Vichai Srivaddhanaprabha: Ο βασιλιάς των «duty free» που σκοτώθηκε σε συντριβή – Οι σχέσεις με 2 βασιλικές οικογένειες, η γενναιοδωρία και η αγαπημένη του Λέστερ

Το βράδυ της Κυριακής επιβεβαιώθηκε ότι ο Βιχάι Σριβανταναπράμπα (Vichai Srivaddhanaprabha), ο ιδιοκτήτης της ομάδας Λέστερ, βρισκόταν μέσα στο ελικόπτερο που συνετρίβη έξω από το γήπεδο των «αλεπούδων». Η είδηση για τον θάνατο του αγαπητού επιχειρηματία βύθισε σε πένθος την ομάδα του αλλά και όλη την πόλη Leicester που στήριξε όσο ζούσε.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 조현호 (@hyeonho_jo__) on

Η επιβεβαίωση του θανάτου του ήρθε από την ανακοίνωση της Λέστερ:
«Επιβεβαιώνουμε πως ο πρόεδρός μας, Βιχάι Σριβανταναπράμπα, ήταν μεταξύ εκείνων που έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο το βράδυ», αναφέρει η επίσημη ενημέρωση της Λέστερ.

Συλλυπητήρια από όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου

Τα μηνύματα τόσο από τους οπαδούς όσο και τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου έπεσαν βροχή. Ανάμεσα σε αυτούς που τοποθετήθηκαν με λόγια συμπόνιας ήταν και η Τερέζα Μέι. Το γήπεδο King Power όπου έγινε το δυστύχημα έχει γίνει σημείο προσέλευσης του κόσμου που θέλει να αποτίνει φόρο τιμής στον Βιχάι Σριβανταναπράμπα.

Ο πρόεδρος της αγγλικής Premier League, Ρίτσαρντ Σκάνταμορ δήλωσε: «Ο Βιχάι ήταν ένας τζέντλεμαν που τίμησε το παιχνίδι με την ευγένειά του και τη γοητεία του και θα μας λείψει πάρα πολύ. Η επίδρασή του στο Λέστερ, στην πόλη και τον σύλλογο ήταν τεράστια. Θα τον θυμόμαστε για πάντα».
Ο αρχηγός της Λέστερ Γουές Μόργκαν έγραψε στο twitter: «Είμαι απογοητευμένος από τα καταστροφικά νέα για τον πρόεδρό μας. Ένας άντρας που αγαπήθηκε και λατρεύτηκε…».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by George Green (@george_green.07) on

Ο τερματοφύλακας της Λέστερ και της Δανίας Κάσπερ Σμάιχελ:: «Άλλαξες το ποδόσφαιρο, για πάντα, έδωσες σε όλους την ελπίδα ότι το αδύνατο ήταν δυνατό, όχι μόνο για τους οπαδούς μας αλλά για τους οπαδούς σε όλο τον κόσμο σε οποιοδήποτε άθλημα!»

Ο Αυστριακός αμυντικός της Λέστερ, Κριστιάν Φουκς, έκανε tweet μια φωτογραφία του με τον Βιχάϊ χαμογελαστό και τις λέξεις «THANK YOU» (ευχαριστώ).

Ο Αγγλος αμυντικός της Λέστερ Μπεν Τσίλγουελ: «Δεν μπορώ να το πιστέψω, σοκαρίστηκα όταν άκουσα ότι κανείς δεν επέζησε από τη συντριβή. Ο Βιχάι ήταν ένας από τους καλύτερους ανθρώπους που θα μπορούσε να συναντήσει κάποιος. Κάνοντάς σε ευτυχισμένο, γινόταν κι αυτός ευτυχισμένος, πάντα χαμογελώντας και γελώντας. Αυτό που έκανε όχι μόνο για αυτόν τον ποδοσφαιρικό σύλλογο αλλά για την πόλη του Λέστερ είναι απίστευτο».

Ο αμυντικός της Λέστερ, Χάρι Μαγκουάιρ: «Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν πώς αισθάνομαι. Ένας πραγματικά μεγάλος, καλός άνθρωπος, ευγενικός θα λείψει πολύ από όλους».

Βίντεο που δείχνει τη συντριβή:

https://www.youtube.com/watch?v=FWN7NIWfDOU

Η οικογένειά του έφτασε στο σημείο της συντριβής

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vichai Srivaddhanaprabha (@vichaislfc) on

Ανάμεσα στον κόσμο που κατέφτασε στο σημείο της συντριβής για να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη του ιδιοκτήτη της ομάδας δεν θα μπορούσαν να μην είναι και τα μέλη της οικογένειάς του.
Η οικογένεια του Ταϊλανδού ιδιοκτήτη της Λέστερ ήταν στην Ταϊλάνδη την ώρα που γινόταν η συντριβή του ελικοπτέρου του Βιχάι. Ήταν η συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο αποχωρούσε ο επιχειρηματίας ύστερα από κάθε παιχνίδι της ομάδας. Το πρωί της Δευτέρας στο σημείο της τραγωδίας κατέφθασε ο γιος του και αντιπρόεδρος της Λέστερ, Αγιαβάτ και η κόρη του Βοραμάς καθώς και άλλα μέλη της οικογένειάς του.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AS Roma unico grande amore????❤ (@urbe_giallorossa) on

