Το ιδανικό διατροφικό πλάνο για τέλεια σιλουέτα!

Το φθινόπωρο φεύγει και οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες, η ένταση της δουλειάς, αλλά και η κόπωση της καθημερινότητας έχουν σαν αποτέλεσμα η όρεξη να… ανοίγει περισσότερο.

Επειδή, λοιπόν, η θερμοκρασία πέφτει και το άγχος με την κούραση εμφανίζονται περισσότερο, μάθε πώς θα αποφύγεις να πάρεις κιλά, ειδικά από τη στιγμή που σιγά – σιγά μπαίνουμε στην διαδικασία αναμονής των γιορτών των Χριστουγέννων, οπότε και σταδιακά παίρνουμε κάποια κιλά παραπάνω.

Ξέχνα τα «έτοιμα» γεύματα

Πρόκειται για ιδιαίτερα επεξεργασμένες τροφές, πλούσιες σε λίπη και σάκχαρα χαμηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας και γεμάτες συντηρητικά.

Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες θερμιδικά, αλλά δεν σου παρέχουν κανένα θρεπτικό στοιχείο, παρά μόνο ενέργεια που γρήγορα χάνεται.

Προτίμησε φρούτα, λαχανικά και γενικότερα τροφές που δεν χρειάζονται πολύ μαγείρεμα και είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

sxolika-geumata-poia-dimotika-sxoleia

Διάλεξε τις πηγές πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπαρών

Πρωτεΐνες

Αποτελούνται από αμινοξέα, απαραίτητα για τον οργανισμό, μερικά από τα οποία πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά μέσω της διατροφής.

Τρεις ειδικότερα είναι επωφελείς για τον σκοπό αυτό: Η τρυπτοφάνη, που είναι πηγή της σεροτονίνης και οι φαινυλαλανίνη και τυροσίνη, που είναι πηγές της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης.

Βρίσκονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα: γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, κρέας, αυγά.

Υδατάνθρακες

Το… καύσιμο του εγκεφάλου. Ωστόσο, ενώ μερικοί προκαλούν αύξηση και απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα, άλλοι, σταδιακά αφομοιούμενοι, σταθεροποιούν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, εξασφαλίζοντας διαχρονικό κορεσμό.

Προτιμάμε τους υδατάνθρακες με χαμηλούς γλυκαιμικούς δείκτες και αποφεύγουμε τους πολύ επεξεργασμένους.

Λιπαρά

Πες «όχι»στα κορεσμένα λίπη και προτίμησε τα ωμέγα – 3 λιπαρά, που θα βρεις σε ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός.

solomos

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Απαραίτητα τόσο για τη διατήρηση της σιλουέτας σου, αλλά και για την ενίσχυση του οργανισμού σου, μιας και τώρα είναι η εποχή των κρυολογημάτων και των ιώσεων.

Ψευδάργυρος, Βιταμίνη D, Βιταμίνη C, σίδηροςμ μαγνήσιο και ασβέστιο πρέπει να είναι στο καθημερινό σου πρόγραμμα.

Φάε «δυνατό» πρωινό

Μην ξεχνάς ότι το πρωινό, που είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, θα πρέπει να είναι γεμάτο από χρήσιμες θερμίδες και θρεπτικά στοιχεία. Επίλεξε ένα πιάτο με πρωτεΐνη, που θα σε κρατήσει για όλη τη μέρα και θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι.

Φάε με πρόγραμμα

Προσπάθησε να διατηρείς ένα τακτικό πρόγραμμα διατροφής σε καθημερινή βάση. Με τον τρόπο αυτό, ο εγκέφαλός σου στέλνει σωστά… σήματα στον οργανισμό αναφορικά με την ώρα της πείνας και του κορεσμού, αποφεύγοντας έτσι να πάρεις «άχρηστες» θερμίδες.

Σε κάθε περίπτωση ένας πιστοποιημένος διαιτολόγος – διατροφολόγος θα σε βοηθήσει να καταρτίσεις το διατροφικό πλάνο που ταιριάζει απόλυτα στις δικές σου ανάγκες και απαιτήσεις, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα