Νάσος Ηλιόπουλος: Ο 35χρονος υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ –Το συνδικαλιστικό του παρελθόν, η ανάληψη θέσεων ευθύνης και το προσιτό προφίλ του

Αποκαλύφθηκε ποιος θα είναι η υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι άλλος από τον 35χρονο Νάσος Ηλιόπουλο. Η αποκάλυψη έγινε από τον Βασίλη Σκουρή σε συνέντευξή του στους 88,6. Την Παρασκευή, μία ημέρα μετά τα γενέθλιά του, θα πάρει το χρίσμα ο νεαρός υποψήφιος στη συνεδρίαση του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη».

Δεν ήταν το μοναδικό όνομα που είχε ακουστεί το προηγούμενο διάστημα. Ανάμεσά τους ήταν το όνομα της Θεώνης Κουφονικολάκου που είναι Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθώς κι εκείνο της Στεφανίας Γεωργακοπούλου που είναι διευθύνουσα σύμβουλος στον “Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ”.

Όπως κυκλοφορεί βέβαια ο Νάσος Ηλιόπουλος προωθούνταν εξ αρχής από σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

nasos-hliopoulos-7
Φωτογραφία: facebook/ @iliopoulosnasos

 

Όπως δήλωσε πηγή από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Sputnik «Ο Νάσος πιστώνεται όλο το θετικό έργο στο υπουργείο Εργασίας, καθώς τα προγράμματα που έχει θέσει σε εφαρμογή, έχουν άμεσο αντίκτυπο στον κόσμος της εργασίας».

Φαίνεται από τις δηλώσεις που έχουν κάνει κατά καιρούς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ(βλ. Σκουρλέτης παρακάτω) ο Νάσος Ηλιόπουλος θεωρείται ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ο επόμενος δήμαρχος Αθηναίων παρά το γεγονός ότι δεν είχε κατορθώσει να εκλεγεί το 2015 βουλευτής Α’ Αθήνας.

nasos-hliopoulos
Φωτογραφία: facebook/ @iliopoulosnasos

 

Μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2002

Ο Νάσος Ηλιόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Αθήνα, είναι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο 35χρονος σήμερα Νάσος Ηλιόπουλος έγινε μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού το 2002. Μάλιστα, τα χρόνια εκείνα η μητέρα του ήταν στέλεχος της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα και δεχόταν κριτική για τον γιο της που είχε αποσκιρτήσει σε άλλο κόμμα.

Από το Νοέμβριο του 2016 ως σήμερα διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), Πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Κ.Ε.Ε.Ε) και μέλος του τμήματος του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

nasos-iliopoulos
Φωτογραφία: facebook/ @iliopoulosnasos

Έχει διατελέσει γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2010 ως το 2013 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2014 εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου, ενώ στις εκλογές του 2015 ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών.

Από τις 28 Φεβρουαρίου 2018 είναι υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση. Παράλληλα, συνεργάστηκε ερευνητικά με το Ινστιτούτο Ρόζα Λούξεμπουργκ.

 

nasos-hliopoulos-4
Φωτογραφία: facebook/ @iliopoulosnasos

 

Το προσιτό προφίλ του και τα… σουβλάκια

Το σίγουρο είναι ότι ενόψει των εκλογών θα προβληθεί η ηλικία του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από αυτό όμως ίσως αξιοποιηθεί ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος δεν έχει γεννηθεί απλά στην Αθήνα αλλά στο κέντρο της. Μάλιστα σήμερα μένει στην περιοχή των Πατησίων. Ίσως ήταν ένας ακόμη λόγος που μέτρησε στην επιλογή του.

Το συνδικαλιστικό παρελθόν του στα Πανεπιστήμια ίσως μέτρησε επίσης. Ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν ο ένας από τους δύο που είχαν τραυματιστεί σε επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων το 2010. Στον χώρο διεξαγόταν διαμαρτυρία για τις 42 προσαγωγές που είχαν γίνει κατά τις διαδηλώσεις για το δύο χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει υιοθετήσει ένα προσιτό προφίλ αφού όντας Υφυπουργός Εργασίας δεν δίστασε να ψήνει σουβλάκια και να κόβει ψωμιά τον Οκτώβρη στο φεστιβάλ «Σπούτνικ», στο Άλσος Στρατού που διοργανώθηκε για 3η χρονιά.

