Αρίθα Φράνκλιν: Η κόρη ιερέα που έγινε μαμά στα 13 της και μάγεψε τις ΗΠΑ με τη φωνή της

Έφυγε στα 76 της χρόνια η Αρίθα Φράνκλιν, η «βασίλισσα της soul», χάνοντας τη μάχη της με τον καρκίνο… Τον τελευταίο καιρό πάλευε να κρατηθεί στη ζωή ενώ πριν από λίγους μήνες είχε δηλώσει ότι αποσύρεται από το τραγούδι, λόγω της κατάστασής της…
Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί στις 31 Αυγούστου στη γενέτειρά της ,  στο Ντιτρόιτ, αφού θα τεθεί η σορός της σε διήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Η απουσία της μάνας

Γεννήθηκε στο Τενεσί από γονείς που τραγουδούσαν gospel μουσική. Έζησε όμως το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας στο Ντιτρόιτ. Είχε δυο αδερφές, έναν αδερφό και έναν ετεροθαλή αδερφό.

Οι γονείς της χώρισαν το 1948, όταν ήταν 6 ετών και ουσιαστικά η μικρή Αρίθα μεγάλωσε χωρίς μητέρα, καθώς η μητέρα της έφυγε μακριά, παίρνοντας μαζί της και τον ετεροθαλή αδερφό της Αρίθα. Η μητέρα της πέθανε λίγο αργότερα, το 1952, όταν η Αρίθα ήταν 10 ετών.

Ο πατέρας της από την άλλη, ο Κλέρενς Λαβόν ήταν ιερέας, γνωστός στην εποχή του για τα κηρύγματά του, που μάζευαν πλήθος κόσμου στην εκκλησία του. Ανάμεσά τους και γνωστούς τραγουδιστές, που έκαναν παρέα με τον πατέρα της. Κάπως έτσι μπήκε δειλά δειλά και πρώιμα η μικρή Αρίθα στον χώρο της μουσικής, μέσω της gospel χορωδίας.

https://www.youtube.com/watch?v=KtBbyglq37E

Μάνα στα 13 της… Οι γάμοι τα διαζύγια και τα 4 παιδιά της

Δίχως να το καταλάβει και παρά τα… κηρύγματα του πατέρα της η Αρίθα Φράνκλιν έγινε πολύ νωρίς μάνα. Δεν είχε κλείσει καλά καλά τα 13 όταν γέννησε το πρώτο της παιδί, τον Κλάρενς Φράνκλιν. Το όνομα του πατέρα δεν είναι ευρέως γνωστό…  Το δεύτερο γεννήθηκε όταν η τραγουδίστρια ήταν μόλις 14… Στις μετέπειτα συνεντεύξεις της απέφευγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με τις πρώτες τις εγκυμοσύνες.
Η καριέρα της στο τραγούδι άρχισε προτού καν ενηλικιωθεί ενώ σε ηλικία 19 ετών έκανε τον πρώτο της γάμο με τον τραγουδιστή Τεντ Γουάιτ, που είναι ο πατέρας του τρίτου της παιδιού.
Το 1978 έκανε και τον δεύτερό της γάμο με τον ηθοποιό Glynn Turman. Χωρίσανε το 1984.

Το… χάρισμά της: Η μουσική

Η Αρίθα Φράνκλιν ήταν αυτοδίδακτη στη μουσική. Μεγάλωσε σε μια μουσική οικογένεια, ήρθε από πολύ νωρίς σε επαφή με γνωστούς μουσικούς της εποχής και της βγήκε πολύ φυσικά η ενασχόλησή της με το τραγούδι! Σε ηλικία 10 ετών ήξερε να παίζει πιάνο μόνη της, χωρίς να γνωρίζει να διαβάζει νότες! Στην ηλικία των 18 ετών κυκλοφόρησε τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με gospel μουσική.

Έχει κερδίσει 18 βραβεία Grammy ενώ ήταν υποψήφια για  44 και η φωνή της και οι εκτελέσεις της συγκινούσαν τους πάντες!

Όταν αντικατέστησε τον Παβαρότι χωρίς πρόβα!

Μεγάλη στιγμή στην καριέρα της όταν αντικατέστησε σε συναυλία τον Λουτσιάνο Παβαρότι, ο οποίος δεν κατάφερε να τραγουδήσει για λόγους υγείας. Χωρίς να έχει κάνει καμία πρόβα, ερμήνευσε για τον φίλο της ένα χαρακτηριστικό τραγούδι του, το Nessun Dorma.

Πότε θα γίνει η κηδεία της;

Το άστρο της Αρίθα Φράνκλιν θα φωτίζει για πάντα… Άλλωστε τέτοιοι καλλιτέχνες δεν… πεθαίνουν ποτέ. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί στις 31 Αυγούστου στο Ντητρόιτ όπου πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της.

aretha franklin star
travelview / Shutterstock.com

Σχετικά άρθρα