Ανδρέας Μεταξάς: Ο επικεφαλής των ξενοδοχείων Maris – Η ανεξιχνίαστη απαγωγή του αδερφού του, οι επενδύσεις των 250 εκατομ. και η αρχαιολογική συλλογή του πατέρα του

Ο όμιλος Μεταξά έχει συνδέσει το όνομά του με τον τουρισμό και συγκεκριμένα με τα ξενοδοχεία. Ο Ανδρέας Μεταξάς δεν είναι μόνο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου αλλά και ο γιος του Νίκου Μεταξά που έκανε την πρώτη επένδυση της οικογένειας στον κλάδο του τουρισμού.

Η επένδυση των 250 εκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύει να κάνει ο όμιλος στη Σαντορίνη και την Κρήτη ύστερα από κατάρτιση πλάνου 15ετίας είναι που έφερε την οικογένεια στο προσκήνιο.

Ποιος είναι ο όμιλος Μεταξά και πώς ξεκίνησε

Ο όμιλος Μεταξά έκανε τα πρώτα του βήματα το 1975. Ο πατέρας του Ανδρέα, Νικόλαος Μεταξάς, οραματιζόταν να δημιουργήσει ποιοτικά τουριστικά καταλύματα και αυτό έκανε. Τα παιδιά του σήμερα πατάνε πάνω σε εκείνα τα πρώτα βήματα και αναπτύσσουν συνεχώς τον όμιλο. Στην Κρήτη η οικογένεια έχει τα Creta Maris Hotel και ΤUI Magic Life Candia Maris καθώς και το συνεδριακό κέντρο Creta. Επιπλέον στην Οία της Σαντορίνης λειτουργεί το Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa που ανήκει επίσης στον όμιλο. Μάλιστα το εν λόγω κατάλυμα είναι το πρώτο πιστοποιημένο boutique hotel στη χώρα από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

metaxas-andreas

Ποιος είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι του ομίλου

Αυτή τη στιγμή στο τιμόνι του ομίλου βρίσκεται ο Ανδρέας Μεταξάς. Ο Ανδρέας μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι σπουδές του δείχνουν ότι είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις του πατέρα του αφού είναι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων David Speiser’s Hotelberufsfachschule στη Γερμανία καθώς και της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πάτρας με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

Ο Ανδρέας Μεταξάς έπρεπε να περάσει από αρκετές θέσεις μέχρι να γίνει Πρόεδρος. Το 1982, εφτά χρόνια μετά το πρώτο ξενοδοχείο, ο Ανδρέας θα αναλάβει τη διεύθυνση στον τομέα των Προμηθειών ενώ το 1987 θα γίνει Διευθυντής Πωλήσεων των maris hotels.
Το 1992 ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση των ξενοδοχείων αυτών, ως Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος.

metaxas-andreas-3'
Φωτογραφία; Youtube/ World Spa Awards

Επίσης έχει δραστηριοποιηθεί ως Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (Ι.Τ.Ε.Π.), Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Τοπική Παραγωγή και Φιλοξενία Α.Ε. – “We do local”. Εκπροσωπεί τις χώρες της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Δανίας και Φινλανδίας ως Επίτιμος Πρόξενος στην Ανατολική Κρήτη.


Ο Ανδρέας Μεταξάς είναι παντρεμένος και έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Ακολούθησε κι αυτός το παράδειγμα του πατέρα του που έφτιαξε μία μεγάλη οικογένεια με τη γυναίκα του Λούλα και τα πέντε παιδιά που απέκτησαν.

Η ανεξιχνίαστη απαγωγή του αδερφού του Μιχάλη που συγκλόνισε το Πανελλήνιο

Η ηρεμία στη ζωή του Ανδρέα Μεταξά αλλά και της υπόλοιπης οικογένειας διαταράχθηκε όταν ο Μιχάλης Μεταξάς έπεσε θύμα απαγωγής το 1996. Η υπόθεση Μεταξά είναι μέσα σε αυτές που έχουν συγκλονίσει το Πανελλήνιο και πολύ περισσότερο την Κρήτη.

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 29ης Φεβρουαρίου του 1996. Ο Μιχάλης Μεταξάς όπως κάθε μέρα πήγε προς το σημείο που είχε σταθμεύσει το τζιπ του για να πάει στη δουλειά, στην επιχείρηση κεραμοποιίας που είχε στην κατοχή του. Εκείνη τη στιγμή επέλεξαν να του επιτεθούν 5 κουκουλοφόροι, του φόρεσαν μία κουκούλα ώστε να μην μπορεί να δει που τον πηγαίνουν και τον μετέφεραν σε μία περιοχή έξω από το Ηράκλειο.

