Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους: Ο πρόεδρος τον ΗΠΑ που έμεινε παντρεμένος 73 χρόνια- Ο έρωτας με την Μπάρμπαρα, τα 17 εγγόνια και τα… ντολμαδάκια της Μαρίκας

Τη τελευταία του πνοή άφησε ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου λίγους μήνες μετά από τον θάνατο της γυναίκας της ζωής του, Μπάρμπαρα. Ύστερα από 73 χρόνια που έζησαν μαζί δεν μπορούσε να μείνει άλλο μακριά της κι απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών.
Μαζί απέκτησαν 5 παιδιά και 17 εγγόνια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη David Friend (@davidmfriend1) στις

«Ο Τζεμπ, ο Νιλ, ο Μάρβιν, η Ντόρο και εγώ με θλίψη ανακοινώνουμε πως, έπειτα από 94 αξιοσημείωτα χρόνια, ο αγαπημένος μας μπαμπάς πέθανε», ανέφερε ο Τζορτζ Ου. Μπους στο μήνυμα με το οποίο ανακοίνωση τον θάνατο του πατέρα του. Συνεχίζοντας έγραψαν; «Ο Τζορτζ Χ. Ου. Μπους ήταν ένας άνθρωπος προικισμένος με ευγένεια χαρακτήρα και ο καλύτερος πατέρας που θα μπορούσε να επιθυμήσει ένας γιος ή μια κόρη».

george-h.w.-bush
Η επιβίωσή του από πτώση αεροπλάνου και ο γερουσιαστής πατέρας του

Ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1924 σε προάστιο της Βοστώνης, στη Μασαχουσέτη. Ο πατέρας του, ο Πρέσκοτ, ήταν ένας επιχειρηματίας, ο οποίος έγινε τραπεζίτης στην Ουόλ Στριτ και αντιπροσώπευσε το Κονέτικατ στην αμερικανική Γερουσία κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Ο Μπους είχε γίνει δεκτός στο φημισμένο πανεπιστήμιο του Γέιλ, όμως στρατεύθηκε λίγο μετά το Περλ Χάρμπορ και έγινε στα 18 του ο νεώτερος αεροπόρος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Επιβίωσε της πτώσης του αεροπλάνου του, το οποίο καταρρίφθηκε το 1944 από τους Γιαπωνέζους πάνω από τον Ειρηνικό, και αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του υποπλοιάρχου.

Η αγάπη του για τον ουρανό φαινόταν και από τη λατρεία του για την ελεύθερη πτώση. Μάλιστα ο Τζορτζ Χ. Ου. Μπους είχε γιορτάσει τα 90α του γενέθλια πέφτοντας από αεροπλάνο με αλεξίπτωτο.

george-h.w.-bush-2

Ο γάμος, η περιουσία από τα πετρέλαια και οι Ρεπουμπλικάνοι

 

Μετά τον πόλεμο, ο Μπους, ο οποίος νυμφεύθηκε στις αρχές του 1945 την Μπάρμπαρα Πιρς και τελείωσε τις σπουδές του, έκανε περιουσία με το πετρέλαιο στο Τέξας και άρχισε να δραστηριοποιείται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Το 1967 άρχισε την πρώτη από τις δύο θητείες του στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ουάσινγκτον, πριν διοριστεί πρεσβευτής στον ΟΗΕ το 1971 από τον πρόεδρο Νίξον.

Αφού ηγήθηκε του κόμματος εν μέσω του σκανδάλου του Γουότεργκεϊτ, διορίσθηκε από τον πρόεδρο Τζέραλντ Φορτ επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Κίνα και στη συνέχεια διηύθυνε τη κεντρική υπηρεσία πληροφοριών, πριν παυθεί μετά την άνοδο στην εξουσία του Δημοκρατικού Τζίμι Κάρτερ.

Έθεσε υποψηφιότητα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 1980, όμως την κούρσα κέρδισε ο Ρόναλντ Ρίγκαν, πριν τον επιλέξει ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του.
Για τον Μπους ξεκινάνε τότε τα 12 χρόνια που πέρασε στον Λευκό Οίκο: οκτώ ως αντιπρόεδρος του Ρίγκαν, πριν εκλεγεί με άνεση για να τον διαδεχθεί.

george-h.w.-bush-3

Έχασε τις εκλογές γιατί ανέβασε τους φόρους

Ο Μπους, αφού είχε ορκιστεί κατά την προεκλογική εκστρατεία του το 1988 ότι δεν θα αυξήσει ποτέ τους φόρους, είχε τελικά δεχθεί να τους αυξήσει υπό την πίεση του Κογκρέσου. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν μια ύφεση το 1991-1992 που είχε μεταφρασθεί σε ισχυρή αύξηση της ανεργίας.

george-h.w.-bush-7

Είδε τον γιο του να γίνεται πρόεδρος

Μπορεί εκείνος να διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ για μία μόνο θητεία ωστόσο είδε τον γιο του να κατακτά την ίδια θέση επί δύο συνεχόμενες θητείες από το 2001 έως το 2009. Πριν είχε διατελέσει επί 5 χρόνια κυβερνήτης του Τέξας.

Ο άλλος του γιος Τζεμπ ήταν κυβερνήτης της Φλόριντα από το 1999 έως το 2007 αλλά απέτυχε να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2016.

