Σαρλ Αζναβούρ: Ο τραγουδιστής που από 5 έως 94 χρονών ήταν πάνω στη σκηνή – Η Εντίθ Πιαφ και οι τρεις γάμοι που χρειάστηκαν για να βρει τη γυναίκα της ζωής του

Ο κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο τραγουδιστή της Γαλλίας Σαρλ Αζναβούρ ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την 1η του Οκτώβρη. Σημαδεύοντας 3 γενιές με το έργο του έφυγε πλήρης ημερών στα 94 του χρόνια κι ενώ ακόμη έκανε περιοδείες ανά τον κόσμο.

Η ζωή του Σαρλ Αζναβούρ παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο λόγο της καλλιτεχνικής του πορείας. Ο Αζναβούρ μας έδειξε πώς ένας άνθρωπος μπορεί να γοητεύσει ολόκληρο τον κόσμο με το ταλέντο και την προσωπικότητά του.

sarl-aznavour-3
Φωτογραφία: Facebook/Charles Aznavour

Παράτησε το σχολείο για να γίνει τραγουδιστής

Ο Σαρλ Αζναβούρ γεννήθηκε ως Σαχνούρ Βαγκινάγκ Αζναβουριάν στις 22 Μαΐου του 1924 στο Παρίσι. Οι γονείς του ήταν Αρμενικής καταγωγής. Η μητέρα του, Κναν Μπαγδασαριάν, είχε καταγωγή από τη Σμύρνη. Η οικογένεια Αζναβουριάν διέφυγε της γενοκτονίας των Αρμενίων. Στον δρόμο για το Παρίσι πέρασαν από την Ελλάδα όπου γεννήθηκε η αδερφή του Σαρλ, Αΐντα.

Την καλλιτεχνική φλέβα την πήρε από τους γονείς του αφού ο πατέρας του Μικαέλ Αζναβουριάν ήταν βαρύτονος από την Τυφλίδα και τραγουδούσε σε εστιατόρια στη Γαλλία πριν ανοίξει το δικό του με το όνομα Le Caucas. Η μητέρα του από την άλλη ήταν ηθοποιός. Ο Αζναβούρ μπορεί κυρίως να ασχολήθηκε με το τραγούδι ωστόσο θα λέγαμε ότι στη μεγάλη καλλιτεχνική πορεία του φρόντισε να ακολουθήσει τα χνάρια και από τους δύο γονείς του.

Ο Σαρλ Αζναβούρ «γεννήθηκε» πάνω στη σκηνή αφού από 5 χρονών συνόδευε με κιθάρα τον πατέρα του που έπαιζε σε παραστάσεις βαριετέ. Ήταν ξεκάθαρο για εκείνον τι θέλει να γίνει στη ζωή του από πολύ μικρή ηλικία. Προκειμένου να συνεχίσει να τραγουδάει στις παραστάσεις πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει το σχολείο και να δουλέψει πάνω σε αυτό που αγαπούσε. Οι γονείς του δεν κατάφεραν να τον μεταπείσουν παρά το γεγονός ότι ήταν μόλις 9 χρονών!

sarl-aznavour-2
Φωτογραφία: Facebook/Charles Aznavour

Η συνάντηση με την Εντίθ Πιαφ και η αναγνώριση

Η συνάντησή του με την Εντίθ Πιαφ θα λέγαμε ότι ήταν καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία του. Σε μία από τις παραστάσεις που συμμετείχε τον άκουσε η μεγάλη τραγουδίστρια και αποφάσισε να τον εντάξει στην καλλιτεχνική της ομάδα που θα περιόδευε σε ΗΠΑ και Γαλλία. Εκείνος ήταν τότε 22 χρονών.

Η Εντίθ Πιαφ πέρα από πολύ καλή του φίλη έγινε και κατά κάποιο τρόπο η δασκάλα του. Έδειξε στον Αζναβούρ πώς να δουλεύει τη χροιά του, πώς να βγάζει το καλύτερο από τις φωνητικές του χορδές αλλά και πώς να κινείται πάνω στη σκηνή. Μάλιστα οι δυο τους έμενα μαζί για 9 χρόνια περίπου χωρίς να έχουν κάποιον ερωτικό δεσμό μεταξύ τους. Στην αρχή οι κριτικοί δεν τον υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες ωστόσο η πορεία του τούς διέψευσε.

Φωτογραφία: Facebook/Charles Aznavour

Οι μελωδίες του ερμηνεύτηκαν από μεγάλους ερμηνευτές

Όταν ήρθε σε επαφή με τις δημιουργίες του Αρμένιου Σαγιάτ Νοβά του 18ου αιώνα καθώς και του Ομάρ Καγιάμ ξεκίνησε να γράφει τραγούδια τα οποία χαρακτηρίστηκαν «θλιμμένα τραγούδια» (tristesse chansons) από το ύφος τους. Ο Σαρλ Αζναβούρ έδωσε τα τραγούδια του σε γάλλους καλλιτέχνες, όπως η Εντίθ Πιάφ, ο Μορίς Σεβαλιέ, η Ζιλιέτ Γκρεκό, ο Ζιλμπέρ Μπεκό και ο Σαρλ Τρενέ. Ανακάλυψε το ταλέντο του ενώ έκανε παραστάσεις σε καμπαρέ με τον Πιέρ Ρος ο οποίος έπαιζε πιάνο και ο Αζναβούρ τραγουδούσε.

