότε ότι η «ήσυχη» αυτή ναυτιλιακή εταιρεία, εν μέσω μίας παγκόσμιας ναυτιλιακής κρίσης, θα εξελισσόταν σε μία μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη;

Ο Ιωάννης Κούστας γεννήθηκε το 1956 ενώ η καταγωγή του είναι από την Αρτοτίνα, ένα χωρίο της Φωκίδας. Από μικρός ψήθηκε μέσα στην εταιρεία του πατέρα του και ξεχώρισε για την οξυδέρκεια του πνεύματός του. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να φύγει μετά την απόκτηση του πρώτου του πτυχίου για το Πανεπιστήμιο Imperial της Βρετανίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του.

Από τα τρία καράβια στη λίστα του Forbes

Η Danaos Shipping στα χέρια του Γιάννη Κούστα γιγαντώθηκε και σταδιακά μεταμορφώθηκε σε ηγέτιδα της ναυτιλίας. Ο ίδιος έγινε ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες. Το 2008 η προσωπική του περιουσία άγγιζε τα 1,2 δισ. δολάρια, γεγονός που τον τοποθέτησε στη θέση 897 της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Δύο χρόνια νωρίτερα η Danaos είχε μπει στην Wall Street, καθώς βρισκόταν στην κορυφή των μεγαλύτερων παγκοσμίως μεταφορέων εμπορευματοκιβωτίων, ελέγχοντας έναν πανίσχυρο στόλο που ξεπερνούσε τα 70 πλοία.

Βέβαια, τα μεγάλα καράβια έχουν και μεγάλες φουρτούνες. Η παγκόσμια κρίση του 2008 χτύπησε και την Danaos, αφήνοντας τον καπετάνιο της να «παλεύει με τα κύματα». Η Danaos άρχισε να καταγράφει ζημιές που την υποχρέωσαν να προχωρήσει σε μαζική αναδιάρθρωση δανείων. Οι κινήσεις του Γιάννη Κούστα μπόρεσαν τελικά να φέρουν την ανάκαμψη με τη βοήθεια χρηματοδότησης 203 εκατ. δολ. από το Πεκίνο για τη ναυπήγηση τριών πλοίων. Επιπλέον, βοηθήθηκε από τη «συμμαχία» με τον Γιώργο Οικονόμου ο οποίος απέκτησε ποσοστό 10,6% στην Danaos.

«Κούστας εναντίον Κούστα»: Το διαζύγιο της οργής

Όσο περιπετειώδης είναι η επαγγελματική ζωή του Γιάννη Κούστα, αλλό τόσο ή και περισσότερο είναι η προσωπική του.

Το 1994 όταν ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας γνώρισε το σέξι κορίτσι Σοφία Γιαννικοπούλου. Η πρωταγωνίστρια αξέχαστων βιντεοταινιών, όπως το «Ράκος 14 και ο πρώτος μπουνάκιας», κατάφερε να γοητεύσει τον εφοπλιστή και διδάκτορα. Ο τελευταίος αν και παντρεμένος με δύο παιδιά, αποφάσισε να χωρίσει με την πρώτη του σύζυγο και να παντρευτεί εκείνη.

Τον ευτυχισμένο γάμο, κατά την διάρκεια του οποίου απέκτησαν δύο παιδιά, ακολούθησε ένα από τα πιο σκληρά διαζύγια των τελευταίων ετών. Η αρχή του τέλους ξεκίνησε το καλοκαιριού του 2012, όταν άρχισαν να ακούγονται οι πρώτοι ψίθυροι για ρήξη στον γάμο τους. Στην αρχή υπήρχε η αίσθηση ότι οι δύο πρώην σύζυγοι θα τα βρουν, ωστόσο λίγο αργότερα ξεκίνησε ο πόλεμος. Ο εφοπλιστής κατηγόρησε την πρώην σύζυγο του για αλόγιστες σπατάλες και ταξίδια με τον γυμναστή της και τα παιδιά τους και πολύ γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε και οδηγήθηκε σε πόλεμο ανάμεσα στους δύο πρώην.

Η συνέχεια γράφτηκε στις δικαστικές αίθουσες, όπου η Σοφία Γιαννικοπούλου τον Οκτώβριο 2017 κατηγόρησε τον Γιάννη Κούστα για ενδοοικογενειακή βία και πρόκληση σωματικής βλάβης ενώπιον ανηλίκου.

Σύμφωνα με την πλευρά της κυρίας Γιαννικοπούλου, το συμβάν έλαβε χώρα στις 7 Δεκεμβρίου του 2012. Κατά τη διάρκεια μίας συζήτηση οι τόνοι ανέβηκαν και τότε ο εφοπλιστής τη χτύπησε, ενώ παρόν στη σκηνή ήταν και ένα ανήλικο τέκνο τους. Ο ίδιος φυσικά αρνήθηκε την.

Αργότερα, ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας ζουμερές λεπτομέρειες για τη διατροφή των παιδιών με την Γιαννικοπούλου να αξιώνει 60.000 μηνιαία διατροφή και τον Γιάννη Κούστα να προσφέρει μόλις 20.000!

Η νέα αγαπημένη…

Μία βραδιά στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Μία συνάντηση που έμελλε να αλλάξει τη ζωή δυο ανθρώπων, του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα και της νεαρής Δήμητρας Μέρμηγκα. Ο Γιάννης Κούστας κουρασμένος από το “άγριο” διαζύγιο, βρήκε στην αγκαλιά της νέας και όμορφης Δήμητρας Μέρμηγκα το ήσυχο λιμάνι που πάντα αναζητούσε. Μαγεύτηκε αμέσως από την ωριμότητα και τη σοβαρότητα του πανέμορφου 22χρονου κοριτσιού που βρέθηκε στην παρέα του και αμέσως του κίνησε το ενδιαφέρον. Τα πρώτα ραντεβού δεν άργησαν να έρθουν και γρήγορα έγιναν ζευγάρι.