Μία ώρα μετά οι απαγωγείς τηλεφώνησαν στη σύζυγο του Μιχάλη Μεταξά και της ζήτησαν ως αντάλλαγμα 1 δισεκατομμύριο δραχμές. Λίγες ώρες μετά, σύμφωνα με πληροφορίες από δημοσίευμα του news247.gr, οι απαγωγείς τηλεφώνησαν και στον αδερφό του Μιχάλη, Ανδρέα. Το ποσό που ζητούσαν δεν είχε αλλάξει. Οι απαγωγείς προειδοποίησαν τον Ανδρέα Μεταξά να μην πάει στην αστυνομία αλλά τόσο εκείνος όσο και ο πατέρας του Νίκος δεν υπάκουσαν.

apagogi

Οι δραματικές στιγμές που έζησε η οικογένεια δεν περιγράφονται. Ο 80χρονος Νίκος Μεταξάς δεν άντεξε την αγωνία και υπέστη καρδιακό επεισόδιο. Ενώ εκείνος βρισκόταν στο νοσοκομείο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν. Τα τηλεφωνήματα δεν σταματούσαν με τους απαγωγείς να υποχωρούν σιγά σιγά ως προς τις απαιτήσεις τους. Αρχικά έπεσαν στο μισό δισεκατομμύριο, μετά στα 300 εκατομμύρια ενώ η συμφωνία εν τέλει έκλεισε στα 50 εκατομμύρια δραχμές.

Απειλώντας ότι σε περίπτωση που αντιληφθούν την εμπλοκή της αστυνομίας θα σκότωναν τον αδερφό του Ανδρέα Μεταξά προέβησαν στην ανακοίνωση του σημείου που έπρεπε να αφεθούν τα λύτρα.
Οι απαγωγείς 3 ώρες μετά την παραλαβή των χρημάτων απελευθέρωσαν τον Μιχάλη Μεταξά ο οποίος επέστρεψε σώος και αβλαβής στην οικογένειά του και τα 3 του παιδιά.

Εκεί έληξε η απαγωγή του Μιχάλη Μεταξά ωστόσο η υπόθεση δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

metaxas-andreas-5
Φωτογραφία; Youtube/Flashnews Gr

Η επένδυση στη Σαντορίνη ήταν όνειρο του πατέρα του

Η οικογένεια Μεταξά κατά βάση έχει αναπτύξει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην Κρήτη ωστόσο θέλησε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της και στη Σαντορίνη. Άλλωστε πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού ήταν όνειρο του Νικόλαου Μεταξά.

Ο Ανδρέας Μεταξάς είχε δηλώσει για την επένδυση στη Σαντορίνη:
«Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι και περήφανοι καθώς καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε ένα όνειρο του πατέρα μας, Νίκου Μεταξά. Η Σαντορίνη αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και θα χαρούμε πολύ να τους υποδεχτούμε στο νέο μας ξενοδοχείο. Είμαστε σίγουροι πως θα το αγαπήσουν και θα απολαύσουν τις διακοπές τους κοντά μας».

metaxas-andreas-2
Φωτογραφία: Facebook/Ανδρέας Μεταξάς

Η πολύτιμη αρχαιολογική συλλογή του Νίκου Μεταξά

Ένα άλλο πάθος που είχε ο Νίκος Μεταξάς από μικρή θα λέγαμε ηλικία ήταν εκείνο του συλλέκτη. Ξεκίνησε από τα μαθητικά του χρόνια με τη συλλογή γραμματοσήμων. Μπορεί στα 18 χρόνια να αναγκάστηκε να την πουλήσει για να καταφέρει να ταξιδέψει στην Αθήνα για να δώσει εξετάσει στο Πολυτεχνείο ωστόσο το «μικρόβιο» του συλλέκτη έμεινε.

Η συνέχεια της πορείας του ως συλλέκτης ήταν πολύ πιο εντυπωσιακή αφού άρχισε να αναζητεί αρχαιολογικούς θησαυρούς που στη συνέχεια τους έκανε μέρος της συλλογής του. Η συλλογή Μεταξά άρχισε να αποκτάει τα πρώτα της πολύτιμα αντικείμενα το 1949. Σε μία πορεία χρόνων και αναζήτησης αποτελείται πλέον από 2.229 αντικείμενα και καλύπτει χρονικά την περίοδο που περικλείεται από την 4η χιλιετία προ Χριστού μέχρι και τον 3ο μετά Χριστόν αιώνα.

archaiologiko-evrima

Η σύζυγός του Λούλα Μεταξά υπήρξε στήριγμα και βοηθός του σε αυτή του την προσπάθεια. Όπως θυμάται η ίδια:
«Τα αρχαία, λέει η κ. Μεταξά, ήταν ένα κομμάτι από την ζωή μας. Είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με την συλλογή και δύσκολα θα ξεχαστεί η συγκίνηση που γεμίζει την ψυχή σαν αντικρίζεις και αγγίξεις με τα χέρια σου αυτά, που χέρια άλλα ανθρώπινα, είχαν αγγίξει πριν από χιλιάδες χρόνια. Πώς μπορείς να μην νοιώσεις ρίγη όταν πιάσεις ένα μαυρισμένο λυχνάρι, ένα κόσμημα που θα στόλιζε κάποια κομψή κυρία, ένα πήλινο θήλαστρο μικρού παιδιού, ή ένα ειδώλιο αφιέρωμα μίας εγκύου!!! Σχεδόν 40 χρόνια ζούσαμε εμείς και τα πέντε παιδιά μας παρέα με αυτά. Τα αγαπήσαμε, τα εκτιμήσαμε, τα σεβαστήκαμε, τους φερθήκαμε με ευλάβεια. Μεγαλώσαμε την συλλογή με φροντίδα και μεράκι και χαιρόμαστε την εξέλιξη και τον εμπλουτισμό της, όπως χαιρόμαστε με την πρόοδο των παιδιών μας.».

Η ιδιωτική αρχαιολογική συλλογή του Νίκου Μεταξά έχει περάσει πλέον στο Δημόσιο.

Σχετικά άρθρα