 

nasos-hliopoulos-6
Φωτογραφία: facebook/ @iliopoulosnasos

Πάνος Σκουρλέτης: «ο Νάσος Ηλιόπουλος έγινε ο προστάτης των εργαζομένων»

Ο Πάνος Σκουρλέτης είχε δείξει τη στήριξή του προς το πρόσωπο του Νάσου Ηλιόπουλου σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (News247). Όπως είχε πει χαρακτηριστικά :
«OΝάσος Ηλιόπουλος έχει κάνει πολύ καλή δουλειά ως επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, έγινε ο προστάτης των εργαζομένων, είναι γεννημένος στην Αθήνα, η οικογένειά του είχε ασχοληθεί με τα δημοτικά στην Αθήνα, είναι ένα παιδί της διπλανής πόρτας που μπορεί να προσφέρει πολλά».

 

nasos-hliopoulos-2
Φωτογραφία: facebook/ @iliopoulosnasos

Τσίπρας: Θα κατεβάσω πρόσωπο-έκπληξη στην Αθήνα

«Στο δήμο Αθήνας, θα κατεβάσω πρόσωπο – έκπληξη «που δεν ξέρει να χάνει»» φέρεται να είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο τηλεοπτικής συνέντευξη στον Alpha όταν ακόμη οργίαζαν τα σενάρια για τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τη δημαρχεία της Αθήνας.
Ύστερα από έντονο προβληματισμό φαίνεται ότι για το μέγαρο Μαξίμου ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι το κατάλληλο πρόσωπο. Τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να δυσκόλεψε το γεγονός ότι ο Κώστας Μπακογιάννης θα είναι ο αντίπαλος που κάποιες δημοσκοπήσεις τον θέλουν να εκκινεί από μια «βάση» της τάξης του 30%.

Επίσης η υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου παίρνεται υπόψη αφού αποτελεί μία δυνατή υποψηφιότητα.

 

nasos-hliopoulos-5
Φωτογραφία: facebook/ @iliopoulosnasos

Η πορεία που έδειχνε ότι είναι ένα ανερχόμενο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

Στο site neaselida.gr στο άρθρο του Φοίβου Κλαυδιανού διαβάζαμε ύστερα από την ανάληψη των καθηκόντων του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τον Νάσο Ηλιόπουλο:

«Συνδικαλιστής της «Αρένα» (το σχήμα που στήριζε στην ΑΣΟΕΕ η Νεολαία Συνασπισμού) στα φοιτητικά του χρόνια, επικεφαλής του γραφείου Σπουδάζουσας της Νεολαίας και Γραμματέας της στη συνέχεια, αλλά και στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία είχε τη χρέωση του συνδικαλιστικού. Ο κύριος Ηλιόπουλος είναι πασίγνωστος στη βάση του κόμματος και με όρους προσωπικής επαφής ιδιαίτερα αγαπητός στα μέλη του. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ προέρχεται από την προεδρική τάση «Ενωτική Κίνηση», χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και από τους «53+».

Ωστόσο, αυτό που του προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική είναι η σχέση προσωπικής και πολιτικής φιλίας που έχουν από τα πρώτα χρόνια τους στο πανεπιστήμιο έως σήμερα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και κορυφαίο συνεργάτη του πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλο, με τον οποίο έχουν δώσει από κοινού όλες τις μάχες για την ανάπτυξη της Νεολαίας του κόμματος, αλλά και της επικράτησης έναντι αντίπαλων ομάδων στο εσωτερικό της. Αντίστοιχα φιλική σχέση έχει και με άλλα στελέχη της Νεολαίας που έχουν αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

Αυτή η διαδρομή, λοιπόν, του κυρίου Ηλιόπουλου, φανερώνει ότι δεν πρόκειται απλά για ένα ακόμη στέλεχος της κυβέρνησης που τα έχει πάει καλά με τεχνοκρατικούς όρους, αλλά για ένα ανερχόμενο πολιτικό στέλεχος, το οποίο έχει γερές βάσεις στον κομματικό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.»

nasos-hliopoulos-3
Φωτογραφία: facebook/ @iliopoulosnasos

 

Αυτές τις εκτιμήσεις ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος δεν είναι περαστικός από τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να επιβεβαιώσει η επιλογή του ως κεντρικού υποψηφίου για τον Δήμο Αθηναίων.

 

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οικογένεια Γερουλάνου: Ένα παλιό αρχοντικό “τζάκι” της Ελλάδας- Η σχέση με το Παλάτι, ο απόγονος Παύλος και η φιλία του με τον Γιώργο Παπανδρέου

Τα τέσσερα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης, το τρολάρισμα του Φώτη στο twitter και η καλή μαθήτρια…Τζούφη

Σχετικά άρθρα