Μπρετ Κάβανο: Ο εκλεκτός του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο που κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις- Το καθολικό σχολείο αρρένων και τα χρόνια που ήταν… παρθένος

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να αμφιταλαντεύεται τελικά ως προς την στήριξη του Μπρετ Κάβανο για τη θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Χθες δήλωσε ότι θα ακούσει πρώτα τη σημερινή ακρόαση τόσο του… εκλεκτού του στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας όσο και το κείμενο της κατάθεσης της Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ η οποία είναι μία από τις γυναίκες που τον κατηγορούν.

Ίσως ο Αμερικανός πρόεδρος να θορυβήθηκε από το γεγονός ότι οι γυναίκες που κατηγορούν τον εφέτη για σεξουαλική επίθεση πλέον έγιναν τρεις. Βέβαια έχει εκφράσει τη δυσπιστία του ως προς την αλήθεια των κατηγοριών με το επιχείρημα ότι κι εκείνος έχει πέσει θύμα ανυπόστατων καταγγελιών.

Πάμε να δούμε ποιος είναι ο Μπρετ Κάβανο και τι υποστηρίζουν οι γυναίκες που τον κατηγορούν.

brett-kavanaugh
Φωτογραφία: twitter/@DavidColeACLU

Το σχολείο αρρένων και οι σπουδές

Ο Μπρετ Καβάνο γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1965 στην Ουάσινγκτον και έχει Ιρλανδικές καταβολές. Είναι γιος της Martha Gamble (Murphy) και του Everett Edward Kavanaugh Junior. Η μητέρα του ήταν καθηγήτρια ιστορίας τις δεκαετίεςτου ’60 και του ’70 ωστόσο το 1978 απέκτησε το πτυχίο της Νομικής. Ο πατέρας του επίσης ήταν δικηγόρος. Όπως όλα δείχνουν ο Μπρετ επηρεάστηκε από τους γονείς του αφού κι εκείνος θα ακολουθούσε τον ίδιο δρόμο για τις σπουδές του. Πήγε σε καθολικό σχολείο αρρένων. Γενικά θεωρείτε πολύ πιστός καθολικός ενώ δραστηριοποιείται και σε θρησκευτικές οργανώσεις σήμερα.

Όταν φοιτούσε στο καθολικό σχολείο ήταν αρχηγός της ομάδας μπάσκετ ενώ έπαιζε και στην ομάδα ράγκμπι.
Η επιρροή των γονιών του φαίνεται από τις επιλογές του στις σπουδές. Σπούδασε ιστορία στο Γέιλ ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε τη Νομική Σχολή του ίδιου Ιδρύματος. Τόσο κατά τη διάρκεια των μαθητικών όσο και των φοιτητικών του χρόνων συναντήθηκε με ανθρώπους που έχουν σημαντική θέση στη σημερινή αμερικάνικη κοινωνία όπως ο δικαστής James E. Boasberg.

Η καριέρα του και ο ρόλος του στο σκάνδαλο με την εξωσυζυγική σχέση του Μπιλ Κλίντον

Ποια ήταν η πορεία του Μπρετ Κάβανο πριν επιλεγεί από τον Τραμπ ως υποψήφιος για μία θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο;

Ο δικαστής ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός στο Ανώτατο Δικαστήριο του Άντονι Κένεντι, τον οποίο τώρα επιζητεί να αντικαταστήσει μετά την ανακοίνωση στα τέλη Ιουνίου της συνταξιοδότησής του. Την ίδια θέση και το ίδιο διάστημα (1993-1994) κατείχε και ο Νιλ Γκόρσατς, ο άλλος δικαστής που διορίστηκε από τον Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μάλιστα οι δύο άνδρες φοίτησαν και στο ίδιο λύκειο.

Ο Μπρετ Κάβανο είχε πρωτοστατήσει στην έρευνα για την αυτοκτονία του Βινς Φόστερ, φίλου του Κλίντον και συνεργάτη του Λευκού Οίκου, στο πλαίσιο της υπόθεσης Whitewater που αφορούσε τις επενδύσεις που είχε κάνει το τότε προεδρικό ζεύγος σε ακίνητα.


