Αρχική / More / Life stories / Οικογένεια Μεταξά: Οι εμπνευστές του ποτού που καταναλώθηκε πρώτο στο διάστημα! – Οι διαμάχες 40 χρόνων, ο Φιντέλ και η σχέση τους με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου
metaxa
Φωτογραφία: Facebook/ Vintage Greek Advertisements, Metaxa

Οικογένεια Μεταξά: Οι εμπνευστές του ποτού που καταναλώθηκε πρώτο στο διάστημα! – Οι διαμάχες 40 χρόνων, ο Φιντέλ και η σχέση τους με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Η ιστορία της οικογένειας Μεταξά μας πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο αφού πριν από 120 χρόνια έγινε η αρχή μιας πορείας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το ποτό που έκανε γνωστή τόσο την οικογένεια όσο και την Ελλάδα στο εξωτερικό ήταν μία ιδέα του Σπύρου Μεταξά ο οποίος ήταν εκείνος που δημιούργησε το καινοτόμο ποτό.

metaxa
Φωτογραφία: Facebook/ Vintage Greek Advertisements

Ποιος ήταν ο εμπνευστής του εγχειρήματος

Ο Σπύρος Μεταξάς γεννήθηκε το 1848 σε μία οικογένεια που εμπορευόταν μετάξι. Εκείνος μεγαλώνοντας είχε μία ανάγκη να εξερευνήσει τόπους όπου και συναντήθηκε με ποικιλία ποτών και κρασιών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία φαίνεται ότι του γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσει ένα μοναδικό ποτό που θα είναι ταυτόχρονα και έντονο αλλά και απαλό. Το όνομά του; Μεταξά. Το μοναδικό κεχριμπαρένιο ποτό παράχθηκε στο εργοστάσιο που άνοιξε ο Σπύρος Μεταξάς το 1888 με κεφάλαιο 100.000 δραχμές. Ο «βιομηχανικός οίκος κονιακοποιίας Σ. και Η. και Α. Μεταξά» άνοιξε από τους Σπύρο, Ηλία και Αλέξανδρο Μεταξά. Δηλαδή 3 από τα 12 αδέρφια της οικογένειας.

metaxa-
Φωτογραφία: Facebook/ Vintage Greek Advertisements

Ο Σπύρος Μεταξάς αποφασίζει να χτίσει το πρώτο του αποστακτήριο στο λιμάνι του Πειραιά όπου υπάρχει μεγάλη εμπορική κίνηση. Δεν περνάει πολύς καιρός και το ποτό αρχίζει να εξάγεται στις χώρες της Μεσογείου. Σύντομα θα αποκτήσει δύο ακόμη ποτοποιίες σε Κωνσταντινούπολη και Οδησσό.

Δεν περνούν πολλά χρόνια και το όνειρο του Σπύρου γίνεται πραγματικότητα. Οι πρώτες εξαγωγές στην Αμερική είναι γεγονός το 1900. Το Μεταξά αποκτάει το παρατσούκλι το «ιπτάμενο μπράντι».
Η οικογένεια συγκλονίζεται το 1909 από τον θάνατο σου Σπύρου Μεταξά ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 61 ετών. Η γυναίκα του και οι 3 γιοί του θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα καταφέρουν να συμβάλουν στην ανοδική πορεία της εταιρείας.

metaxa-vareli
Φωτογραφία: Facebook/ Metaxa

Η τρίτη γενιά και η απογείωση της επιχείρησης

Η εκτόξευση των εργασιών της επιχείρησης ήρθε τη δεκαετία του ’60 και του ’70 όταν και ανέλαβαν τα ηνία τα εγγόνια του Σπύρου Μεταξά, Ηλίας και Σπύρος ο νεότερος.
Ο Ηλίας βοηθάει με την ιδιότητα του οινολόγου ενώ ο Σπύρος ως υπεύθυνος του εμπορικού και διαφημιστικού τομέα. Η συνεργασία τους καταφέρνει να απογειώσει το brand.

