Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για τον προϋπολογισμό

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για τον προϋπολογισμό

«Τα μέτρα ανακούφισης είναι μέτρα ελεημοσύνης» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2019. Την «κυβερνητική πολιτική των επιδομάτων αντί των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων» επέκρινε ο Σταύρος Θεοδωράκης καλώντας τους πολίτες να δουν την «Ελλάδα αλλιώς» στις επερχόμενες εκλογές.

Ο κ. Λεβέντης διαφώνησε με τα αναδρομικά σε δικαστές και καθηγητές ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι «το μέρισμα δεν μοιράστηκε δίκαια στους πιο φτωχούς» και πρότεινε την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, τονίζοντας ότι «τα μέτρα ανακούφισης είναι μέτρα ελεημοσύνης».

Για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράζουν οι ίδιοι τα δάνειά τους στο ποσό που τα αγοράζουν τα funds με εξάμηνο περιθώριο, ενώ επανέλαβε ότι το κόμμα του θα κάνει τα πάντα για να μη «περάσει» η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η χώρα χρειάζεται μια νέα πορεία, το 2019 και να μην κάνει όλα τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Δεν αρκεί να χάσετε τις εκλογές. Πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις που δεν λαϊκίζουν και εξαπατούν », δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ασκώντας κριτική για τον προϋπολογισμό ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει εκτοξεύσει του έμμεσους φόρους και έχει ξεπουλήσει τον εθνικό πλούτο σε χαμηλές τιμές «για να μην έχει η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που θα έρθει μετά τις εκλογές να ανακάμψει την οικονομία» και πρόσθεσε ότι είναι λάθος πολιτική η υπερφορολόγηση.

«Είστε στυλοβάτες του κομματικού κράτους, των ελλειμμάτων και των χαριστικών πράξεων κι είναι βολικό ψέμα και λαϊκισμός ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι η χρεοκοπία της χώρας βασίζεται στις ελίτ» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης. Τέλος, τόνισε ότι αν συνεχιστεί αυτή η οικονομική πολιτική με τα υπερπλεονάσματα και την υπερφορολόγηση «δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο αλλά χρεοκοπία».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα φαινόμενα ανομίας που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό, ενώ τόνισε ότι η ρητορική της μισαλλοδοξίας, του διχασμού και της βίας δεν μπορεί να είναι η σύγχρονη γλώσσα των πολιτικών.

Επεσήμανε ότι θα πρέπει τα κυβερνητικά στελέχη -και γενικότερα οι πολιτικοί- να μετράνε τα λόγια τους και να μην στοχοποιούν, δημοσιογράφους, ΜΜΕ, και πολιτικούς αντιπάλους. «Ελπίζουμε να πάρετε απόφαση να σταματήσει το εμπάργκο που έχετε επιβάλει στον Σκάι και στη δημόσια τηλεόραση», είπε ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Aπό την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε οτι στον προϋπολογισμό παραμένει το σύνολο των μνημονιακών ρυθμίσεων,τα μέτρα που ψηφίσατε όλοι μαζί παραμένουν.

Η ανάπτυξη σημείωσε ο κ.Κουτσούμπας είναι θετική μόνο για εσάς και για τους πολιτικούς σας φίλους, τα ολιγοπώλια, σημειώνοντας οτι εντείνεται η αντιλαϊκή πολιτική απέναντι στην μικρομεσαία αγροτιά. Επίσης κάλεσε το λαό «Να γυρίσει την πλάτη στην κάλπικη πόλωση, να απαιτήσει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του, να οργανώσει την δική του αντεπίθεση με το ΚΚΕ μπροστά». Στην ομιλία του τόνισε ότι «το μνημόνιο είναι πανταχού παρών» γιατί παραμένουν όλα τα μνημονιακά μέτρα που αποτελούν την «καύσιμη ύλη» για τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα. Τέλος, χαρακτήρισε πρόκληση να χαρακτηρίζονται ως «ανακούφιση» και «αναδιανομή υπέρ του λαού» ορισμένα ψίχουλα.