Συνεργάστηκε επίσης με τον εισαγγελέα Κένεθ Σταρ. Ο Κάβανο συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης που σχετιζόταν με την εξωσυζυγική σχέση του Μπιλ Κλίντον με τη Μόνικα Λεβίνσκι.

Ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος που ο Κάβανο είχε καλές σχέσεις. Επί κυβέρνησης Τζορτζ Μπους το 2001 αποτέλεσε έναν από τους πιο στενούς του συνεργάτες. Έπειτα διορίστηκε και στο εφετείο της Ουάσινγκτον. Όλη η οικογένεια είχε στενή σχέση με τον τότε… πλανητάρχη αφού η σύζυγός του Άσλεϊ, με την οποία έχει αποκτήσει δύο κόρες, αποτελουσε την προσωπική γραμματέα του Μπους.

brett-kavanaugh-2
Φωτογραφία: twitter/@MikeDelMoro

Οι συντηρητικές του απόψεις

Έτσι κι αλλιώς το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ φημίζεται για τον συντηρητισμό του οπότε ο Κάβανο δεν θα αποτελούσε μία παραφωνία , ίσα ίσα. Οι απόψεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει ο υποψήφιος είναι αρκετά συντηρητικές.

Αρχικά ο Μπρετ Κάβανο θεωρεί ότι οι πρόεδροι θα πρέπει να προστατεύονται από ποινικές έρευνες και δίκες στα αστικά δικαστήρια όσο είναι εν ενεργεία. Πρόσφατα εξέφρασε επίσης την έντονη διαφωνία του για δικαστική απόφαση, η οποία έδινε το δικαίωμα σε έφηβη παράτυπη μετανάστρια να κάνει άμβλωση. Έχει δηλώσει αντίθετος στο πρόγραμμα παροχής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης που εισήγαγε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η οπλοκατοχή είναι ένα άλλο ζήτημα που θα κληθεί να διαχειριστεί ως ισόβιο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου πράγμα που γεννάει σε πολλούς ανησυχίες.

Οι κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις στο… παρά πέντε

Ο «λαμπρός νομικός» νομικός όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο Ντόναλντ Τραμπ πλέον είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση όχι σε μία, όχι σε δύο αλλά σε τρεις γυναίκες. Μπορεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αρχικά να έλεγε ότι πρόκειται για πλεκτάνη των Δημοκρατικών ωστόσο ύστερα και από την Τρίτη καταγγελία προσπάθησε να είναι πιο συγκρατημένος.


Σαν βόμβα έσκασε η πρώτη καταγγελία

Η Κριστίν Μπλέιζι Φορντ, καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Palo Alto 51 ετών, κατηγόρησε τον Κάβανο για σεξουαλική επίθεση όταν εκείνος ήταν 17 ετών. Ήταν και οι δύο μαθητές όταν μία βραδιά ο Μπρετ Κάβανο προσπάθησε να τη γδύσει σε έναν κρεβάτι ενώ ήταν «τελείως μεθυσμένος».

Όπως δήλωσε η καθηγήτρια στην Washington Post: «Νόμιζα ότι κινδύνευα να με σκοτώσει χωρίς να το θέλει» αναφερόμενη στο γεγονός ότι της έκλεισε το στόμα με το χέρι του. Τελικά, κατάφερε να τού ξεφύγει και να βγει από το δωμάτιο όπου ήταν παγιδευμένη.

Την απόφαση να αποκαλύψει το όνομά της πήρε όταν τα σενάρια οργίαζαν για το ποιος κρύβεται πίσω από την επιστολής της.

«Θεωρώ πλέον ότι το καθήκον μου ως πολίτη βαρύνει περισσότερο από την αγωνία και τον τρόμο μου για τα συνεπακόλουθα», εξηγεί στην Washington Post η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Palo Alto.


