Φωτιές στην Αττική: Οι ιστορίες των ανθρώπων που βγήκαν μέσα από τις στάχτες – Τα μηνύματα συμπαράστασης, η αλληλεγγύη και οι μαρτυρίες επωνύμων

Με δυσκολία μπορεί να περιγράψει κανείς την τραγωδία που συνέβη χθες στην Αττική η έκτασή της οποίας αποκαλύφθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Η φωτιά, που διαδέχτηκε εκείνη στην Κινέτα, ξέσπασε γύρω στις 5 το απόγευμα 1 χιλιόμετρο από τον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης και είχε καταστροφικές συνέπειες.

Οι εικόνες είναι ένα δείγμα της φρίκης που έζησαν εχθές εκατοντάδες άνθρωποι που ήρθαν αντιμέτωποι με τις φλόγες. Η πύρινη λαίλαπα που κινούνταν με 70 χιλιόμετρα την ώρα κατάπιε σπίτια, αυτοκίνητα αλλά δεν σταμάτησε εκεί…Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη. Κόσμος που είτε μένει μόνιμα στην περιοχή είτε παραθέριζε ξαφνικά είδε τις φλόγες να υψώνονται απειλητικά και να καταστρέφει κόπους μία ζωής.

Ο πανικός , η αγωνία, ο φόβος που πρέπει να έζησαν οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή αλλά και οι εικόνες που αντίκρισαν θα μπορούσε να συγκριθούν με βιώματα που αποκτάει κανείς σε εμπόλεμη ζώνη.
Ο αριθμός των θυμάτων μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει φτάσει τους 74 χωρίς να πει κανείς με σιγουριά που θα φτάσει αφού ξεπερνάει τους 100 ο αριθμός των αγνοουμένων. Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βρέθηκαν μέσα στη φωτιά συγκλονίζουν… Προς τη θάλασσα έτρεξε πανικόβλητος ο κόσμος για να γλιτώσει από τις φλόγες οι οποίες έφτασαν μέχρι την ακτή. Πολλοί ήταν εκείνοι που κολυμπούσαν πάνω από 5 ώρες περιμένοντας κάποιον να τους περισυλλέξει. Κάποιοι δεν άντεξαν και βρέθηκαν νεκροί στη θάλασσα…

Οι περιγραφές των ανθρώπων που προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα

Κι ενώ οι εικόνες από τους συνωστισμένους ανθρώπους που έφταναν στην παραλία για να γλιτώσουν δίνουν μία γεύση της τραγωδίας οι μαρτυρίες συμπληρώνουν τις απερίγραπτες στιγμές που έζησαν οι συμπολίτες μας.
«Πήρα τη μάνα μου και την πέταξα στη θάλασσα την τελευταία στιγμή» λέει ένας από τους ανθρώπους που κατάφεραν να γλιτώσουν από τις φονικές πυρκαγιές.
«Δεν έχουμε που να πάμε. Το αυτοκίνητο μου κάηκε, το σπίτι μου κάηκε, δεν έχουμε ρούχα να βάλουμε» λέει σε μια κραυγή αγωνίας.

Άλλη 56χρονη διασωθείσα εξιστορεί όλα όσα έζησε το Μάτι Αττικής:

«Μπήκαμε στη θάλασσα. Εκεί καιγόσουν, δηλαδή κάηκαν νομίζω παιδάκια εκεί. Ήταν γύρω στις πέντε το απόγευμα για πολλή ώρα δεν είχε έρθει πυροσβεστική. Μετά έπιασε ένα μεγάλο κύμα που μας έβγαλε στα ανοιχτά. Με βρήκε το καΐκι στις δέκα το βράδυ. Κολυμπούσα πέντε ώρες. Με βρήκε το καΐκι «Σπύρος». Ήμουν η πρώτη που με ανέβασαν και με ρώτησαν «έχει κι άλλους;». Τους είπα «έχει πολλούς, πείτε σε καΐκια και σκάφη να βοηθήσουν». Μετά βγήκαν δυο – τρία καΐκια. Ήταν πολλοί, μια οικογένεια με παιδιά μια γιαγιά με… Η οικογένεια με τα παιδάκια ανέβηκε στο καΐκι μου, νομίζω όμως ότι είχαν κάποιον νεκρό. Είχα κι άλλους συγγενείς αλλά αυτοί έμειναν στη στεριά, η μαμά μου δεν κολυμπούσε».

https://youtu.be/boN-oLxbXLgΑυτά που έζησαν οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην περιοχή δεν θα μπορέσουν να τα ξεχάσουν…Η καταστροφή, οι νεκροί που προσπέρασαν, η αναμέτρηση με τον θάνατο.

