Ηρώ Μπέζου: Γεννήθηκε για να γίνει ηθοποιός και νιώθει ευλογημένη που πληρώνεται για να κάνει αυτό που αγαπά

«Ειλικρινά δεν το περίμενα. Δεν ήμουν προετοιμασμένη γι’ αυτό το βραβείο. Θα ήθελα να το μοιραστώ με δύο ανθρώπους που έχουμε συμπορευτεί μαζί όλα αυτά τα χρόνια, τον Χάρη Φραγκούλη και τον Γιάννη Παπαδόπουλο. Δεν έχω αποσαφηνίσει την έννοια της βράβευσης ειδικά στη δική μας τέχνη, το θέατρο. Αλλά αν κάτι έχει σημασία, είναι ότι η πλειοψηφία των μελών της κριτικής επιτροπής είναι ηθοποιοί και είναι πολύ κολακευτικό και συγκινητικό να σε τιμούν συνάδελφοι». Με αυτά τα λόγια και εμφανώς συγκινημένη, η Ηρώ Μπέζου, η 13η κατά σειρά νικήτρια του βραβείου Μελίνα Μερκούρη ευχαρίστησε τους ανθρώπους που την τίμησαν με αυτή τη διάκριση.

hrw-mpezou-vraveio
instagram/monopoligr

Η 30χρονη ηθοποιός παρέλαβε το βραβείο της στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μ. Μερκούρη στην Πλάκα, την Τρίτη 19 Μαρτίου, για την ερμηνεία της στο έργο «Φιντανάκι» του Παντελή Χορν σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

«Καταλάβαμε ότι το ήθελε πριν μας το πει»….

Η Ηρώ, κόρη του Γιάννη Μπέζου και της Ναταλίας Τσαλίκη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Από πολύ μικρή φάνηκε ότι θα ακολουθούσε τον δρόμο των γονιών της, αφού όπως είχε δηλώσει η μητέρα της σε τηλεοπτική της συνέντευξη: «Καταλάβαμε ότι το ήθελε πριν μας το πει»….

hrw-mpezou
facebook/Ηρώ-Ελένη Μπέζου

Κάπως έτσι μάλλον ήρθε και η πρώτη της εμφάνιση στην μικρή οθόνη, την οποία μάλλον λίγοι θα θυμούνται. Πρόκειται για δύο guest εμφανίσεις στη σειρά «Εκείνες και Εγώ», στο πλευρό του πατέρα της ή μάλλον του θρυλικού Ζάχου Δόγκανου.

Τα πρώτα βήματα στο θέατρο

Αμέσως μετά το Λύκειο περνά στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Μαθήτρια ακόμη της δραματικής, το καλοκαίρι του 2008, ανέλαβε μια αντικατάσταση στο «Φιόρο του λεβάντε» του Ξενόπουλου.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι πληρώνομαι για να κάνω δηλαδή αυτό που αγαπώ. Ενιωθα πως κάπως έτσι πρέπει να είναι στον παράδεισο», θα δήλωνε αργότερα η ίδια για αυτή τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη παράσταση.

hrw-mpezou-5
facebook/Ηρώ-Ελένη Μπέζου

Η Ηρώ Μπέζου έχει μιλήσει στον παρελθόν για την ικανοποίηση που νιώθει με το να εργάζεται και να ανήκει στον χώρο που επέλεξε και αγαπά. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι ο δρόμος της ήταν σπαρμένος με ροδοπέταλα…

«Είναι σύνθετο να συμβιβάζεσαι με το γεγονός ότι αμείβεσαι με ποσοστά ή δεν πληρώνεσαι. Όλοι συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να ενισχύουμε τέτοιες καταστάσεις, αλλά είμαστε πολλοί και διαφορετικοί, κι αν δεν συντηρείς εσύ αυτή την κατάσταση, τη συντηρεί ο άλλος. Πολλοί δυσανασχετούν με τον αριθμό των ηθοποιών, αλλά με ποιο δικαίωμα θα εμποδίσεις έναν νέο να παλέψει για το όνειρό του; Το επάγγελμα του ηθοποιού είναι αόριστο και πώς θα ορίσει κάποιος ότι δεν κάνεις γι’ αυτό;», έχει δηλώσει η ίδια παλαιότερα για το επέγγελμα του ηθοποιού.

