Πέτρος Μαντούβαλος: Από βουλευτής στο εδώλιο με 13 χρόνια κάθειρξη – Η εμπλοκή του στο «παραδικαστικό κύκλωμα No2» και η παύση του από δικηγόρος

Ο Πέτρος Μαντούβαλος μαζί με άλλους 4 κατηγορουμένους καταδικάστηκαν στις 6 Φεβρουαρίου για σκέλος του επονομαζόμενου «παραδικαστικού κυκλώματος 2». Ανάμεσα στους καταδικασθέντες ήταν ο πρόεδρος Εφετών, Γιάννης Ευσταθίου αλλά και ο αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος Γιοσάκης.

Ένοχοι κρίθηκαν πέντε από τους 9 κατηγορουμένους. Στους 5 καταδικασθέντες το δικαστήριο χορήγησε ανασταλτικό στην έφεση επιβάλλοντας στους 4 εξ αυτών τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η ιστορία του παραδικαστικού κυκλώματος μάς πηγαίνει πολύ πίσω. Πάμε να δούμε τόσο την απόφαση του δικαστηρίου όσο και το πώς ξεσκεπάστηκε το κύκλωμα από… «δικό τους» άνθρωπο.

dikastiria
twitter/@presshub_gr

Οι ποινές που επιβλήθηκαν

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων χορήγησε σε όλους τους καταδικασθέντες αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση είτε με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα είτε χωρίς.

Στους κατηγορουμένους επιβλήθηκαν ποινές καθείρξεως από 5 μέχρι 13 έτη. Συγκεκριμένα ο Πέτρος Μαντούβαλος και ο δικαστής καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ενώ ο Ιάκωβος Γιοσάκης σε 12 έτη.

Ο Πέτρος Μαντούβαλος δήλωσε «αθώος» στο δικαστήριο και ζήτησε να του αναγνωριστούν ελαφρυντικές περιστάσεις κάτι που δεν έγινε δεκτό. Επίσης ζήτησε να μην του επιβληθούν περιοριστικοί όροι προκειμένου η έφεση του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

giosakis
twitter/@Marka20963539

Σε όσους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου επί της δωροδοκίας ήταν ομόφωνη ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά πλειοψηφία 2-1.

Αθώος κρίθηκε ο δικαστής Αθανάσιος Μουστάκας με πλειοψηφία 2-1 αφού η πρόεδρος Ασημίνα Υφαντή διαφώνησε και πίστευε ότι έπρεπε να κριθεί ένοχος.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη με αφορμή τις καταγγελίες του επιχειρηματία Ι. Μπολέτση το 2010 σε ένα άλλο ακροατήριο, με κατηγορούμενους τον δικαστή Ευάγγελο Καλούση και τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο και πρόεδρο του Δικαστηρίου τον Γιάννη Ευσταθίου. Αναλυτικά θα δούμε παρακάτω τι ακριβώς είναι το «παραδικαστικό κύκλωμα 2» καθώς και πώς έγινε η αποκάλυψη.

petros-mantouvalos
twitter/@FainaretiRom

Ποιος είναι ο Πέτρος Μαντούβαλος

Ο Πέτρος Μαντούβαλος πριν τις αποκαλύψεις ήταν ένας πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που μάλιστα είχε μεταπτυχιακό τίτλο στο Δίκαιο Περιβάλλοντος. Επίσης ήταν και υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς στον τομέα των Διεθνών και Ερωαπαικών Σπουδών.

Η σύζυγός του Πέρυ Θεοδώρου προέρχεται επίσης από τον ίδιο χώρο και είναι δικηγόρος. Τα βήματα των γονιών ακολούθησε και ο γιος τους Σταύρος σπουδάζοντας στη Νομική. Η κόρη τους Σοφία θέλησε να διαλέξει έναν διαφορετικό δρόμο αφού είναι απόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Οι υποθέσεις του Πέτρου Μαντούβαλου αποσχολούσαν κατά καιρούς την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ αφού ήταν κυρίως υποθέσεις που αφορούσαν στο Ποινικό Δίκαιο.