Σφιχταγκαλιασμένοι βρήκαν το θάνατο 26 άνθρωποι

Το Μάτι δεν υπάρχει πια…Τόσο βαρύγδουπη κι όμως τόσο αληθινή διαπίστωση. Πέρα από τον συνοικισμό που μετριέται πλέον σε στάχτες σοκάρει η είδηση για τους 26 νεκρούς που βρέθηκαν απανθρακωμένοι σε ένα χωράφι πολύ κοντά στη θάλασσα. Χαρακτηριστική για το φρικιαστικό θέαμα που αντίκρισαν το πρωί οι διασώστες είναι η περιγραφή του επικεφαλής διασώστη του Ερυθρού Σταυρού, Βασίλη Ανδριόπουλου:

«Τις πρώτες πρωινές ώρες εντοπίσαμε τον πρώτο άνθρωπο. Είδαμε καμένα αυτοκίνητα με τα κλειδιά πάνω, με ανοιχτές τις πόρτες και αμέσως καταλάβαμε ότι θα υπάρχουν πολλοί νεκροί. Τα ξημερώματα είχαμε την εικόνα για το μέγεθος της τραγωδίας. Ανάμεσα σε δύο σπίτια, σε ένα χωράφι 300 τετραγωνικών μέτρων, 25 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Ανάμεσά τους δυστυχώς και μικρά παιδιά. Οικογένειες που αναζήτησαν την λύτρωση, προσπάθησαν να διαφύγουν και δυστυχώς βρήκαν τον θάνατο».

Όπως εξήγησε αργότερα ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου οικοπέδου ο κόσμος αυτός κατευθυνόταν προς τη θάλασσα όμως δεν κατάφερε να βρει τον δρόμο προς την ακτή καθώς το χωράφι καταλήγει σε γκρεμό.

«Η κάτω πλευρά είναι ένας βράχος και υπάρχει μια σκάλα από την δεκαετία του ’30 που είναι κατακρημνισμένη και από αυτήν κατέβηκαν 26 άτομα. Άλλα τόσα άτομα κάηκαν. Αυτά δεν μπόρεσαν να βρουν την έξοδο του κτήματος και δεν είδαν το πορτάκι από το οποίο θα κατέβαιναν».

Μηνύματα αλληλεγγύης και έκκληση για βοήθεια στους πληγέντες

Τα μηνύματα συμπαράστασης από όλα τον κόσμο αλλά και η έμπρακτη βοήθεια προσπαθούν να επουλώσουν πληγές και να βοηθήσουν τα θύματα της καταστροφικής φωτιάς. Έκκληση για αίμα κάνουν επίσημοι φορείς αλλά και οργανώσεις και προτρέπουν τον κόσμο να μεταβούν σε όλες τις αιμοδοσίες της Αττικής, της Χαλκίδας, της Κορίνθου από τις 9 π.μ. έως 14.00 καθώς και στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων:

1. .Ν.Α ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ
2. Γ.Ν ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ (ΘΡΙΑΣΕΙΟ)
3. Γ.Ν “Η ΕΛΠΙΣ” (με έκτακτο διευρυμένο ωράριο από 9 π.μ. έως 20.00)

Ταυτόχρονα τρόφιμα, νερό και ρουχισμός μαζεύονται. Τα σημεία καθώς και άλλες πληροφορίες μπορείς να δεις εδώ : Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Η αλληλεγγύη του κόσμου που μένει σε αυτές τις περιοχές συγκινεί…Άλλωστε όπως κάποιοι λένε θα μπορούσαν να βρίσκονται στη θέση τους.

Επώνυμοι ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους

Όσο περνάει η ώρα ηθοποιοί , παρουσιαστές μέχρι και πανεπιστημιακοί καθηγητές αποκαλύπτουν τις στιγμές αγωνίας που έζησαν αλλά και την έκταση της καταστροφής.