hrw-mpezou-6
facebook/Ηρώ-Ελένη Μπέζου

Η επαγγελματική της πορεία

Μετά τον Ξενόπουλο, ήρθε το «Τρίτο στεφάνι» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, ο «Ορέστης»  σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Η μητέρα του σκύλου» του Παύλου Μάτεσι, ο «Βόιτσεκ» του Μπίχνερ σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλης, ενώ πιο πρόσφατες δουλειές της βρίσκουμε το «Πενθεσίλεια» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το «Τυραννόσαυροι ΡΕΞ» στην Πειραματική Σκηνή του Θεάτρου Rex, αλλά και τη μεγάλη επιτυχία του φετινού χειμώνα, το «Ξύπνα Βασίλη» στο Εθνικό Θέατρο.

Στο σινεμά έχει συμμετάσχει μέταξύ άλλων  στο «Art therapy» του Νίκου Περάκη, στο «Γάλα» που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Σιούγας, και το το «Αφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου.

Βέβαια, η μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, καθώς όπως έχει αναφέρει η ίδια: «Ωραία εμπειρία (σ.σ. του κινηματογράφου), αν και δεν νομίζω ότι συγκρίνεται με εκείνη του θεάτρου»!

hrw-mpezou-7
facebook/Ηρώ-Ελένη Μπέζου

Πάντα δίπλα της, οι γονείς της

«Εγώ και ο Γιάννης δεν ανήκουμε στην κατηγορία που κάναμε τα παιδιά μας για να μας μοιάσουν, αλλά που τα κάνουν για να γίνουν αυτό που θέλουν εκείνα. Τα κάνεις, τους δίνεις την αγάπη που πρέπει, τα φροντίζεις και τα αφήνεις να ανοίξουν τα φτερά τους και να γίνουν αυτό που θα ήθελαν. Τους προσφέρεις την απόλυτη αποδοχή», είχε δηλώσει η Ναταλία Τσαλίκη για την απόφαση της μοναχοκόρης της να ακολουθήσει την τέχνη του ηθοποιού.

Η νεαρή Ηρώ νιώθει τυχερή για τη στήριξη των δικών της σε κάθε της βήμα, αλλά και για το γεγονός ότι δεν βίωσε τη γνωστή καταπίεση των Ελλήνων γονιών αναφορικά με τις επιλογές των παιδιών τους. «Οι γονείς μου ήταν χαλαροί. Δεν με πίεσαν για βαθμούς και δεν μου υπέδειξαν ποτέ τι να σπουδάσω. Η μητέρα μου ιδιαίτερα με στήριξε πολύ όταν δημιούργησα μόνη μου –αν και ήμουν καλή μαθήτρια–, ψυχαναγκασμούς με το σχολικό διάβασμα. Ο πατέρας μου φαίνεται αυστηρός, αλλά δεν είναι καθόλου», έχει αναφέρει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της.

giannis-mpezos-natalia-tsaliki
facebook/Ναταλία Τσαλίκη

«Πάντα θα σε καμαρώνω Ηρώ μου»!

Συγκινητική είναι η υποστήριξη  του πατέρα της Γιάννη Μπέζου. Ο διάσημος ηθοποιός σε παλαιότερη ανάρτηση του στο Instagram είχε γράψει για την κόρη του πως:

«Από μικρή μου έλεγε πως ήθελε να γίνει ηθοποιός, αλλά εγώ ήμουν της άποψης πως είναι σημαντικό να κάνεις αυτό που πραγματικά θες, που επιθυμεί βαθιά η καρδιά σου. Και τελικά ακολούθησε τον δρόμο τον γονιών της και έγινε και αυτή μια υπέροχη ηθοποιός!! Και έτσι μετά από χρόνια με περηφάνια εξομολογούμαι πως η Ηρώ είναι φτιαγμένη γι’  αυτή τη δουλειά, είναι η πάστα της!! Πάντα θα σε καμαρώνω Ηρώ μου!!»

hrw-mpezou-giannis-mpezos
instagram/bovarygr

Στο σανίδι μαζί με τον πατέρα της

Έχει βρεθεί στην ίδια θεατρική σκηνή με τον πατέρα της δύο φορές. Η πρώτη ήταν το 2013 στην παράσταση  «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ που είχε ανέβει  στο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη.

