Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Ο γοητευτικός ηθοποιός που ήθελε να ξεχωρίσει για το ταλέντο του –Τα «όχι» που μοίρασε στο Χόλιγουντ, ο πρόωρος θάνατος του γιου του και ο γάμος στα 72 του

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο ξανθός όμορφος ηθοποιός που θέλησε να τον θυμούνται για την υποκριτική του ικανότητα και όχι για τη γοητεία που απέπνεε σε κάθε του βήμα, αποφάσισε να αποσυρθεί. Η τελευταία του ταινία «The Old Man and The Gun» έχει βγει ήδη στους κινηματογράφους με εκείνον να δηλώνει ότι δεδομένου ότι κάνει αυτή τη δουλειά από τα 21 του, ήρθε ο καιρός στα 82 του χρόνια να αποσυρθεί από την ηθοποιία.

«Δεν πρέπει ποτέ να λες ποτέ, όμως κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το να συνεχίζω να παίζω, αυτό έχει τελειώσει για εμένα. Σκέφτηκα, εντάξει, φτάνει τώρα.»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη VOX Cinemas Qatar (@voxcinemasqatar) στις

Το «The Old Man and The Gun» θα είναι όπως όλα δείχνουν η τελευταία του ταινία. Εκεί, υποδύεται τον ρόλο ενός 70χρονου κακοποιού, που έχει δραπετεύσει από τη φυλακή και διαπράττει μια σειρά ληστειών. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ θα σταματήσει να βρίσκεται και πίσω από τις κάμερες με την ιδιότητα του σκηνοθέτη.

Αυτό που μας εντυπωσιάζει στην πορεία του Ρόμπερτ Ρέντφορντ είναι το γεγονός ότι κατάφερε να επισκιάσει, κατά κάποιον τρόπο, την ομορφιά του και να επικρατήσει ως ένα καλός ηθοποιός. Φρόντισε να μην «γλυκαθεί» από το άφθονο χρήμα του Χόλυγουντ αλλά φρόντισε να επιλέγει τις ταινίες με βάση τους ρόλου και το περιεχόμενο τους. Πού τον οδήγησε αυτή του η φιλοσοφία θα δούμε στη συνέχεια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ????1960s and 1970s???? (@marrakeshexpress) στις

Οι μικροκλοπές στα παιδικά του χρόνια

Ο Τσαρλς Ρόμπερτ Ρέντφορντ Τζούνιορ όπως είναι το πλήρες όνομά του γεννήθηκε στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια στις 18 Αυγούστου του 1936. Έχει βρετανικές ρίζες από Αγγλία και Σκωτία καθώς και ιρλανδικές. Οι τελευταίες εξηγούν και τα «χρώματα» του ηθοποιού καθώς και το πυρόξανθο μαλλί του. Οι γονείς του δεν είχαν σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο. Ο πατέρας του ξεκίνησε ως γαλατάς ενώ στη συνέχεια έγινε λογιστής. Η μητέρα του ήταν νοικοκυρά.

Τα στούντιο της Fox ήταν στο δρόμο του για το σχολείο. Όταν ο μικρός Ρόμπερτ έπαιρνε τον δρόμο του γυρισμού για το σπίτι του σταματούσε έξω από τα στούντιο και παρακολουθούσε τους διάσημους ηθοποιούς. Αυτή ίσως ήταν η πρώτη του επαφή με τον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hollywoodland (@hollywood_photoplay) στις

Ως έφηβος είχε αρχίσει να έχει παραβατική συμπεριφορά. Συνήθιζε να κλέβει μικροπράγματα, όπως τάσια από αυτοκίνητα, ενώ η ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωνε ήταν δυσανάλογη με την ηλικία του. Αυτό που τελικά τον «έσωσε» και κατάφερε να περάσει στο πανεπιστήμιο ήταν το γεγονός ότι είχε ταλέντο στα αθλήματα και κυρίως στο μπέιζμπολ. Έτσι κέρδισε το εισιτήριό του για το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων έκανε διάφορες δουλειές. Ξεκίνησε ως σερβιτόρος ενώ αργότερα έπιασε δουλειά στις πετρελαιοπηγές της Καλιφόρνια. Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ είχε βάλει ένα ταξίδι στο μυαλό του και δούλεψε πολύ μέχρι να μαζέψει τα χρήματα που χρειάζονταν για να το πραγματοποιήσει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MSP Film Society (@mspfilmsociety) στις

Το ταξίδι που του άλλαξε τη ζωή

Σε όλους υπάρχει ένα κομβικό σημείο στη ζωή τους το οποίο, χωρίς να το συνειδητοποιούμε όσο το ζούμε, καθορίζει τη μετέπειτα πορεία μας. Μια τέτοια στιγμή ήταν το ταξίδι που πραγματοποίησε ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ στην Ευρώπη, το οποίο διήρκησε περίπου έναν χρόνο. Εκεί δοκίμασε τις δυνάμεις του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Αυτό που τον έκανε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής ήταν η αποθάρρυνση που είχε από τους καθηγητές του.