Η οικογένεια Μπους και τα ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη

Όπως λέγεται η οικογένεια Μπους είχε άριστες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Η επίσκεψη του Τζορτζ Μπους το 1991 ήταν η πρώτη μετά από 3 δεκαετίες που είχε να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα Αμερικανός πρόεδρος. Το ζεύγος Μπους υποδέχτηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ο Τζορτζ Μπους θα βάλει την Ελλάδα στην καρδιά του ύστερα από την επίσκεψη του στην Κρήτη. Εκεί φαίνεται ότι έλαβε την καλύτερη φιλοξενία από το ζεύγος Μητσοτάκη. Η Μαρίκα μάλιστα όπως φαίνεται να μάγεψε τον Τζορτζ Μπους με τη μαγειρική της ικανότητα και ιδίως με τα… ντολμαδάκια της.

Η οικογένεια Μπους θα συνεχίσει να επισκέπτεται την Ελλάδα για αναψυχή καλεσμένη είτε της οικογένειας Μητσοτάκη είτε ως καλεσμένη Ελλήνων επιχειρηματιών όπως ο Λάτσης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BRIDES Magazine (@brides) στις

Ήταν παντρεμένος με την Μπάρμπαρα Μπους επί 73 χρόνια!

Η Μπάρμπαρα και ο Τζορτζ Μπους θα λέγαμε ότι ήταν ένα από τα μακροβιότερα ζευγάρια. Μπορεί να μην έπιασαν την πρωτιά ωστόσο το γεγονός ότι έμειναν παντρεμένοι 73 χρόνια είναι αξιοθαύμαστο. Φυσικά έχουν κατακτήσει τον τίτλο του μακροβιότερου γάμου της αμερικανικής προεδρικής ιστορίας. Μαζί απέκτησαν 6 παιδιά ωστόσο η μία τους κόρης πέθανε σε μικρή ηλικία. Ρόμπιν ήταν το όνομά της και πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία 3 ετών. Πέρα από τον Τζορτζ τζούνιορ και τον Τζεμπ που αναφέραμε το ζευγάρι έφερε στον κόσμο τον Νιλ, τον Μάρβιν, την Ντόρο. Το ζευγάρι είχε αποκτήσει και 17 εγγόνια.

george-h.w.-bush-6

Μπάρμπαρα Μπους: « Ήταν το πρώτο αγόρι που φίλησα»

Όχι μόνο έμειναν τόσες δεκαετίες παντρεμένοι αλλά ο Τζορτζ ήταν το πρώτο αγόρι που φίλησε η Μπάρμπαρα. Γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν 17 κι εκείνος 18 σε έναν χορό κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το ημερολόγιο έγραφε 1942. Στον ενάμισι χρόνο σχέσης αρραβωνιάστηκαν και θα παντρεύονταν αν δεν τους χαλούσε τα σχέδια ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Τζορτζ Μπους έφυγε για να υπηρετήσει ως πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού. Φυσικά ο έρωτάς τους δεν έσβησε. Εκείνος έδωσε το όνομά της σε τρία αεροπλάνα του Ναυτικού, ενώ οι ερωτικές επιστολές έδιναν κουράγιο και στους δύο το χρονικό διάστημα που βρίσκονταν μακριά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aywon J. Williams (@aywonwilliams) στις

Στις 6 Ιανουαρίου 1945, το ζευγάρι παντρεύτηκε στην Πρώτη Πρεσβυτεριανή Εκκλησία στο Rye της Νέας Υόρκης, ενώ ο Τζορτζ ήταν σε άδεια από τον πόλεμο. Εκεινος ήταν 20 κι εκείνη 19 ετών.
Κατά τον πρώτο χρόνο του γάμου τους, μετακόμισαν στο Μίσιγκαν, το Μέριλαντ και την Βιρτζίνια λόγω των αποστολών της ναυτικής βάσης του Τζορτζ Μπους. «Μου δίνεις τόση χαρά όσο λίγοι άνδρες μπορούν να γνωρίσουν» της είχε γράψει κάποτε σε μια επιστολή.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Τζορτζ και η Μπάρμπαρα μετακόμισαν με την οικογένειά τους στο Τέξας, όπου ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις πετρελαίου.

«Σ’ αγαπώ Μπάρμπι»

«Σ’ αγαπώ Μπάρμπι» συνήθιζε να της λέει κάθε βράδυ μέχρι που τους χώρισε ο θάνατος. Λίγες ημέρες μετά την κηδεία της Μπάρμπαρα Μπους τον Απρίλιο του 2018 ο Τζορτζ Μπους είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για μία λοίμωξη που είχε επεκταθεί και στο αίμα του.

george-h.w.-bush-4

Τα τελευταία του χρόνια μετακινούνταν με αναπηρική πολυθρόνα εξαιτίας της νόσου του Πάρκινσον. Είχε εντούτοις μπορέσει να παρευρεθεί τον Απρίλιο 2018 στην κηδεία της συζύγου του, της Μπάρμπαρα. Ίσως δεν άντεξε άλλο να μείνει μακριά της ύστερα από 73 χρόνια γάμου. Άλλωστε ήταν ακόμη το πρώτο αγόρι που είχε φιλήσει.

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Kωνσταντίνος Μητσοτάκης: Ο μεγάλος έρωτας με τη Μαρίκα, η αποστασία και οι κόντρες με τον Ανδρέα

ΗΠΑ: «Έφυγε» σε ηλικία 94 ετών ο Τζόρτζ Μπους ο πρεσβύτερος

 

Σχετικά άρθρα