Ζακ Κωστόπουλος: Ο ακτιβιστής των ΛΟΑΤΚΙ και φερόμενος ως ληστής του κοσμηματοπωλείου στη Ομόνοια- Οι αποκαλύψεις για τον θάνατό του και η αντίδραση των οικείων του

Ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου δίχασε τόσο την κοινή γνώμη όσο και τους δημοσιολόγους. Ο λόγος για τον 33χρονο άνδρα που έχασε τη ζωή του ύστερα από τον ξυλοδαρμό του σε κοσμηματοπωλείο της Ομόνοιας που όπως υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης πήγε να κλέψει. Τα βίντεο που τράβηξαν αυτόπτες μάρτυρες σκιαγραφούν, ως έναν βαθμό, τις συνθήκες του συμβάντος που ωστόσο πρέπει να μελετηθεί ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε όλους του εμπλεκόμενους.

Τα ερωτηματικά πολλά. Πήγε όντως να κλέψει ο νεαρός; Ο θάνατός του προκλήθηκε από τα χτυπήματα που δέχτηκε από τον ιδιοκτήτη και ακόμη έναν άντρα; Τι είπε ο ιατροδικαστής; Ποια ήταν η στάση της αστυνομίας; Πάμε να ξεμπλέξουμε το μπερδεμένο κουβάρι σε αυτή τη δυσάρεστη ιστορία που αν μη τι άλλο γεννά πολλά ερωτηματικά για την κοινωνία μας.

Το περιστατικό που οδήγησε στον θάνατο του 33χρονου

Οι πρώτε πληροφορίες που βγήκαν στα Μέσα υποστήριζαν ότι ένας τοξικομανής μπήκε στο κοσμηματοπωλείο με σκοπό τη ληστεία, όταν ο ιδιοκτήτης του είχε “πεταχτεί” να πάρει τσιγάρα. Μόλις ο ιδιοκτήτης αντιλήφθηκε τον φερόμενο ως ληστή προσπάθησε να εμποδίσει τη διαφυγή του. Ο 33χρονος εγκλωβίστηκε μέσα στο κατάστημα, αφού η πόρτα κλειδώνει αυτόματα. Στον πανικό του πήρε έναν πυροσβεστήρα για να προσπαθήσει να βγει έξω. Αφού απέτυχε έσπασε τη βιτρίνα και προσπάθησε να βγει ανάμεσα από τα σπασμένα τζάμια προς τα έξω.

Το βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα από τη στιγμή που ο φερόμενος ως δράστης προσπάθησε να βγει από το κατάστημα είναι άκρως αποκαλυπτικό για τη συνέχεια. Ο ιδιοκτήτης μαζί με έναν ακόμη άντρα κλώτσησαν επανειλημμένως τον 33χρονο το κεφάλι ο οποίος φαίνεται από τις εικόνες ότι βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Σύμφωνα με κάποιες περιγραφές ο νεαρός βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ όσο ήταν μέσα στο κοσμηματοπωλείο. Ωστόσο, βλέποντας τα βίντεο που βγήκαν στη δημοσιότητα παρατηρούμε απλά έναν άνδρα που μάλλον έχει κάνει χρήση ναρκωτικών και είναι σε τραγική κατάσταση με εμφανή αδυναμία. Όπως χαρακτηριστικά βλέπουμε με δυσκολία καταφέρνει να έχει στα χέρια του τον πυροσβεστήρα… Φυσικά οι τοξικολογικές εξετάσεις των ιατροδικαστών θα βάλουν τέλος στις εικασίες δίνοντας επίσημες απαντήσεις.

Δείτε το βίντεο:

https://youtu.be/LM_iwFNSv1A

Επίσης άλλο στιγμιότυπο δείχνει τον νεαρό άντρα αφού έχει δεχτεί τη βοήθεια του ΕΚΑΒ να δέχεται κλωτσιά από άγνωστο άτομο και στη συνέχεια να προσπαθεί να διαφύγει. Ο 33χρονος περπάτησε για λίγα μέτρα, έπεσε κάτω φανερά ζαλισμένος και δέχτηκε χτύπημα από γκλομπ αστυνομικού. Στη συνέχεια του πήραν το σπασμένο γυαλί από το χέρι. Έπειτα διακομίστηκε με ασθενοφόρο στον «Ευαγγελισμό», αλλά είχε ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε στο προσωπικό του νοσοκομείου ότι κανείς δεν του έβγαλε τις χειροπέδες ενώ ήταν ήδη νεκρός!