Δύο μάρτυρες έχει για να υποστηρίξει την ιστορία της η 51χρονη καθηγήτρια. Πρώτο ο σύζυγος της ο οποίος έμαθε για την επίθεση το 2012 κατά τη διάρκεια μιας θεραπευτικής συνεδρίας για ζευγάρια.
«Θυμάμαι να λέει ότι το όνομα του επιτιθέμενου ήταν Μπρετ Κάβανο, ότι ήταν επιτυχημένος δικηγόρος που μεγάλωσε στη γενέτειρα της Κριστίν και ότι ήταν πολύ γνωστός στην Ουάσινγκτον», ανέφερε.

Δεύτερος μάρτυρας ένας φίλος της Μπλάζεϊ-Φορντ ο οποίος υποστηρίζει ότι το 2016 του είχε εκμυστηρευτεί ότι ένα ομοσπονδιακός δικαστής της Ουάσινγκτον της είχε επιτεθεί σεξουαλικά όταν ήταν αγόρι. Μάλιστα ο Κιθ Κέγκλερ υποστηρίζει ότι είχαν ανταλλάξει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στα οποία ανέφερε το όνομα του Κάβανο, πριν να τον προτείνει ο πρόεδρος Τραμπ ως υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Μπρετ Κάβανο φυσικά έσπευσε να αρνηθεί τις κατηγορίες. Και τότε…

 

…”Σκάει” η δεύτερη καταγγελία

Η Ντέπορα Ραμίρεζ, 53 ετών, κατήγγειλε ότι ο Κάβανο σε ένα πάρτι στο πανεπιστήμιο Γέιλ, την εξανάγκασε να αγγίξει το πέος του, ενώ αυτή τον έσπρωχνε μακριά.

Η εν λόγω γυναίκα δεν θα καταθέσει ωστόσο στην επιτροπή . Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αν θα πρέπει να επιτραπεί και στη Ραμίρεζ να καταθέσει απάντησε: “Η δεύτερη κατήγορος δεν έχει τίποτα. Παραδέχεται ότι ήταν μεθυσμένη. Παραδέχεται κενά μνήμης”.

Κι ενώ ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει να επαινεί τον υποψήφιό του …


…”Σκάει” η τρίτη καταγγελία

Στην ένορκη κατάθεσή της η τρίτη γυναίκα, που ονομάζεται Τζούλι Σουίτνικ, περιγράφει διάφορα επεισόδια στα οποία ήταν μάρτυρας, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ενώ ισχυρίζεται ότι ήταν και η ίδια θύμα ομαδικού βιασμού “περίπου το 1982”, στον οποίο ήταν παρόντες ο Κάβανο και ένας φίλος του, ο Μαρκ Τζατζ. Δηλώνει επίσης ότι τότε είχε αποκαλύψει τι της συνέβη σε δύο άλλα πρόσωπα.

Η Σουίτνικ περιγράφει ότι κατά τη διάρκεια διαφόρων “πάρτι” που οργανώνονταν σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον, την περίοδο 1981-82, ο τότε μαθητής Μπρετ Κάβανο και ο Μαρκ Τζατζ κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και συμπεριφέρονταν απρεπώς στα κορίτσια, τα άγγιζαν και, όπως υποστηρίζει, δεν δέχονταν το “όχι” ως απάντηση.

Ισχυρίζεται επίσης ότι ήταν μάρτυρας των προσπαθειών του Κάβανο και του Τζατζ να μεθύσουν τις κοπέλες ώστε στη συνέχεια να τις βιάσουν ομαδικά διάφορα αγόρια σε ένα διπλανό δωμάτιο. Αυτό, όπως λέει, συνέβη και στην ίδια το 1982 και πιστεύει ότι την είχαν ναρκώσει με κάτι που έριξαν στο ποτό της.

Δεν είχε πάει με γυναίκα στο σχολείο και στο Πανεπιστήμιο

Ο υποψήφιος για το Ανώτατο Δικαστήριο προσπάθησε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «FOX News» να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τις ψευδείς κατηγορίες που έχουν εξαπολυθεί εναντίον του. Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του παραδέχτηκε ότι ήταν «παρθένος» για πολλά χρόνια μετά το σχολείο και δεν είχε ποτέ καμία σχέση με αυτές τις γυναίκες.

 

Σχετικά άρθρα