4 λόγοι που ένα ζευγάρι μπορεί να μην έχει ικανοποιητική ερωτική ζωή…

Το σεξ αποτελεί σημαντικό στοιχείο στη σχέση ενός ζευγαριού. Διαφέρει σε ποιότητα και σε ποσότητα ανάλογα με την περίοδο, τον άνθρωπο και την ηλικία καθώς επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Εμφανίζεται να ελαττώνεται μέσα σε μακροχρόνια σχέση, δηλαδή μέσα σε έναν γάμο, και ιδίως όταν υπάρχουν μικρά παιδιά μέσα στο σπίτι.

Γράφει η Κλινική Ψυχολόγος Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά

Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί γονείς κοιμούνται χωριστά και η μαμά κοιμάται με το παιδί στο κρεβάτι. Υπάρχουν ζευγάρια που περνούν χωρίς να κάνουν σεξ εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Συνήθως, πίσω από την αποχή του σεξ κρύβονται συναισθηματικοί λόγοι. Ζευγάρια τα οποία περνούν κρίση τείνουν να μην κάνουν σεξ για μέρες. Το σεξ είναι έκφραση των συναισθημάτων και όταν ο ένας σύντροφος έχει διάθεση για σεξ και απορρίπτεται από τον άλλον, απορρίπτονται αυτόματα και τα συναισθήματά του.

Επομένως, ανατρέπεται η ισορροπία μέσα στο ζευγάρι και παρατηρείται διαφορά στη σεξουαλική επιθυμία ανάμεσα στους δύο συντρόφους. Ο ένας σύντροφος μπορεί να νιώσει θυμό, ο οποίος εκφράζεται έμμεσα με άρνηση στο σεξ. Σαν κάποια μορφή τιμωρίας. Και ο συσσωρευμένος θυμός μέσα σε ένα ζευγάρι οδηγεί στη δυσαρέσκεια και σε άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Ποιοι είναι οι λόγοι που ένα ζευγάρι δεν κάνει σεξ συχνά;

Όταν χάνεται η δυναμική σε ένα ζευγάρι, αυτή η ανεπάρκεια δύναμης εκφράζεται σεξουαλικά. Διότι το σεξ είναι ένα μέσο διαπραγμάτευσης που χρησιμοποιείται για την άσκηση εξουσίας πάνω στον ένα σύντροφο από τον άλλον. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού. Ένας σημαντικός λόγος είναι η έλλειψη προσωπικού χρόνου, όταν μέσα στην καθημερινότητα οι υποχρεώσεις είναι πάρα πολλές και το φόρτο εργασίας μεγάλο.

Συχνά δεν έχουμε χρόνο να αφιερώσουμε στο σύντροφό μας ούτε καν για τον εαυτό μας. Όταν το ζευγάρι εργάζεται σκληρά όλη την ημέρα, εξαντλείται σωματικά και ψυχικά και το σεξ είναι το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτεί. Σημαντικό ρόλο παίζει και το στρες μέσα σε αυτό, το οποίο γεμίζει το ζευγάρι με αρνητικές σκέψεις.  Η καλύτερη λύση είναι γυρνώντας στο σπίτι από τη δουλειά να απενεργοποιούμε το κινητό μας και ό,τι άλλο μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά, να χαλαρώνουμε και να αφιερώνουμε χρόνο σε εμάς και στην οικογένεια.

Μεγάλη επίδραση στην ερωτική διάθεση έχει και η προβολή προτύπων σχετικά με το ιδανικό σώμα και πώς αυτό πρέπει να είναι. Όλος αυτός ο βομβαρδισμός εικόνων δημιουργεί ανασφάλειες στις γυναίκες και αισθάνονται άσχημα με τον εαυτό τους και το σώμα τους. Πολλές από αυτές αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή επειδή δεν νιώθουν άνετα να εκθέσουν το σώμα τους στον σύντροφό τους.

Αισθάνονται ντροπή αν δεν προσεγγίζουν τις επιθυμητές, για τα μέσα, αναλογίες και απορρίπτουν μόνες τους τον εαυτό τους.  Υπάρχουν και άλλοι βιολογικοί παράγοντες που οδηγούν στην έλλειψη σεξ όπως ο χρόνιος πόνος , όταν κάποιος πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή ερυθυματώδη λύκο ή  ακόμη όταν κάποιος λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση, όπως τα αντικαταθλιπτικά.

Η επικοινωνία είναι το «κλειδί»

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον σύντροφό σας για να διαχειριστεί την κατάσταση. Η επικοινωνία αποτελεί το «κλειδί» για την καλύτερη αντιμετώπιση. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστεί ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα που επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή. Πολλές φορές είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου ειδικού ψυχολόγου. Με τη σωστή καθοδήγηση, θα μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή.

Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος
[email protected]
6947678362

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αποχή από το σεξ; Να τι παθαίνει το γυναικείο σώμα…

«Θέλω στα 70 μου να απολαμβάνω το σεξ όσο και τώρα! Αν αποκτήσω πρόβλημα, υπάρχει θεραπεία;»

«Κοιμόμαστε μαζί αγκαλιά αλλά δεν κάνουμε σεξ…! ΓΙΑΤΙ;»

Σχετικά άρθρα