Φυσικά δεν παρέλειψε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στον κινηματογράφο. Συμμετείχε σε πάνω από 80 ταινίες στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Συνεργάστηκε με σπουδαίους κινηματογραφιστές όπως ο Φρασανσουά Τρυφώ.

Υπολογίζεται ότι ο Σαρλ Αζναβούρ είχε ερμηνεύσει περίπου 1.300 τραγούδια και είχε πουλήσει περίπου 100 εκατομμύρια δίσκους.

Έκανε 3 γάμους για να βρει τη γυναίκα της ζωής του

Ο Σαρλ Αζναβούρ σίγουρα δεν φημιζόταν για την ομορφιά του. Με ύψος 1.60 και χαρακτηριστικά που δεν δημιουργούσαν ένα αρμονικό αποτέλεσμα κατάφερε να παντρευτεί τρεις φορές και μάλιστα να γοητεύσει το γυναικείο κοινό με τη φωνή του αλλά και την ενέργεια που απέπνεε. Εκείνος φυσικά δεν παρέλειπε να αυτοσαρκάζεται με την εμφάνισή του πράγμα που τον έκανε ακόμη πιο αγαπητό.

Όπως είχε πει για την προσωπική του ζωή και τους γάμους του:

«Παντρεύτηκα τρεις φορές. Την πρώτη φορά ήμουν πολύ νέος. Την δεύτερη φορά ήμουν πολύ ηλίθιος. Την τρίτη φορά παντρεύτηκα μια γυναίκα που έρχεται από διαφορετική κουλτούρα, πολύ αυστηρή. Έμαθα πράγματα, την ανοχή ειδικά. Δεν μπορώ να πω ότι με άλλαξε, γιατί είναι δύσκολο αυτό. Αλλά με ρύθμισε θα έλεγα, με έβαλε στις σωστές γραμμές».

Ο πρώτος του γάμος ήταν με τη Μισέλ Ρουζέ ο οποίος τελείωσε λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας του ’50 αφού είχαν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά τη Seda και τον Charles. Στη συνέχεια παντρεύτηκε την Εβελίν Πλεσί με την οποία επίσης δεν στέριωσε. Με τη δεύτερη του γυναίκα απέκτησε έναν γιο τον Patrick ο οποίος όμως έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 25 χρονών.

Έπρεπε να έρθει στη ζωή του η Σουηδή Ούλα Θόρσελ για να «βρει τον δάσκαλό του». Το πρώην μοντέλο ήταν η γυναίκα της ζωή του, αυτή που τον… ρύθμισε όπως είχε πει. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά την Katia, τον Mischa, και τον Nicolas.

Σε άλλη συνέντευξή του είχε πει για τη σύντροφο της ζωής του: «Η Ούλα μού έκανε πολύ καλό στη ζωή μου, βλέπει τα πράγματα διαφορετικά γιατί είναι Προτεστάντισσα. Εγώ, όμως, της έμαθα να ζει με τρέλα τη ζωή».

Τρεις χώρες τον έκαναν Ιππότη

Τα βραβεία δεν του έλειψαν αφού είχε πάρει τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας, το βραβείο Βικτουάρ της Γαλλίας, το βραβείο Σιζάρ και το βραβείο του 30ου Φεστιβάλ κινηματογράφου Αιγύπτου. Έχει επίσης λάβει το μετάλλιο της Γαλλικής Ακαδημίας και είχε γίνει Ιππότης σε 3 χώρες (Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, Ιππότη Τάγματος του Καναδά, Ιππότη Τάγματος της Αρμενίας).

Πρωτοστάτησε στην αποστολή βοήθειας στην Αρμενία και στην Αϊτή όταν επλήγησαν από σεισμούς. Διατηρούσε διπλωματικό διαβατήριο Γαλλίας και Αρμενίας και ήταν πρέσβης καλής θέλησης της Αρμενίας στην UNESCO. Επιπλέον ήταν μόνιμος αντιπρόσωπος της Αρμενίας στον ΟΗΕ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Charles Aznavour (@charlesaznavour_official) στις

Η συνάντηση με τη Νανά Μούσχουρη και η συνεργασία

Το 1961 η Νανά Μούσχουρη συναντήθηκε με τυχαία με τον Σαρλ Αζναβούρ. Εκείνος είχε έρθει στην Αθήνα για να εμφανιστεί σε έναν κοσμικό κέντρο. Η συνάντηση έγινε στο αεροδρόμιο καθώς και οι δύο πήγαιναν προς το Παρίσι. Οι δυο τους στη συνέχεια συνεργάστηκαν. Μάλιστα υπάρχει και βίντεο που βλέπουμε τον Αζναβούρ να ερμηνεύει μαζί με τη Νανά Μούσχουρη το «Μίλησέ μου» με πολύ καλή ελληνική προφορά.

Ο Σαρλ Αζναβούρ μέσα από τα τραγούδια του και τη μουσική του μετέδιδε την αγάπη που είχε γι’ αυτό που έκανε κι αυτό δεν μπορούσε να μην αφήσει ασυγκίνητο το κοινό όλου του κόσμου. Θα κλείσουμε με τα λόγια που επέλεξε η Νανά Μούσχουρη για να αποχαιρετήσει τον μεγάλο ερμηνευτή:

«Ο Σαρλ δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ. Έφυγε πέρα από τον ουρανό για να ξανασυναντηθεί με τα άλλα αστέρια, με τόσους φίλους για να ζήσει την μποέμικη ζωή του και να παρατείνει τη νεότητά του».

Σχετικά άρθρα