Βέβαια ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ δεν τα παράτησε. Συνέχισε την ενασχόλησή του με τη ζωγραφική γυρίζοντας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα στο Μπρούκλιν συνέχισε τα μαθήματα ζωγραφικής μέχρι που ανακάλυψε την πραγματική του κλίση. Ύστερα από παρότρυνση φίλου του πήγε για ακρόαση στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών της Νέας Υόρκης. Εκεί η κριτική που δέχτηκε δεν έμοιαζε σε τίποτα με εκείνες των καθηγητών του στη ζωγραφική. Οι κριτές χαρακτηριστικά του είπαν ότι: «διαθέτει μια φυσική άνεση στην έκφραση, ζωηρή φαντασία, ένα χάρισμα». Τότε άλλαξαν όλα…

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ali Sağlam (@baskasone) στις

Τα πρώτα βήματα στην καριέρα του και τα ηχηρά του «όχι»

Η πρώτη φορά που συμμετείχε σε κινηματογραφική ταινία ήταν το 1962, στο ανεξάρτητο War Hunt, το οποίο γυρίστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες. Το 1965, έπαιξε στο «Situation Hopeless… But Not Serious», το οποίο ήταν η πρώτη του επίσημη ταινία. Πριν το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο είχε παίξει κάποιους ρόλους στην τηλεόραση και το θέατρο. Η σπουδαιότερη παράσταση, στην οποία συμμετείχε ήταν το «Barefoot in the Park», με συμπρωταγωνίστρια την Ελίζαμπεθ Άσλυ.

Η εν λόγω παράσταση έγινε ταινία το 1967 και έμελε να είναι η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του Ρόμπερτ Ρέντφορντ έχοντας στο πλάι του την Τζέιν Φόντα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη dennis david (@dennisdavid18) στις

Αυτό που δεν περίμενε ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ στα πρώτα βήματα της καριέρα του ήταν ότι θα ασχολιόταν ο κόσμος τόσο πολύ με την εξωτερική του εμφάνιση. Μάλιστα χαρακτηριστικά είχε πει:
«Όταν ήμουν παιδί, κανείς δεν μου είπε πως ήμουν όμορφος. Ευχόμουν κάποιος να το είχε κάνει. Θα είχα περάσει καλύτερα τη ζωή μου. Ξεκινώντας την καριέρα μου, αυτή η εμμονή με την αναφορά στην ομορφιά μου με νευρίαζε. Με είχε κλειδώσει σ’ ένα χρυσό κλουβί. Το πάλεψα. Είπα «όχι εγώ είμαι ηθοποιός πάνω από όλα». Έπαιξα τα πάντα για να σπάσω το στερεότυπο. Μετά συνειδητοποίησα ότι πρέπει να πάψω να το παλεύω. »

Μάλιστα δεν δίστασε να απορρίψει σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους επειδή ανησυχούσε ότι θα του «κολλήσει η ρετσινιά» του ξανθού ωραίου αρσενικού. Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ δεν δίστασε να πει «όχι» στην ταινία «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» αλλά και στην ταινία «Ο Πρωτάρης».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Robert Redford Daily (@robertredforddaily) στις

Με τον Σίντνεϊ Πόλακ συνεργάστηκε σε αρκετές ταινίες. Μία από αυτές ήταν και η δραματική ιστορία αγάπης «The Way We Were» την οποία σκηνοθέτησε ο Πόλακ και στην οποία έπαιξε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους του, αυτόν του Χάμπελ. Συμπρωταγωνίστρια του Ρόμπερτ Ρέντφορντ ήταν η Μπάρμπρα Στρέιζαντ η οποία για πολλούς ήταν «δύσκολη» συνεργάτιδα. Ωστόσο ο ηθοποιός δεν έκανε πίσω, γύρισε ταινία μαζί της και μάλιστα ομολόγησε ότι αμέσως τη συμπάθησε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη El cine, un arte. (@cine__movies__arte__) στις

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι εμφανίσεις του μπροστά από την κάμερα ήταν σπανιότερες, προτιμώντας να επενδύσει στην καριέρα του σκηνοθέτη. Σκηνοθέτησε εννέα ταινίες, η πρώτη εκ των οποίων ήταν οι «Συνηθισμένοι Άνθρωποι», για την οποία βραβεύτηκε με το Όσκαρ σκηνοθεσίας το 1981.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Robert Redford Post (@the_robert_redford_post) στις