Ο ιδιοκτήτης ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο υποστηρίζει ότι ο φερόμενος ως δράστης κρατούσε μαχαίρι κατά την είσοδό του στο κατάστημα ενώ αφού βγήκε μέσα από τη σπασμένη τζαμαρία κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί με το οποίο τους απείλησε. Ένας από τους καταθέτες από τα γειτονικά καταστήματα υποστήριξε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δεν μπήκε για ληστεία στο κατάστημα. Επίσης η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου  δήλωσε ότι «δεν έφερε μαχαίρι στο χέρι και κάποιος κατέθεσε ψευδώς ότι είδε τον νεαρό να κυνηγάει με μαχαίρι με σκοπό να σφάξει κόσμο».

Να σημειωθεί ότι τελικά το δεύτερο άτομο που φαίνεται να χτυπάει τον Ζακ Κωστόπουλο στο βίντεο ταυτοποιήθηκε από την αστυνομία. Ο 55χρονος είναι φίλος του 73χρονου καταστηματάρχη.

Ο άντρας υποστήριξε ότι :

«Δεν υπήρχε καμία πρόθεση για βάρια σωματική βλάβη για το δράστη… Ο δράστης ήταν σε αμόκ σε επιθετικό αμόκ. Βρισκόταν εγκλωβισμένος μέσα στο κοσμηματοπωλείο στο όποιο οποίο είχε πάει για να κλέψει. Βλέποντας τον κόσμο απ’ έξω προσπάθησε να βγει έξω (από το κοσμηματοπωλείο), και την ώρα που προσπάθησε να βγει έξω κρατούσε ένα μαχαίρι. Εγώ εκείνη την ώρα είδα σαν παρατηρητής το μαχαίρι και θεώρησα έκρινα ότι αυτός ο άνθρωπος με το επιθετικό αμόκ που έχει δεν υπάρχει περίπτωση να μη βγει έξω και να σκοτώσει κόσμο» .

 

Τι λέει ο γιος του κοσμηματοπώλη

Σύμφωνα τον γιο του κοσμηματοπώλη ο πατέρας του «Έπραξε το σωστότερο, κάλεσε την αστυνομία και προσπαθούσε να απωθήσει τον άνθρωπο από το μαγαζί».
«Δεν είναι ικανός να κάνει κάτι τέτοιο», είπε για τον πατέρα του, που συνελήφθη και κατηγορείται για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και θανατηφόρας βλάβης.

 

jak-kostopoulos-3
Φωτογραφία: facebook/ Zak Kostopoulos

Ποιος ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος;

Όταν αποκαλύπτεται η ταυτότητα του 33χρονου τα ερωτηματικά μεγαλώνουν. Ο Ζακ Κωστόπουλος που έχασε την Παρασκευή τη ζωή του ύστερα από το περιστατικό στην οδό Γλάδστωνος ήταν ενεργό μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Παρά το προφίλ που είχε βγει προς τα έξω, του περιθωριοποιημένου ναρκομανή, οι άνθρωποι που τον γνώριζαν ανέτρεψαν αυτή την εικόνα.

Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ακτιβιστής και εθελοντής σε ένα Κέντρο Ημέρας που παρέχει υπηρεσίες πρόληψης και ενδυνάμωσης δωρεάν σε γυναίκες και άνδρες εργαζόμενους στο σεξ. Έχει γράψει στην εφημερίδα Documento ενώ επίσης πρωταγωνιστούσε σε drag show με το ψευδώνυμο Jackie Oh. Στην Αθήνα είχε έρθει για να σπουδάσει Marketing αλλά και θέατρο. Μάλιστα είχε συμμετάσχει και σε βίντεο που πραγματευόταν το αντίκτυπο που έχει η αρνητική συμπεριφορά απέναντι στους οροθετικούς.

U (Menelas’ cut) from Menelas on Vimeo.