Βέβαια ο Πέτρος Μαντούβαλος έχει εμπλακεί και στην πολιτική ζωή του τόπου. Έχει εκλεγεί δύο φορές
Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων (εκλογές 2000 & 2004).

Η πολιτική του καριέρα ωστόσο ξεκίνησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το 1998 εκλέγεται πρώτος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του τότε δημάρχου Πειραιά Χρ. Αγραπίδη και γίνεται πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά. Αναλαμβάνει αντιδήμαρχος, αρμόδιος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τη Δημοτική Αστυνομία.

mantouvalos
twitter/@presshub_gr

Στις εκλογές του 2000 θέτει υποψηφιότητα για τη Βουλή και βγαίνει A’ επιλαχών.

Στις δύο ώρες που η ΝΔ θεωρήθηκε νικήτρια έκανε τον γύρο του θριάμβου στον Πειραιά συνοδεία «Ζητάδων» που πυροβολούσαν στον αέρα και έσπευσε με περιπολικό στη Ρηγίλλης, έτοιμος ως «σκιώδης» να αναλάβει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Τελικά μπήκε στη Βουλή με απόφαση του Εκλογοδικείου καταλαμβάνοντας την έδρα του Στ. Σουμάκη (ΠΑΣΟΚ). Το 2004 εξελέγη πρώτος βουλευτής Πειραιά αυξάνοντας τις ψήφους του κατά 10.000.
Όλα αυτά μέχρι το όνομα του να εμπλακεί στο «παραδικαστικό κύκλωμα» οπότε και άρχισε η πτώση στην πολιτική του καριέρα.

Διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Στη συνέχεια αφού «πέρασε» από τον ΛΑΟΣ αλλά και από την «Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό» – με την οποία είχε κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία.

Τι είναι το «παραδικαστικό Νο 2»

Η υπόθεση «παραδικαστικό κύκλωμα Νο2» έχει ίσως τη μεγαλύτερη δικογραφία οργανωμένου εγκλήματος, καθώς αποτελείται από 25.000 σελίδες και άλλες τόσες με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

Από την δικαστική έρευνα έχει προκύψει ότι “πρωταγωνιστές” στο παράνομο κύκλωμα ήταν μπλεγμένοι άνθρωποι από διάφορα πόστα κυρίως από τον κόσμο της δικαιοσύνης. Ανάμεσά τους ήταν ο πολιτικός μηχανικός Σ. Γεωργιτσογιαννάκος, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, κάποιοι δικηγόροι, ένας πρόεδρος Εφετών, ένας εφέτης, ένας εισαγγελέας Πρωτοδικών, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, και υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών καθώς και αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι παράνομες δραστηριότητας της σπείρας δεν εξαντλούνταν στην παραδικαστική δράση των μελών της, αλλά επεκτείνονταν σε απάτες με ακίνητα, κομπίνες σε πλειστηριασμούς, εμπόριο χρυσού κ.α.

 

Τους «έδωσε» ένας «δικός» τους

Τα στοιχεία της υπόθεσης άρχισαν σιγά σιγά να βγαίνουν στο φως τον Οκτώβριο του 2009. Τότε ήταν που ένας εμπλεκόμενος της υπόθεσης αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αρχές και να αποκαλύψει τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Ο εν λόγω κύριος ήταν ο δικηγόρος Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Οι περιγραφές του βασικού μάρτυρα για τις δραστηριότητες της οργάνωσης επιβεβαιώθηκαν από τις περισσότερες από 92.000 ώρες συνομιλιών που καταγράφηκαν από τις αρχές.

Όταν ο Μπολέτσης αποκάλυψε το «παραδικαστικό Νο 2»

Πώς όμως αποκαλύφθηκε το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 2»; Όλα συνέβησαν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του πρώτου παραδικαστικού κυκλώματος όπου πρόεδρος ήταν ο Γεώργιος Ευσταθίου και ως σύνεδροι η Σοφία Μιχαλοπούλου και ο Αθανάσιος Μουστάκας. Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Φεβρουαρίου του 2010.
Η απόφαση του δικαστηρίου αθώωνε τον Πέτρο Μαντούβαλο και τους άλλους δύο δικηγόρους και έκρινε ένοχο τον Μπολέτση.