Eπίσης τόνισε πως: «Προσπαθείτε να κρύψετε την ταξική πραγματικότητα. Η πολιτική της φθηνής εργατικής δύναμης είναι η κεντρική πολιτική κατεύθυνση που υλοποιείται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σταθερά και διαχρονικά.

Από τις μεταρρυθμίσεις του Σρέντερ στη Γερμανία, που μετράνε ήδη 20 χρόνια πλέον, μέχρι τις μεταρρυθμίσεις του πολιτικού σας συμμάχου Μακρόν, σήμερα στη Γαλλία. Σε όλες τις περιπτώσεις, η πολιτική της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων απαιτεί επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Μείωση των μισθών, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις, διάλυση συντάξεων και κοινωνικού κράτους, απολύσεις στο δημόσιο, διαρθρωτικές αλλαγές. Κι όλα αυτά υποτίθεται για να διευκολύνουν τις επενδύσεις…

Όποια πλευρά της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής και αν δει κανείς, οπουδήποτε στην ΕΕ, οι εργαζόμενοι χάνουν, για να κερδίζουν κάποια μονοπώλια.

Και δεν ισχύει, όπως λέτε, ότι παντού, σε όλες τις χώρες, τα τελευταία 20 χρόνια, κυριαρχεί η «επάρατη δεξιά», που δήθεν μόνον αυτή παίρνει τέτοια μέτρα.

Τα ίδια μέτρα φέρνουν και οι φίλοι σας οι σοσιαλδημοκράτες, μαζί με τους χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία, οι Σοσιαλιστές και οι κεντρώοι στη Γαλλία, οι Εργατικοί στη Βρετανία και πάει λέγοντας…».

Π. Καμμένος: Ψηφίζουμε σήμερα τον προϋπολογισμό ενός ελεύθερου κράτους

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την πατρίδα μας. Μια ημέρα που γίνεται πράξη μια δέσμευση απέναντι στο έθνος, απέναντι στους προγόνους μας αλλά και απέναντι στις πολιτικές μας δεσμεύσεις που αναλάβαμε πριν συγκροτήσουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», είπε ξεκινώντας την ομιλία του, στη Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Ήταν μια δέσμευση που περιλαμβανόταν στην ιδρυτική διακήρυξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να φτάσουμε στη συζήτηση ενός προϋπολογισμού που δεν κατέχεται από μνημόνια, ενός προϋπολογισμού που δεν θα υποδεικνύεται από τους πιστωτές, ενός προϋπολογισμού που θα ανακτά την εθνική κυριαρχία της χώρας», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να υπογραμμίσει ότι «σήμερα γίνεται πράξη αυτή η δέσμευση, καθώς είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ενός ελεύθερου κράτους μετά από μια δεκαετή κρίση».

«Δεν είναι μόνο η ανάκτηση της κυριαρχίας της χώρας», επέμεινε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι αυτή τη χρονιά, αρχής γενομένης με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, η Ελλάδα πλέον είναι ελεύθερη να εκμεταλλευτεί τον εθνικό της πλούτο και ιδιαίτερα τον υποθαλάσσιο και υπόγειο πλούτο με συμφωνίες για το φυσικό αέριο που θα αλλάξουν εντελώς τη μορφή της χώρας. Στο κλίμα αυτό, τόνισε ότι οι Ανεξάρτητες Έλληνες εδώ και καιρό είχαν επισημάνει την ανάγκη εκμετάλλευσης των ελληνικών αποθεμάτων και αξιοποίηση τους από την Ελλάδα και όχι από κάποιο σχήμα εκχώρησης δημόσιας περιουσίας με έδρα το Λουξεμβούργο, «όπως είχε προσυπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Πηγή: ert.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ολοκληρώνεται η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X