 

Ως οροθετικός πάλευε για τα προβλήματα της κοινότητας. Όσοι τον γνώριζαν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο με ιδιαίτερο χιούμορ, ευαίσθητο και με πολύ καλή πένα. Τα μηνύματα που έχουν κατακλείσει τον λογαριασμό του στο facebook παρουσιάζουν έναν άνθρωπο που ήξερε να νοιάζεται για όσους έχουν ανάγκη και προσπαθούσε να μην γυρνάει την πλάτη στις δυσκολίες.

jak-kostopoulos-4
Φωτογραφία: facebook/ Zak Kostopoulos

Η ιστορία που επαναλήφθηκε με το πιο τραγικό τέλος

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο παρελθόν είχε μιλήσει για μία επίθεση που γλίτωσε κατά τύχη αλλά και μία άλλη που είχε δεχτεί σωματική βία. Τότε είχε αναφερθεί στην αδιαφορία του κόσμου που βρίσκεται μπροστά σε τέτοια περιστατικά.

«Το στενάχωρο για μένα είναι ότι μπορεί να βρίσκεσαι ανάμεσα και σε άλλο κόσμο, ο οποίος όμως δεν αντιδρά όπως συνέβη στις δύο τελευταίες επιθέσεις που δέχτηκα κατά της σωματικής μου ακεραιότητας. Δηλαδή για μένα εάν με ρωτούσες τι θα ήθελες να αλλάξεις στην κοινωνία επειδή οι φασίστες δε θα πάψουν να είναι φασίστες θα ήταν όταν βλέπεις να επιτίθενται σε κάποιον να μην κοιτάς από την άλλη. Δε λέω να παίξεις ξύλο γιατί ούτε εγώ το έχω με το ξύλο αλλά μπορείς να βάλεις μια φωνή. Να κάνεις κάτι, να αντιδράσεις με κάποιον τρόπο.»

Μήπως Ο Ζακ Κωστόπουλος βίωσε αυτό που φοβόταν; Μία επίθεση που οδήγησε στον θάνατό του και κανένας περαστικός δεν παρενέβη για να ανατρέψει;

jak-kostopoulos-6
Φωτογραφία: facebook/ Zak Kostopoulos

Η κατάθεση που έφερε την ανατροπή

Αυτή την αίσθηση ήρθε να ενισχύσει η αποκάλυψη του Γρηγόρη Βαλλιανάτου μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Η ανάρτηση του Γρηγόρη Βαλλιανάτου:
«Όποιος ξαναγράψει ή ξαναπεί «ο επίδοξος ληστής» για τον άγρια δολοφονημένο Ζακ θα διαψευσθεί τόσο οικτρά(sic) που θα ντρέπεται που υπάρχει. Ο Zακ μπήκε στο κατάστημα μέρα μεσημέρι στην Ομόνοια!!!!!(και κλειδώθηκε αυτόματα) όχι για να κλέψει αλλά για να προστατευθεί από κίνδυνο που διέτρεχε λόγω φασαρίας στο απέναντι μαγαζί που καθόταν με παρέα. Οπτικό υλικό υπάρχει. Τα υπόλοιπα στις τρομερές δίκες που έρχονται, αρχίζοντας από την Τρίτη 25 Σεπτ. #tremete».

jak-kostopoulos-5
Φωτογραφία: facebook/ Zak Kostopoulos

Το πόρισμα των ιατροδικαστών

Το πόρισμα των ιατροδικαστών και του συμβούλου που ορίστηκε από την οικογένεια του 33χρονου είναι ότι δεν έφερε κακώσεις που να προκαλέσουν τον θάνατό του. Έτσι, αναμένονται πλέον τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να πέσει φως στην αιτία θανάτου του. Ακόμη δεν έχει δοθεί ξεκάθαρη απάντηση από τι προκλήθηκε ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου.

Σε διευκρίνηση του πορίσματος προχώρησε ο ιατροδικαστής της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου ,
Σωκράτης Τσαντίρης, απαντώντας τόσο σε αυτούς που αντέδρασαν στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί η αιτία θανάτου όσο και σε εκείνους που εσπευσμένα θεώρησαν ότι τα χτυπήματα που δέχτηκε ο Ζακ Κωστόπουλος δεν οδήγησαν στον θάνατό του.

