Μαριάννα Τόλη: Η καλλιτέχνης με τα πολλά ταλέντα- Το «Μάθημα Σολφέζ» στη Eurovision, τα 20 χρόνια γάμου και ο αποχαιρετισμός της φίλης της Σεμίνας Διγενή

Πέθανε η γνωστή ηθοποιός Μαριάννα Τόλη, έπειτα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο. Η ίδια πάλεψε σκληρά με την επάρατη νόσο και αντιμετώπισε την ασθένειά της με υπερηφάνεια, σθένος και αξιοπρέπεια μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Στην τελευταία συνέντευξη που είχε δώσει στο ραδιόφωνο και στον γνωστό δημοσιογράφο Βασίλη Μπουζιώτη δεν έγινε καμία αναφορά στη μάχη που έδινε. Μάλιστα τού το είχαν τονίσει η Όλγα Παυλάτου και μετά η Σεμίνα Διγενή με τις οποίες είχε μιλήσει πριν τη συνέντευξη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tospirto.net (@tospirtonet) στις

«Εγώ δεν θα αναφερθώ στον αγώνα που δίνω -εκείνοι ας κάνουν ό, τι θέλουν. Θέλω να παλεύω χωρίς να το ξέρουν. Να μην με λυπούνται» είχε πει η Μαριάννα Τόλη στον ίδιο. Άλλο ένα στοιχείο που δείχνει με πόση σεμνότητα έδινε τη μάχη της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @ino.katherine στις

Οι σπουδές και η Επίδαυρος

Η Μαριάννα Τόλη σπούδασε ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι στην Αμερική και κλασικό και μοντέρνο χορό στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα ακολούθησε κλασικό τραγούδι και τέλειωσε τη δραματική σχολή του Εθνικού, ενώ άρχισε την καριέρα της συμμετέχοντας στη «Λυσιστράτη» στην Επίδαυρο.

Την περίοδο 2001-2003 ήταν διευθύντρια στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού, ενώ το 2005 πρωταγωνίστησε σε παγκόσμια πρώτη στο έργο του Τενεσί Γουίλιαμς «Η κυρία Στόουν». Επίσης, για τρία χρόνια είχε εκπομπή στη ΝΕΤ με τίτλο «Μουσικές Μεταμφιέσεις». Επιπλέον, είχε μεταφράσει βιβλία και είχε γράψει αμέτρητους στίχους για τα παιδικά έργα που είχε ανεβάσει.

marianna-toli
Φωτογραφία: Facebook/Marianna Toli

Η Eurovision και η πορεία της στο τραγούδι

Είχε αρκετές δισκογραφικές επιτυχίες, ενώ το 1977 πήρε μέρος στη Γιουροβίζιον με το «Μάθημα Σολφέζ» του Γιώργου Χατζηνάσιου. Έπαιξε σε πολλά μιούζικαλ, όπως στα «Άννυ», «Ίρμα», «Σικάγο», υπήρξε δε η αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο «Εβίτα». Επίσης πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Γλυκιά ζωή» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Ρόδινα ακρογιάλια» του Ευθύμιου Χατζή.
Εκτός από ηθοποιός, η Μαριάννα Τόλη ήταν και εξαιρετική τραγουδίστρια με πολλές και μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό της. Αποκορύφωμα το θρυλικό «Μάθημα Σολφέζ» όπου πήρε μέρος στη Eurovision, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, το 1977.
Ωστόσο, πολλά τραγούδια της αποτέλεσαν μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες. Κάποια από αυτά ήταν τα «πάμε για δουλειά» , «ζητάς», «μόνο με την αγάπη μας», «τι τα θες τώρα», «η τελετή».

Παράλληλα, έπαιξε σε πολλά μιούζικαλ, όπως στα «Άννυ», «Ίρμα», «Σικάγο», υπήρξε δε η αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο «Εβίτα».

Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία της στον κινηματογράφο όπου πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Γλυκιά ζωή» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Ρόδινα ακρογιάλια» του Ευθύμιου Χατζή.

 

Η παρουσία στον χώρο της διαφήμισης

Η Μαριάννα Τόλη γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στον τομέα της διαφήμισης. Η ερώτηση «Μαριάννα τι γίνεται στο Αιγαίο;» έχει μείνει ανεξίτηλη στον χρόνο, ενώ αποτέλεσε μια από τις πρώτες διαφημίσεις που άφησαν ένα τόσο γνώριμο σλόγκαν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Orestis Karydas Official (@orestiskarydas) στις