Από ένα μικρό μαγαζί και έγινε ο 5ος πλουσιότερος Ταϊλανδός

Όλα ξεκίνησαν από τη Μπανγκόκ το 1989. Στην πλατεία Mahatun άνοιξε το πρώτο του μαγαζί με όπου πουλούσε χειροτεχνίες. Ο Βιχάι Σριβανταναπράμπα μπορεί να ξεκίνησε από τα χαμηλά ωστόσο είχε μεγαλεπήβολα σχέδια. Το δεύτερο μαγαζί το άνοιξε στο μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο της χώρας το Don Muang. Η ζήτηση ήταν μεγάλη και η επιχειρηματική του δραστηριότητα όλο και μεγάλωνε οπότε αποφάσισε να ιδρύσει την King Power. Ύστερα από 30 χρόνια θα ήταν ο βασιλιάς των «duty free» και ο τρίτος πιο πλούσιο πολίτης της χώρας. Η περιουσία του σύμφωνα με το Forbes εκτιμάται περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μπορεί ο Βιχάι Σριβανταναπράμπα να θεωρούνταν άνθρωπος χαμηλών τόνων ωστόσο δεν είχαν λείψει και οι κατηγορίες προς το πρόσωπό του για τον τρόπο που κατάφερε να χτίσει την αυτοκρατορία του.
«Πλούτισε όντας κοντά στους πολιτικούς. Πριν από αυτό ήταν ένας μέσος επιχειρηματίας», είχε πει κάποτε ταϊλανδός.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dzair Sports (@dzair__sports) on

Πλούσιος και ταυτόχρονα γενναιόδωρος

Ο Βιχάι Σριβανταναπράμπα είχε καταφέρει να κάνει μεγάλη περιουσία αλλά όπως λέγεται φρόντιζε οι άνθρωποι που βρίσκονταν στον ευρύτερο περιβάλλον του να είναι ευχαριστημένοι. Φυσικά η γενναιοδωρία του δεν θα μπορούσε να μην εκφράζεται και προς την ομάδα του.

Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε όχι μόνο να ανεβάσει κατηγορία τη Λέστερ αλλά και να την οδηγήσει στην κατάκτηση του τίτλου στην Premier League (2015-16). Μπορεί την ομάδα να την απέκτησε δίνοντας 39 εκατομμύρια λίρες ωστόσο πλέον η αξία της έχει εκτοξευτεί στα 436 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με την έρευνα της ‘Private Company Financial Intelligence’. Όλα αυτά δίνοντας λεφτά για τις υποδομές, φροντίζοντας τους παίχτες και εμψυχώνοντας την ομάδα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by King Store ???? Maglie Calcio (@kingstore.calcio) on

Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε δώσει πριμ στους παίκτες ωστόσο ίσως η πιο αξέχαστη στιγμή για εκείνους ήταν όταν κατέκτησαν την κούπα. Αρχικά όπως μαθαίνουμε σε δημοσιεύματα είχε υποσχεθεί να τους κάνει δώρο ένα ταξίδι στον Λας Βέγκας ωστόσο ύστερα θεώρησε ότι δεν ήταν το κατάλληλο δώρο για το εγχείρημά τους. Ο Βιχάι Σριβανταναπράμπα επέλεξε να αγοράσει σε κάθε παίκτη ένα πανάκριβο αυτοκίνητο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GoalPost End (@goalpostend) on

Κουβαρντάς ήταν και την ημέρα των γενεθλίων του κάποια στιγμή που η ομάδα έπαιζε εντός έδρας. Εκείνη την ημέρα κέρασε τους φίλους της ομάδας συνολικά 30.000 μπύρες και ντόνατς!

Φυσικά κρατούσε και τις παραδόσεις της θρησκείας του. Όντας βουδιστής αποφάσισε μία εβδομάδα πριν τη σεζόν 2014-2015 να… εμψυχώσει τους παίκτες του και να τους μεταδώσει θετικό κάρμα. Έτσι αποφάσισε να βάλει στο προσωπικό του jet Βουδιστές μοναχούς και να του φέρει στην Αγγλία ώστε να δώσουν ενέργεια στους Λέστερ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Doneding (@ddingstore) on

Ο αγαπημένος των βασιλικών οικογενειών

Ο Βιχάι Σριβανταναπράμπα γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1957 στην Ταϊλάνδη με το επώνυμο Ράξιαρξον. Η αλλαγή του ονόματός τους έγινε για να τιμηθεί από τον βασιλιά της χώρας του. Συγκεκριμένα το 2013 «βαπτίστηκε» με το επώνυμο Σριβανταναπράμπα, που σημαίνει «Φως της προοδεύουσας δόξας» από τον βασιλιά ως ένδειξη τιμής για την προσφορά του στη χώρα.

Η σχέσεις του Βιχάι δεν τελείωναν στη βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης. Το σπάνιο χόμπι του ήταν εκείνο που τον έφερε κοντά και στη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας. Ο επιχειρηματίας αγαπούσε το πόλο, αλλά όχι εκείνο του νερού αλλά εκείνο στη στεριά με τα άλογα και τα μπαστούνια. Φωτογραφίες τον δείχνουν σε τουρνουά του συγκεκριμένου αθλήματος να συναντάει τη βασίλισσα Ελισάβετ καθώς επίσης να κουβεντιάζει χαλαρά με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον Κάρολο.

 

Τα τέσσερα παιδιά που απέκτησε με την Αϊμόν Σριβανταναπράμπα: Βοραμάς, Απιτσέτ, Αρουνρούνγκ, και Αϊγιαουάτ θα αναλαβουν να συνεχίσουν το έργο του.

Σχετικά άρθρα