Είπε χαρακτηριστικά:
«Το γεγονός ότι μακροσκοπικώς δηλαδή, δια γυμνού οφθαλμού, δεν διαπιστώθηκε θανατηφόρα κάκωση δεν αποκλείει το γεγονός να υφίσταται μικροσκοπικώς και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, προκειμένου με πλήρη αντικειμενικότητα να γίνει συγκερασμός όλων των στοιχείων

Να σημειώσουμε εδώ ότι βρέθηκε και το μαχαίρι στο κατάστημα ωστόσο αναμένονται τα αποτελέσματα ώστε να διευκρινιστεί αν υπάρχουν πάνω σε αυτά τα δακτυλικά αποτυπώματα του 33χρονου.

Η ελλιπής δικογραφία και οι κινήσεις της αστυνομίας

Λίγο πριν τις 09:00 το πρωί της Τρίτης (25/09) έφτασε στα δικαστήρια της Ευελπίδων ο 73χρονος κοσμηματοπώλης προκειμένου να απολογηθεί στον εισαγγελέα ωστόσο νέα προθεσμία δόθηκε στον καταστηματάρχη προκειμένου να απολογηθεί το πρωί της Τετάρτης. Η προθεσμία δεν δόθηκε ύστερα από αίτημα του κατηγορούμενου αλλά λόγω ελλείψεων που υπάρχουν στο κατηγορητήριο.

Επί του θέματος μίλησε και η συνήγορος της οικογένειας η οποία χαρακτήρισε της ελλείψεις της δικογραφίας «τρομακτικές».  Απαριθμώντας τις ελλείψεις είπε ότι δεν υπάρχουν μαρτυρικές καταθέσεις από όλους τους παρευρισκομένους στο συμβάν, δεν υπάρχουν εκθέσεις έρευνας, δεν υπάρχουν εκθέσεις αυτοψίας, δεν υπάρχει υλικό από τις κάμερες των γύρω καταστημάτων, όπως γίνεται οποτεδήποτε υπάρξει ένα αξιόποινο περιστατικό και μάλιστα να επικυρωθεί και με θάνατο.

Η αστυνομία κατά την ίδια δεν ακολούθησε τις τυπικές διαδικασίες αφού δεν απέκλεισε τον χώρο μπροστά από το κατάστημα, έτσι ώστε να συλλεγούν πειστήρια και να αναλυθούν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ασφάλειας. Η δικηγόρος τόνισε ότι «εν συνόλω δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δεδομένα προκειμένου αναπαραχθούν τουλάχιστον στο επίπεδο της δικογραφίας τα γεγονότα και να μπορέσουν να αξιολογηθούν με τον ορθό τρόπο».

Η αντίδραση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος κατά της Στεφανίδου

Η οργή του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος ξέσπασε ύστερα από το παρακάτω ερώτημα που τέθηκε στο twitter για λογαριασμό της εκπομπής της Τατιάνας Στεφανίδου:
«Ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος, έχασε την ζωή του όταν εισέβαλε σε κοσμηματοπωλείο οπλισμένος με μαχαίρι. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί και πείτε την άποψή σας. Συμφωνείτε με την αντίδραση του κοσμηματοπώλη;»
Όπως ήταν φυσικό δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητο με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» να καλεί το ΕΣΡ να παρέμβει. Μάλιστα ζητά τη δημόσια συγγνώμη τόσο της παρουσιάστριας όσο και του καναλιού.

Την κατάλληλη απάντηση έδωσε κατά πολλούς μέσω twitter ο stand up comedian Χριστόφορος Ζαραλίκος:


Οι αρχές ακόμη δεν έχουν ρίξει φως στα γεγονότα της Παρασκευής. Ακόμη κι αν οι απαντήσεις δοθούν και επαληθεύσουν τους ισχυρισμούς του καταστηματάρχη το μεγάλο ερώτημα δεν θα έχει πάρει την απάντησή του. Η αυτοδικία μπορεί να πάρει τη θέση της δικαιοσύνης;

Σχετικά άρθρα