Έχω διαβήτη. Επιτρέπεται να φάω γλυκά;

Τι ακριβώς είναι ο διαβήτης;

Όταν ένα άτομο τρώει, το πεπτικό σύστημα απορροφά τους υδατάνθρακες από το φαγητό μετατρέποντάς τους σε γλυκόζη, την οποία ο οργανισμός στη συνέχεια απορροφά μέσα από την κυκλοφορία του αίματος.

Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Στη συνέχεια η ινσουλίνη, μια παραγόμενη ορμόνη, δίνει εντολή στα κύτταρα του σώματος να απορροφήσουν τη γλυκόζη από το αίμα.

Τα άτομα με διαβήτη είτε δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη είτε τα κύτταρα τους δεν ανταποκρίνονται στην ορμόνη κατάλληλα. Αυτό προκαλεί υπερβολικά υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Πόση ζάχαρη μπορεί να φάει ένας διαβητικός;

Η ποσότητα υδατανθράκων και σακχάρων που μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο με διαβήτη εξαρτάται από παράγοντες, όπως:

  • τον βαθμό σωματικής του δραστηριότητάς
  • την προσπάθεια να χάσει βάρος είτε να διατηρήσει ένα υγιές βάρος
  • την προσπάθεια να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του

Ένας γιατρός ή διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει τα άτομα αυτά να θέσουν προσωπικούς στόχους και να οργανώσουν ένα διατροφικό πλάνο, που να ταιριάζει στις ανάγκες τους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, τα άτομα με διαβήτη μπορούν να εξακολουθούν να τρώνε γλυκά, σοκολάτα, ή άλλα ζαχαρούχα τρόφιμα, εφόσον αυτά καταναλώνονται ως μέρος ενός συνολικού υγιεινού διατροφικού προγράμματος ή/και σε συνδυασμό με άσκηση.

Ένα τέτοιο διατροφικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Περιορισμένο κορεσμένο λίπος
  • Μέτριες ποσότητες αλατιού και ζάχαρης
  • Άπαχη πρωτεΐνη, μη αμυλούχα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και υγιή λίπη

Μπορείτε, ωστόσο, να βάλετε περιστασιακά στο πρόγραμμα τροφές που περιέχουν ζάχαρη και να τα απολαύσετε σε μικρές μερίδες.

Όταν επιλέγετε οποιοδήποτε τρόφιμο, είναι σημαντικό για ένα άτομο με διαβήτη να καταλάβει πώς μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Καλό θα είναι να εξετάζετε προσεκτικά τις ετικέτες στις συσκευασίες, αλλά έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να περιλαμβάνονται υδατάνθρακες ή θερμίδες που δεν αναγράφονται και μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Το να γνωρίζετε πώς να διαβάσετε τις ετικέτες διατροφής στις συσκευασίες τροφίμων μπορεί να κάνει την όλη διαδικασία πιο εύκολη για εσάς. Σε πολλών τροφίμων τις συσκευασίες αναγράφεται ότι είναι «χωρίς ζάχαρη» ή ότι δεν έχει «προστεθεί ζάχαρη». Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν «κρυφές» θερμίδες και είδη υδατανθράκων που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου.

Πόσοι τύποι υδατανθράκων υπάρχουν;

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι υδατανθράκων:

  • Απλοί υδατάνθρακες ή απλά σάκχαρα
  • Σύνθετοι υδατάνθρακες ή άμυλα
  • Οι προερχόμενοι από φυτικές ίνες

Επίσης, υπάρχουν τα φυσικά ή τεχνητά προστιθέμενα σάκχαρα, όπως είναι η φρουκτόζη, που περιέχεται στα φρούτα και η λακτόζη στα γαλακτοκομικά.

Τα απλά σάκχαρα τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ταχύτερα και υψηλότερα σε σχέση με πιο πολύπλοκους υδατάνθρακες, που περιέχονται στο αλεύρι ολικής άλεσης και το αλεύρι από βρώμη.

Υποκατάστατα ζάχαρης

Οι συνήθεις τύποι υποκατάστατων ζάχαρης περιλαμβάνουν τεχνητά γλυκαντικά. Τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως είναι η ασπαρτάμη, είναι επίσης γνωστά ως μη εδώδιμα γλυκαντικά και μπορεί να περιέχουν θερμίδες και υδατάνθρακες.

Γενικότερα, τα υποκατάστατα ζάχαρης είναι χαμηλές ή μη θερμιδικές εναλλακτικές λύσεις στη ζάχαρη που συνήθως έχουν μικρότερο αντίκτυπο στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενός ατόμου.

Οι παραγωγοί τα προσθέτουν σε πολλά τρόφιμα, που χαρακτηρίζονται ως «μειωμένης ζάχαρης», «διαίτης» ή «με λίγες θερμίδες», χωρίς όμως στην πραγματικότητα αυτό να ισχύει. Για τον λόγο αυτό, πριν αγοράσετε ένα από αυτά τα προϊόντα, είναι σημαντικό να ελέγξετε την ετικέτα για λεπτομέρειες σχετικά με τη σύστασή τους.

Προσοχή! Τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιον την ανάγκη να φάει περισσότερο φαγητό αργότερα. Μπορούν, επίσης, να αλλοιώσουν την αίσθηση της γεύσης ενός ατόμου έτσι ώστε να μην βρίσκει τα φυσικά γλυκά τρόφιμα ιδιαίτερα γευστικά.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος και θα σας κατευθύνει αρμοδίως, πάντα βάσει των ιδιαίτερων αναγκών του οργανισμού σας.

Με πληροφορίες από medicalnewstoday.com

Σχετικά άρθρα