Τότε εκείνος ξέσπασε:

«Αλήτη, εκβιαστή, θα σε βάλω φυλακή. Εσύ πας να λύσεις το παραδικαστικό; Ζητώ την εξαίρεση όλων σας. Θέλετε να μου τα πάρετε. Θα πάτε φυλακή εσείς προσωπικά. Ζητώ από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την εξαίρεση του προέδρου, διότι δεν πληροί κανένα εχέγγυο για δίκαιη δίκη, αλλά και της λοιπούς σύνθεσης, γιατί με μια αντιφατική αιτιολογία με κρίνουν ομόφωνα ένοχο».

Το παραπάνω ξέσπασμα ήταν που αποκάλυπτε σε μία γεμάτη αίθουσα δικαστηρίου ότι κατά πάσα πιθανότητα υπήρχε νέο παραδικαστικό κύκλωμα.

Όπως διαβάζουμε στο koutipandoras.gr: “Ο επιχειρηματίας παρέδωσε CD με ηχητικά ντοκουμέντα και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτές υπήρχε συνομιλία του με τον αρχιμανδρίτη, Ιάκωβο Γιοσάκη, προσωρινά κρατούμενο από τον Ιούνιο του 2015 για το «παραδικαστικό κύκλωμα 2», στην οποία του ζητούσε 60.000 ευρώ για να τον «ρίξουν στα μαλακά».

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Μπολέτσης έδωσε 60.000 ευρώ στον Γιοσάκη για να τα δώσει στον Ευσταθίου, από τα 120.000 ευρώ συνολικά που του είχαν ζητήσει. Όπως έχει καταθέσει ο βασικός μάρτυρας του «παραδικαστικού κυκλώματος 2», Δημήτρης Παρασκευόπουλος (εκτίει ποινή 5 φορές ισοβίου καθείρξεως για την υπόθεση της Αιξωνής), ο Μπολέτσης θα κατέβαλε το υπόλοιπο ποσό των 60.000 ευρώ πριν από την έκδοση της απόφασης. Αυτό δεν το έκανε, κι έτσι κρίθηκε αθώος για την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, χωρίς να του χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του. Την ίδια στιγμή, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ., Πέτρος Μαντούβαλος, κρίθηκε, τότε, ομόφωνα αθώος, με αντίθετη καταδικαστική πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας.”

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Non Paper (@nonpaper.gr) στις

 

Του έχει αφαιρεθεί η ιδιότητα του δικηγόρου δια παντός

Στις 6 Δεκέμβρη του 2018 ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά αναγκάστηκε να αποστείλει στα ΜΜΕ επιστολή στην οποία ξεκαθάριζε ότι ο Πέτρος Μαντούβαλος έχει χάσει μια για πάντα την ιδιότητα του δικηγόρου. Μάλιστα όπως τονίζει η ανακοίνωση απώλεσε την ιδιότητα του δικηγόρου μετά από την αμετάκλητη καταδίκη του για κακούργημα. Σημειώνει μάλιστα πως εάν εμφανίζεται ως δικηγόρος διαπράττει το αδίκημα της αντιποίησης επαγγέλματος.

Όπως τονιζόταν στην επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά:
«Αφορμή για την παρούσα ενημέρωσή σας λαμβάνουμε από πρόσφατες και επανειλημμένες εμφανίσεις του Πέτρου Μαντούβαλου στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και σε τηλεοπτικούς σταθμούς, στις οποίες δηλώνεται ή αφήνεται να εννοηθεί ότι εξακολουθεί να είναι δικηγόρος, γεγονός που συνιστά αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος, κατά το άρθρο 175 παρ. 2 ΠΚ, αδικήματος αυτεπαγγέλτως διωκομένου.»

 

Με πληροφορίες από: koutipandoras.gr, tvxs.gr, cnn.gr

Σχετικά άρθρα