Το 1968 χτίζεται το σημερινό εργοστάσιο στην Κηφισιά. Η ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα ευνοεί την εξέλιξη της ελληνικής αγοράς και συνεπώς και τις εξαγωγές του Mεταξά. Αποκτά πλέον εξέχουσα θέση στη Γερμανία, ως το νούμερο ένα εισαγόμενο προϊόν της χώρας, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία δημοφιλέστερα εισαγόμενα προϊόντα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Οι εσωτερικές διαμάχες της οικογένειας κράτησαν 40 χρόνια

Οι έριδες ανάμεσα στα αδέρφια της οικογένειας δεν έλειψαν. Μπορεί τα προβλήματα εν τέλει να διευθετήθηκαν ωστόσο η διαμάχη ανάμεσα στα αδέρφια δεν κράτησε λίγο. Μήλον τη έριδος αποτέλεσε το εμπορικό σήμα «Μεταξά». Τα τρία αδέρφια Σπύρος, Ηλίας και Αλέξανδρος στην ουσία είχαν κατοχυρώσει το επώνυμο της οικογένειας ως εμπορικό σήμα. Το γεγονός όμως ότι και άλλα μέλη της οικογένειας ασχολήθηκαν επίσης με την ποτοποιία δημιούργησε εντάσεις.

Η διαμάχη της οικογένειας κρατάει 40 ολόκληρα χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα μεσολάβησαν δικαστήρια, συμβιβασμοί και προσπάθειες συνεννόησης. Οι σφοδρότερες αντιπαραθέσεις γίνονται με τον Ηλία, γιο του Αλέξανδρου Μεταξά, που είναι ο κυριότερος ανταγωνιστής τους, οι οποίες όμως κλείνουν το 1962, όταν εξαγοράζεται η ανταγωνίστρια εταιρεία.

Η πώληση στον όμιλο Remy Cointreau

Το 1989 με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας η οικογένεια Μεταξά αποχώρησε. Πούλησε τον οίκο Μεταξά σε έναν όμιλο αγγλικών τότε συμφερόντων, την ΙDV, ενώ από το 2000 ανήκει στον οικογενειακό όμιλο της Remy Cointreau, που συνεχίζει με σεβασμό την παράδοση του πιο φημισμένου ποτού.

Το αγαπημένο ποτό του Φιντέλ που πίνουν και στο… διάστημα!

Το ποτό Μεταξά μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι αλλά απέκτησε φήμη και στο εξωτερικό. Μέχρι την Κούβα έφτασε η… χάρη του. Μάλιστα λέγεται ότι ο Φιντέλ Κάστρο όταν μετακινούνταν προς την Κούβα με σκοπό να ξεκινήσει την επανάσταση γνώρισε μέσω ενός Έλληνα καπετάνιου το Μεταξά. Το μπουκάλι που του χάρισε ο καπετάνιος από την Ελλάδα τον έκανε φανατικό οπαδό του!
Το ποτό Μεταξά δεν φημίζεται μόνο για την αδυναμία που του έχει ο Φιντέλ Κάστρο αλλά και επειδή είναι το πρώτο ποτό που καταναλώθηκε στο διάστημα!

vangelis-papathanasiou
Φωτογραφία: Facebook/Vangelis

Η Λώρα Μεταξά και η σχέση της με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Η κόρη του Σπύρου Μεταξά είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων όπως λέγεται που δεν προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του κόσμου. Ωστόσο κάποια δημοσιεύματα πριν κάποια χρόνια είχαν ασχοληθεί με τη σχέση της με τον συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. Χωρίς φυσικά να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες, καθώς και οι δυο αφήνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την προσωπική τους ζωή, είχε δημοσιευτεί ότι οι δυο τους παντρεύτηκαν ύστερα από 8 χρόνια σχέση. Όλα αυτά πριν 5 χρόνια. Δεδομένου ότι ο συνθέτης δεν δίνει πληροφορίες για τη προσωπική του ζωή δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία που είχε κυκλοφορήσει σε ιστοσελίδες.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X