Ποια είναι η Δήμητρα Μέρμηγκα;

Η καστανή και καλλίγραμμη νεαρή γυναίκα, γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1992. Προέρχεται από ευκατάστατη οικογένεια και έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης στο Deree College. Αγαπά τις τσάντες Hermès, τα ακριβά αυτοκίνητα, τα σινιέ μοντελάκια και ιδιαίτερα εκείνα που δημιουργεί ο Elie Saab! Όσοι την γνωρίζουν, παραδέχονται ότι είναι πολύ ώριμη για την ηλικία της, με εξαιρετικό και απαιτητικό γούστο. Γίνεται λόγος, ακόμη, για τη μετρημένη και επιλεκτική προσωπική ζωή της, για ένα σύντομο ειδύλλιο με Γρηγόρη Κασιδόκωστα.

Ο Bebouko και η Lolita…

Καταφύγιο του ζευγαριού είναι το πολυτελές σκάφος του Γιάννη Κούστα. Μαζί περνούν πάνω στο σκάφος τους στιγμές ανεμελιάς διασχίζοντας τις ήρεμες γαλανές θάλασσες του κόσμου.

Πριν το συγκεκριμένο σκάφος είχε το όνομα «Aifos», που ήταν ένας αναγραμματισμός του ονόματος «Σοφία» της πρώην συζύγου του εφοπλιστή. Με τον πολύκροτο και επεισοδιακό χωρισμό, το όνομα άλλαξε σε «Drad», που προέρχεται από τα αρχικά ονόματα των τεσσάρων παιδιών του Γιάννη Κούστα, Δημήτρη, Ρομπέρτο, Αμαλία, Δανάη. Το ίδιο σκάφος λέγεται πως μετονομάζεται σε «Belita» από τα χαϊδευτικά υποκοριστικά του Γιάννη και της Δήμητρας, μιας και εκείνη τον φωνάζει… Bebouko και εκείνος… Lolita!

Από τις άπειρες τοποθεσίες που έχουν επισκεφτεί το ζευγάρι, έναν προορισμό ξεχωρίζουν: τη γειτονική Ιταλία. Το απέδειξαν με τον γάμο τους.

Το αινιγματικό σχόλιο της κουνιάδας…

Πρόσφατα ταξίδεψαν πρωτεύουσα του νησιού Palma. Η φωτογραφία που ανέβασε η Instagram η όμορφη Δήμητρα έξω από τον Καθεδρικό Ναό της Palma συγκέντρωσε εκατοντάδες likes αλλά και υπέροχα σχόλια, αν και από αυτά ξεχώρισε εκείνο της αδελφής του κ. Κούστα, Μαρίας. Το μήνυμά της θεωρήθηκε θετικό αλλά και αινιγματικό παράλληλα. Συγκεκριμένα σημείωσε «Τώρα εγώ τι να γράψω ας πούμε… εγκρίνω!».

Ο παραμυθένιος γάμος στο Σορέντο

Το happy end της σημερινής μας ιστορίας γράφτηκε το περασμένο Σάββατο στο Σορέντο και συγκεκριμένα στο γραφικό θέρετρο της Costa Amalfitana στην Ιταλία, όπου ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας και η Δήμητρα Μέρμηγκα ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου, παρουσία 200 καλεσμένων, συγγενών και φίλων του ζευγαριού από τον εφοπλιστικό χώρο και το εξωτερικό.

Οι κουμπάροι στο μυστήριο ήταν τρεις, ο γνωστός δικηγόρος Χάρης Παμπούκης, η Βασιλίνα Φλωρίδη -μέλος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας- και η άκρως κοσμική Εύα Λυμπεροπούλου.

Τις εντυπώσεις έκλεψε η έγκυος νύφη, η οποία έλαμπε σε κεντημένο στο χέρι νυφικό, του Λιβανέζου σχεδιαστή που προτιμούν όλες οι jet setters, Elie Saab. Τη λάμψη της συμπλήρωναν τα διαμάντια, τα σκουλαρίκια και το μονόπετρο πολλών καρατίων που χάρισε στη νύφη πριν από τον γάμο ο καλός της.

Το ζευγάρι θέλησε να γιορτάσει τρεις μέρες τον γάμο του, επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις για τους καλεσμένους του. Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Παρασκευή το πρωί με τον πολιτικό γάμο του ζευγαριού, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε ο θρησκευτικός γάμος στη μαγευτική βίλα Τριτόνε. Ακολούθησε γεύμα στους κατάφυτους κήπους της βίλας με την απίστευτη θέα, με εκλεκτές ιταλικές γεύσεις, γαλλικά κρασιά και σαμπάνιες. Ακολούθησε ένα μοναδικό πάρτι το Σάββατο με τον Αντώνη Ρέμο στο τραγούδι. Οι εορτασμοί έκλεισαν την Κυριακή με το brunch που παρέθεσαν οι νεόνυμφοι στη στολισμένη με λευκά τριαντάφυλλα θαλαμηγό τους «Bellita».

Το ζευγάρι θα κρατήσει στο χέρια του τους επόμενους μήνες το πρώτο του παιδί. Η Δήμητρα Μέρμηγκα (Κούστα πλέον) βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Θα γεννήσει κοριτσάκι, το οποίο θα λάβει το όνομα της μητέρας της, Κατερίνα. Ο Γιάννης Κούστας έχει τέσσερα ακόμη παιδιά, δύο από τον πρώτο του γάμο και δύο από τον δεύτερο με τη Σοφία Γιαννικοπούλου.

Σχετικά άρθρα