Ο γάμος στα 22 και ο ξαφνικός θάνατος του γιου του

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ από πολύ μικρός αποφάσισε να κάνει οικογένεια. Κάποια χρόνια πριν τα πρώτα του βήματα ως ηθοποιός, παντρεύτηκε τη Λόλα βαν Γουάγκενεν στο Λας Βέγκας. Ο γάμος του δεν ήταν ένα επιπόλαιο βήμα, παρά το γεγονός ότι τελικά θα κατέληγε στο διαζύγιο. Το ζευγάρι έζησε μαζί 27 ολόκληρα χρόνια και απέκτησε 4 παιδιά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Robert Redford Post (@the_robert_redford_post) στις

Αυτό που τους σημάδεψε για ολόκληρη τη ζωή τους ήταν η απώλεια του γιου τους, Σκοτ, ο οποίος πέθανε το 1959 από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου πριν προλάβει να γίνει 6 μηνών… Όπως έχει εξομολογηθεί ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ για εκείνη την περίοδο:
«Ήταν πολύ δύσκολο. Ήμασταν πολύ νέοι. Εγώ είχα την πρώτη μου δουλειά στο θέατρο που δεν μου απέδιδε πολλά χρήματα. Δεν ξέραμε τίποτα για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), οπότε το μόνο πράγμα που σκέφτεσαι είναι ότι έκανες εσύ κάτι λάθος. Ως γονιός τείνεις να κατηγορείς τον εαυτό σου. Αυτό δημιουργεί μία πληγή η οποία πιθανότητα δεν επουλώνεται ποτέ εντελώς.»

robert-redford-8

Παντρεύτηκε δεύτερη φορά στα 72 του

Ύστερα από τον πρώτο του γάμο και αρκετά χρόνια μετά τον χωρισμό του, συνάντησε τον έρωτα στο πρόσωπο της Γερμανίδας εικαστικού Σίμπιλ Ζάγκαρς. Μπορεί ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ να περνάει την αγαπημένη του 21 χρόνια, αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να έχουν μία όμορφη σχέση. Δεκατρία χρόνια διήρκησε η σχέση τους μέχρι να αποφασίσουν το 2009 να την επισημοποιήσουν όταν ο ηθοποιός ήταν 72 χρονών. Η Σίμπιλ Ζάγκαρ είναι μία κοσμογυρισμένη γυναίκα και έχει λατρεία στην αφηρημένη τέχνη.

Το ζευγάρι έχει μια βίλα στη Νάπα της Καλιφόρνια, αλλά περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο ράντσο του που βρίσκεται στο Σαντάνς, μια ορεινή, μικρή πόλη της Γιούτα. Εκεί γίνεται κάθε χρόνο και το ομώνυμο φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του διάσημου ηθοποιού.

robert-redford-9

Το Φεστιβάλ Σάντανς που ίδρυσε ο ηθοποιός

Το Φεστιβάλ Σάντανς ξεκίνησε το 1978, στο ορεινό Παρκ Σίτι της Γιούτα ύστερα από πρωτοβουλία του Ρόμπερτ Ρέντφορντ ο οποίος θέλησε να αξιοποιήσει τα λεφτά του ώστε να δημιουργήσει μία διοργάνωση που θα έδινε βήμα στον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Εκεί άλλωστε αναδείχτηκαν σπουδαίοι δημιουργοί όπως ο Ταρατνίνο, ο Αρονόφσκι κ.ά.

«Το Sundance είναι στην πραγματικότητα ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Υποτίθεται ότι αφορά τους ανεξάρτητους δημιουργούς, ανθρώπους που αλλιώς δεν θα είχαν κάποια τύχη στη βιομηχανία. Πρέπει να μείνουμε πιστοί σε αυτήν την αξία. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να γίνει σαν το Μπέβερλι Χιλς. Την πρώτη χρονιά που το Φεστιβάλ έγινε στο Παρκ Σίτι, υπήρχε μόνο ένα σινεμά και αυτό σε κακή κατάσταση. Χρειάστηκε να βρίσκομαι έξω από αυτό και να πείθω τον κόσμο να μπει μέσα, σαν τους κράχτες έξω από τα στριπτιζάδικα. Πολύ γρήγορα έγινε κάτι διαφορετικό από αυτό που οραματίστηκα.» είχε πει ο ίδιος παλιότερα.
Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ δεν έχει κρύψει ποτέ ότι έχει προοδευτικές ιδέες και ότι είναι ακτιβιστής και οικολόγος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη monica mylonopoyloy (@monicamylo) στις

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αιφνίδιος βρεφικός θάνατος: Πού οφείλεται και πώς μπορεί να προληφθεί

 

 

Σχετικά άρθρα