Η ιδέα για το ανέβασμα της συγκεκριμένης παράστασης ανήκε στον Γιάννη Μπέζο. Αργότερα, συζητώντας με η σύζυγό του σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να προτείνει στην κόρη του τον ρόλο της Αντιγόνης.

«Είχα και έχω μια σαφή άποψη για τον ρόλο, που πρέπει να συνδυάζει τόσο το νεαρό της ηλικίας όσο και μια δύναμη και μια παιδικότητα. Κατά τη γνώμη μου τα έχει όλα αυτά η Ηρώ και γι’ αυτό ήθελα να δοκιμαστεί, να δοκιμαστούμε μαζί. Το διάβασε, της άρεσε. Είχε κάποιες επιφυλάξεις στην αρχή, αλλά μετά συμφώνησε», είχε δηλώσει στο Βήμα ο Γιάννης Μπέζος.

Εκείνος στον ρόλο του Κρέοντα, η κόρη του στον ρόλο της Αντιγόνης. Η έντονη σύγκρουση των δύο αυτών ρόλων, δημιούργησε ένα ιδιαίτερο δέσιμο για τους δύο ηθοποιούς.

«Δεν το είχα κατά νουν όταν προετοίμαζα την παράσταση, αλλά έχεις δίκιο, δένεσαι διαφορετικά. Κέρδισα πολλά από την Ηρώ ως ηθοποιό, αλλά ίσως περισσότερα από την κόρη μου», σημείωνε ο κ. Μπέζος.

Ο έρωτας ήρθε μέσα από το θέατρο

Ποια είναι όμως η θέση του έρωτα στη ζωή της 30χρονης Ηρούς. Φημολογείται, χωρίς οι δύο ηθοποιοί να έχουν δηλώσει κάτι σχετικό, ότι είναι ζευγάρι με τον Χάρη Φραγκούλη. Θυμηθείτε, όμως, ότι όπως αναφέραμε παραπάνω, αφιέρωσε το βραβείο Μελίνα Μερκούρη και σε εκείνον.

xaris-fragkoulis

Οι δυο τους γνωρίστηκαν ως συμφοιτητές στο Εθνικό, ενώ  και μετά από την αποφοίτησή τους ανήκαν στα ιδρυτικά μέλη της θεατρικής ομάδας Kursk.

hrw-mpezou-2
facebook/Ηρώ-Ελένη Μπέζου

Στον κινηματογράφο τους έχουμε δει να παίζουν μαζί στην ταινία «Άφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου. Με αφορμή τη συγκεκριμένη ταινία η Ηρώ Μπέζου είχε δηλώσει: «Εξαρτάται από τον έρωτα. Δεν είναι αυτονόητο ότι μπορείς να πας παραπέρα μια σχέση, όχι μόνο ερωτική, οποιαδήποτε. Όλα είναι θέμα συγχρονισμού, να θέλεις το ίδιο. Ή να ανακαλύψεις ότι τελικά θέλεις το ίδιο, μέσα από τον άλλον. Μπορεί να είναι νοσηρό αυτό που συνδέει δύο ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά, αν η αμοιβαία ανάγκη συνεχίζεται, συνεχίζεται και η σχέση. Πιστεύω ότι μετά τον έρωτα μπορεί να έρθει άλλος έρωτας, με τον ίδιο άνθρωπο. Αν έχεις περιέργεια να δεις τον εαυτό σου. Και να γνωρίσεις τον άλλον από την αρχή. Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν ξέρουμε πραγματικά. Ευτυχώς».

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η Ηρώ Μπέζου κέρδισε το θεατρικό Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»

Ηθοποιός η κόρη του Γιάννη Μπέζου-Κέρδισε τις εντυπώσεις στο θεατρικό σανίδι!

 

Σχετικά άρθρα