Η φίλη της Σεμίνα Διγενή την αποχαιρετά

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή η Σεμίνα Διγενή, με την οποία την συνέδεε μακροχρόνια και στενή φιλία.
Για την αγαπημένη καλλιτέχνιδα, η Σεμίνα Διγενή έγραψε στο facebook:
«Έφυγε ένα σπάνιο πλάσμα. Από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Η πολύτιμη φίλη μου. Η χαρούμενη γειτόνισσά μου. Η έντιμη και υποδειγματική συνεργάτις επί χρόνια. Η πιο τρυφερή, η πιο ειλικρινής, η πιο αισιόδοξη, η πιο ευγενική κι η πιο γενναιόδωρη. Η αγαπημένη μου Μαριάνα Τόλη ταξιδεύει στους υπέροχους παραδείσους, που ονειρευόταν και που μετέφερε ολοζώντανους στα παραμύθια που ανέβαζε στη σκηνή. Αυτή τη φορά η “Πεντάμορφη” δεν τα κατάφερε με το “Τέρας”… Καληνύχτα αγάπη μου, θα σ αγαπάω και θα σε σκέφτομαι πάντα».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gpop.gr (@gpop.gr) στις

Πώς κατάφερε να κρατήσει ισορροπίες στον γάμο της

Όταν είχε χάσει τον σύζυγό της είχε δηλώσει σε συνέντευξή της:
«Ήμασταν μαζί πάνω από είκοσι χρόνια και υπήρξε αρμονία μεταξύ μας. Ίσως γιατί σαν γυναίκα μιας διαφορετικής εποχής είχα μάθει να κάνω και κάποια βήματα πίσω για να μου μένει χρόνος να φροντίζω την οικογένειά μου. Είναι δύσκολο στην εποχή μας, όπου η γυναίκα προσπαθεί με πάθος να ανακτήσει τα δικαιώματά της, να κρατηθούν οι λεπτές ισορροπίες σε ένα γάμο. Ο άντρας στην ουσία είναι ένα μεγάλο παιδί, αλλά δεν θέλει να τον αντιμετωπίζουμε έτσι. Κι έτσι ένας επιτυχημένος γάμος είναι δύο ρόλοι που παίζονται με επιτυχία. Είμαι τυχερή που ο σύζυγός μου αγαπούσε τόσο τη δουλειά μου. Ήταν βαθιά μορφωμένος άνθρωπος και η τέχνη ήταν και δική του ανάγκη». Αυτά είχε τονίσει για την ισορροπία που κράτησε ανάμεσα σε καριέρα και οικογένεια.

https://www.youtube.com/watch?v=qwGb6ULxoh4

Ο μοναχογιός της και η σχέση του με την τέχνη

Σε μία απο τις τελευταίες συνεντεύξεις της στο περιοδικό Λοιπόν, το 2017, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιλογή της να κάνει μόνο ένα παιδί.

«Παρ’ όλη την αγάπη που έχω στα παιδιά, αποφάσισα να κάνω μόνο ένα παιδί, γιατί αυτό το δώρο ήρθε αργά στη ζωή μου. Ο γιος μου τώρα είναι 21 ετών. Πολλοί με ρωτούν αν είναι καλλιτέχνης. Είναι αμαρτία να επεμβαίνεις στις επιθυμίες των άλλων κι έτσι δεν έκανα τίποτα για να ακολουθήσει τα χνάρια μου. Έμαθε μουσική, κιθάρα, αλλά δεν του αρέσουν τα φώτα και για αυτό δεν επεμβαίνω. Προσπαθώ, γενικότερα, να μην επεμβαίνω στις επιθυμίες των άλλων. Και να ήθελα, δύσκολα αλλάζεις σε κάποιον την πορεία που θέλει να χαράξει»

Όταν είχε ρωτηθεί αν ζητά τη γνώμη του γιου της η ίδια απάντησε: «Ασφαλώς και τη ζητάω. Από μικρός ήταν ώριμο και σοφό παιδί. Τώρα που μεγάλωσε δεν εκφράζεται τόσο. Τα παιδιά είναι σοφά όταν γεννιούνται, τα ξέρουν όλα, μετά αρχίζουν και… πέφτουν σε μια λήθη. Δυστυχώς, το Ίντερνετ δεν βοηθάει τα παιδιά μας να μάθουν τον εαυτό τους και το διπλανό τους. Στην εποχή μας, κάναμε πραγματικές ανθρώπινες και φιλικές σχέσεις. Δεν ξέραμε κάτι άλλο. Τελευταία, έχω μία τρομερή νοσταλγία για το παρελθόν και το λέω με συγκίνηση. Παρόλο που δεν βυθίζομαι σ’ αυτό, καθώς το τώρα έχει σημασία, δεν μπορώ να κρύψω ότι η εποχή που μεγάλωσα ήταν υπέροχη, επειδή δεν είχαμε διαφθαρεί. Βία δεν υπήρχε, κι αν υπήρχε, δεν τη μαθαίναμε. Ήταν σημαντικό να φλερτάρεις, να πιάνεις το χέρι ενός ανθρώπου, να είσαι μέσα στην οικογένεια, να νιώθεις ένα φίλο. Αυτά λείπουν από τα νέα παιδιά. Νοσταλγώ το παρελθόν, γιατί η κάθε μας μέρα ήταν σαν να τη ζούσαμε για πρώτη φορά. Είμαστε οι εξερευνητές της ίδιας μας της ζωής».

Σύμφωνα με τη φίλη της Μαριάννας Τόλη, Σία Κοσκινά, η κηδεία θα γίνει την Δευτέρα στις 11 το πρωί στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, fthis.gr, in.gr

Σχετικά άρθρα