Δίπλωμα οδήγησης: Αναμονή τέλος – Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις υποψηφίων

Ξεκινούν οι πρακτικές εξετάσεις, δοκιμαστικών προσόντων, των υποψήφιων οδηγών για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, κατόπιν συμφωνίας

Πρόκειται για συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Μεταφορών με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες και αποδέχονται την ασφαλιστική κάλυψη οχημάτων και υποψηφίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται την επόμενη Δευτέρα να αρχίσουν οι εξετάσεις.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας με εγκύκλιο προς τις Περιφέρειες ζητά να ενημερωθεί για τον προγραμματισμό της διενέργειας δοκιμασιών προσόντων υποψήφιων οδηγών και οδηγών.

Μπορούν να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες

Όπως αναφέρει, «αίρεται η όποια αμφιβολία περί δήθεν αδυναμίας δημιουργίας ασφαλιστικού προϊόντος από τις ασφαλιστικές εταιρείες για την παροχή των ασφαλιστικών καλύψεων στα εκπαιδευτικά οχήματα που προβλέπονται στην παραγρ. 10 του άρθρου 4 του Ν.4599/2019 ( Α 40)».

«Ως εκ τούτου, μπορούν να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς. Δεν ευσταθεί η αιτιολόγηση για τη μη διενέργειά τους τόσο από την πλευρά την Σχολών Οδηγών – Εκπαιδευτών όσο και από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της ώρας».

Μάλιστα, μέχρι στιγμής εννέα ασφαλιστικές εταιρείες, μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.), δημιουργούν ασφαλιστικό προϊόν. Στόχος η κάλυψη της ασφάλισης των εκπαιδευτικών οχημάτων και των εξεταζόμενων οδηγών.

Ποιες είναι οι ασφαλιστικές καλύψεις

Σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Μεταφορών που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα παρέχουν τις εξής ασφαλιστικές καλύψεις:

  • οι τρίτοι ζημιωθέντες από τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε ο εκπαιδευόμενος οδηγός με το εκπαιδευτικό όχημα θα καλύπτονται, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, από την ειδική ασφάλιση αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία εκπαιδευτικού οχήματος.
  • η αποκατάσταση τυχόν υλικών ζημιών του ίδιου του οχήματος του εκπαιδευτή κατά τη διάρκεια της εξέτασης των υποψήφιων οδηγών μπορεί να καλυφθεί ασφαλιστικά με την παροχή ασφάλισης ιδίων ζημιών για κάθε όχημα του εκπαιδευτή σύμφωνα με όρους (π.χ. απαλλαγή) που θα συμφωνηθούν μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.
  • η ασφαλιστική κάλυψη δίδεται με τους όρους και προϋποθέσεις.

Στην κάλυψη των ιδίων ζημιών του εκπαιδευτικού οχήματος μπορεί να προστεθεί όρος – επέκταση κάλυψης της απώλειας εισοδήματος του εκπαιδευτή μέχρι την επισκευή του οχήματός του για χρονικό διάστημα ενός μηνός, σύμφωνα με τους όρους που θα συμφωνηθούν μεταξύ των συμβαλλομένων. Όλες οι ανωτέρω ασφαλιστικές καλύψεις θα παρέχονται από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατόπιν εκτίμησης του σχετικού κινδύνου και ανάλογης τιμολόγησης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νέο δίπλωμα οδήγησης: Σε 5 ημέρες και με 15 ευρώ εξέταστρα

Ιαπωνία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος – Εννέα τραυματίες

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να φοράει μπουφάν το μωρό σας στο κάθισμα αυτοκινήτου;

Παρέδωσε το δίπλωμα οδήγησής του ο πρίγκιπας Φίλιππος

Σχετικά άρθρα