Η… μάχη του τηλεκοντρόλ: Η γυναίκα ή ο άντρας επιλέγει τι θα δουν στην τηλεόραση;

To θέμα της επιλογής των τηλεοπτικών προγραμμάτων έχει αποτελέσει κατά καιρούς σημείο τριβής και διένεξης για αρκετά ζευγάρια.

Είναι γεγονός πως οι γυναίκες επιλέγουν ενημερωτικές εκπομπές, τα καθημερινά σίριαλ και τα τηλεπαιχνίδια. Ενώ οι άνδρες αρέσκονται κυρίως στα αθλητικά δρώμενα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, στίβο, φόρμουλα) κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο λόγο στις πολιτικές εκπομπές και συζητήσεις.

Γράφει ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Ευάγγελος Κουσιάδης

Η δική μου προσωπική εμπειρία μέσα από την επαγγελματική μου διαδρομή πιστοποιεί ότι τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες φαίνεται να έχουν τον πρώτο λόγο στην επιλογή των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνδρες σύντροφοί τους δέχονται τις επιλογές των γυναικών και παρακολουθούν μαζί τα προγράμματα που οι ίδιες έχουν επιλέξει.

«Υποχωρεί» ο άνδρας

Ακόμα και αν συμπέσει το αγαπημένο πρόγραμμα της γυναίκας με έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που θέλει να δει ο άνδρας και πάλι τα στοιχεία δείχνουν μια μικρή «υποχώρηση» του άνδρα. Το ισχυρό φύλο διαθέτει την επιλογή και την άνεση να δει τον αγώνα της αγαπημένης του ομάδας ή ένα άλλο αθλητικό γεγονός, σε κάποια καφετέρια της περιοχής του μαζί με τη φίλαθλη ανδροπαρέα των κολλητών του.

Αυτό είναι κάτι που η γυναίκα στερείται ως εναλλακτική επιλογή και ως εκ τούτου, ο άνδρας μπορεί να της παραχωρήσει τον χώρο στο σπίτι. Έτσι εκείνος έχει την ευκαιρία να βγει έξω και να βρεθεί με τους φίλους του σε ένα καθαρά ανδρικό περιβάλλον όπως είναι η παρακολούθηση ενός αγώνα είτε στην καφετέρια ή ακόμα και στο γήπεδο.

Οι γυναίκες βλέπουν αγώνα για να είναι μαζί με τον σύντροφο

Το σίγουρο είναι ότι η από κοινού παρακολούθηση προγραμμάτων στην τηλεόραση έχει θετική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού. Υπάρχουν περιπτώσεις πλέον, όπου και οι γυναίκες επιλέγουν την παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα προκειμένου να είναι δίπλα στον σύντροφό τους.

Όταν η σχέση του ζευγαριού είναι χτισμένη πάνω σε γερά θεμέλια και υγιείς βάσεις, τότε γίνονται αμοιβαίες υποχωρήσεις στο θέμα των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Πάντως, σε πολλά σπίτια ζευγαριών είναι σύνηθες το να υπάρχουν δύο τηλεοράσεις, οπότε είναι και οι δύο ευχαριστημένοι.

Μολονότι δεν είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί αθλητικά, ούτε οι άνδρες ασκούν ιδιαίτερη πίεση σε αυτό, δηλαδή στην από κοινού παρακολούθηση των αθλητικών. Εντούτοις, αρκετές φορές αποφασίζει η ίδια να δει μαζί με το ταίρι της.

Πιστεύουν ότι αυτό βοηθά στη σχέση τους

Επειδή οι γυναίκες είναι αυτές που επενδύουν- εκ φύσεως- περισσότερο στις σχέσεις και δη στις ερωτικές, αν κρίνουν ότι η από κοινού με τον σύντροφό τους παρακολούθηση ενός αθλητικού γεγονότος, θα βοηθήσει με κάποιο τρόπο τη σχέση τους, αν δεν είναι τόσο καλή ή θα την βελτιώσει και θα την ενισχύσει ακόμα περισσότερο αν είναι ήδη καλή, είναι πρόθυμες να δουν αθλητικά προκειμένου να νιώσουν ότι αυτό έχει ανταπόδοση.

Από την άλλη, οι άνδρες ενργούν πιο ατομοκεντρικά. Αν παραχωρούν την επιλογή των τηλεοπτικών προγραμμάτων στη γυναίκα, αυτό περισσότερο το κάνουν για να αποφύγουν εντάσεις και γκρίνιες. Έτσι εξασφαλίζουν την ησυχία τους, παρά για να επενδύσουν περισσότερο στη σχέση τους και να την βοηθήσουν.

misofonia

Να παρακολοθούν ό,τι θέλουν σε ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες;

Το να έχει το κάθε ζευγάρι τον χώρο και την τηλεόρασή του είναι θεμιτό, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν και στιγμές όπου οι δύο σύντροφοι βλέπουν μαζί τα τηλεοπτικά προγράμματα. Δεν είναι υποχρεωτικό η αλλαγή κρεβατοκάμαρας για να διασφαλισθεί ο προσωπικός χώρος.

Από τη στιγμή που υπάρχει επικοινωνία, αγάπη και αλληλοσεβασμός ανάμεσα στο ζευγάρι, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει σεβασμός στις επιλογές του άλλου και στα γούστα του, χωρίς ο ένας να κριτικάρει και να παρεμβαίνει. Υπάρχουν αρκετά ζευγάρια που κανονίζουν μέρες πριν να δουν μαζί μια ταινία στην τηλεόραση.

Ας φροντίζουν και οι δύο τι θα δουν

Αν ο άνδρας επιλέξει την ταινία, η γυναίκα θα ασχοληθεί με την ώρα παρακολούθησης, τον κατάλληλο φωτισμό και το γαστρονομικό συνοδευτικό της παρακολούθησης. Αν η γυναίκα διαλέξει την ταινία, ο άνδρας φροντίζει για τα υπόλοιπα.

Αν τα αφήνει όλα εν λευκώ στη γυναίκα για να τα κανονίσει «εκείνη όπως νομίζει», αυτό δείχνει μία απρόθυμη συμμετοχή του άνδρα και μία ενδεχομένως υποσυνείδητη αποστασιοποίηση από την γυναίκα. Ακόμα και το πώς κατανέμει τον χρόνο παρακολούθησης μπροστά στην τηλεόραση ένα ζευγάρι και πόσα προγράμματα βλέπουν από κοινού, μπορεί να αποκαλύψει πάρα πολλά για την ποιότητα της μεταξύ τους σχέσης .

Ευάγγελος Κουσιάδης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπευτής-Συγγραφέας
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιατί τα ζευγάρια περπατούν χέρι – χέρι;

Τι κοινό έχουν ζευγάρια που κάνουν καλό σεξ;

Εμπιστοσύνη στη σχέση: Πόσο σημαντικό είναι το κοινό ταμείο για ένα ζευγάρι;

Ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας: Πότε ξεκινούν τα προβλήματα;

Σχετικά άρθρα