Το σπίτι της Νίκης Βίσση ήταν ανάμεσα σε εκείνα που κάηκαν ολοσχερώς στο Μάτι.
Όπως περιέγραψε η ίδια :
Το σπίτι μας κάηκε ολοσχερώς! Δεν έμεινε τίποτα στο Μάτι… Δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, πέθαναν άνθρωποι, είναι απίστευτο. Ζούμε μια τραγωδία. Εγώ βρισκόμουν με την Άννα στη Θεσσαλονίκη για τη συναυλία της και έμαθα τι συμβαίνει από το τηλέφωνο. Στο σπίτι μου ήταν ο σύζυγός μου, τα παιδιά μου και η μητέρα μου. Τα παιδιά άρπαξαν την μητέρα μου με το αυτοκίνητο και έφυγαν…».

Από την πύρινη λαίλαπα δεν γλίτωσε ούτε το σπίτι της Χριστίνας Λαμπίρη το οποίο βρίσκεται ακριβώς στο Κόκκινο Λιμάνι, εκεί που βρήκαν και τον τραγικό θάνατο 26 άνθρωποι.

«Καταστραφήκαμε εντελώς! Το σπίτι μου είναι πολύ κοντά στην ταβέρνα που απανθρακώθηκαν 26 συμπολίτες μας… Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δυο πολύ κολλητοί φίλοι του άνδρα μου… Εμείς ούτε που καταλάβαμε τι συνέβη! Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά. Η φωτιά μας περικύκλωσε μέσα στο σπίτι μας και προσπαθήσαμε να σώσουμε ότι σωζώτανε! Εγώ ειλικρινά ούτε που έχω καταλάβει πως τελικά σώθηκα! Το σπίτι μας καταστράφηκε ολοσχερώς. Έμεινε μόνο ένα δωμάτιο από όλο το σπίτι και τώρα μαζεύω σε κούτες ότι έχει σωθεί για να σηκωθώ να φύγω. Το σπίτι του αδερφού του άντρα μου Θανάση, είναι ακριβώς δίπλα από το δικό μας καταστράφηκε ολοσχερώς. Πραγματικά είμαι σε απίστευτη σύγχυση και ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που έχει συμβεί. Το καλό είναι ότι τουλάχιστον σώσαμε τη ζωή μας» εξομολογήθηκε η παρουσιάστρια.

Το σπίτι της Ζωζώς Σαμπουτσάκη στην Κινέτα καταστράφηκε…

«Δεν έμεινε τίποτα. Ούτε τα μάρμαρα. Επισκέφθηκα το σπίτι σήμερα στις 6:30 το πρωί και δεν το πίστευα. Κάηκε μέχρι και το ψυγείο, τόσο δυνατή ήταν η πυρκαγιά. Μια καριέρα ετών έγινε στάχτη. Σήμερα δεν έχω ρούχα να φορέσω. Κάηκαν οι ντουλάπες μου, οι αναμνήσεις μου, όλα! Αυτό ήταν το κύριο σπίτι μου δεν ήταν το εξοχικό μου. Πήρε αμέσως φωτιά γιατί ήταν επενδεδυμένο με ξύλο. Εκεί μέσα είχα όλη μου τη ζωή. Τα πορτρέτα μου, τις παιδικές μου φωτογραφίες, τις φωτογραφίες των γονιών μου, όλα έγιναν στάχτη. Δεν αναπληρώνονται με τίποτα όλα αυτά. Τι να κάνω, δεν ξέρω. Έχω σοκαριστεί».

Οι ιστορίες πολλές… Ο καθένας από τους διασωθέντες έχει να βάλει το δικό του κομμάτι στο παζλ του εγκλήματος που συντελέστηκε χθες στην Αττική… Καμένα σπίτια, καμένα αυτοκίνητα, νεκροί στον δρόμο ή κόσμος να πηδάει φλεγόμενος στη θάλασσα είναι μερικά από τα κομμάτια του παζλ που με δυσκολία παρακολουθούμε. Όσο περνούν οι αποκαλύψεις θα συνεχίζονται. Πρώτο μέλημα η αντιμετώπιση της φωτιάς και η φροντίδα των πληγέντων. Δεύτερο; Η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να μη βιώσουμε ξανά μία τέτοια τραγωδία…

Σχετικά άρθρα