Σχέση: Το… κολπάκι για να μην ανακατεύονται στα προσωπικά σου

Στα παλαιότερα χρόνια ο πατέρας συνήθιζε να αποφασίζει για τα παιδιά του και κυρίως για τις κόρες του, οι οποίες αντιμετωπίζονταν ως αδύναμες που η ανδρική φιγούρα οφείλει να προστατέψει.

Οι αποφάσεις που έπαιρνε, ήταν σχεδόν για τα πάντα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο άνηκε ακόμα και ο άνδρας με τον οποίο θα παντρευτεί. Θεωρούσαν πως είναι ζωτικής και καθοριστικής σημασίας να είναι κάποιος που θα μπορεί να τη συντηρήσει.

provlima sti sxesh

Γιατί οι γονείς προσπαθούν να αποφασίσουν για τα παιδιά τους;

Εξάλλου, η κοινωνική και η οικονομική του κατάσταση ήταν αρκετά ως κριτήρια προκειμένου κανείς να «περάσει» από τον έλεγχο του πατέρα ο οποίος στην πλειονότητα των φορών, ήταν αυστηρός.

Ωστόσο, στις ημέρες μας θεωρείται σχεδόν αδιανόητο η οικογένεια να ορίζει με ποιον θα είναι κανείς το υπόλοιπο της ζωής του, ενώ ο θεσμός για το «προξενιό» έχει εξασθενήσει. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί γονείς που εκδηλώνουν παρεμβατική συμπεριφορά και προσπαθούν να αποφασίσουν για τα παιδιά τους.

Και αν δεν υπακούσουν, είναι και ικανοί να περάσουν σε… αντίποινα

Και αν δεν υπακούσουν, είναι και ικανοί να τους στερήσουν βασικές παροχές, όπως η οικονομική βοήθεια και η στέγη. Ένα θέμα ταμπού είναι η κοπέλα να έχει σύντροφο αρκετά χρόνια μεγαλύτερό της. Πόσο μάλλον και αν συζεί μαζί του.

Όπως παρατηρεί και η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια Νάσια Σκαμπαρδώνη, είναι σύνηθες αρκετοί γονείς να παρεμβαίνουν στη ζωή των παιδιών τους και να αντιτίθενται στις αποφάσεις τους αν δεν καλύπτουν τις δικές τους προσδοκίες.

Να εναντιωθείς

Εφόσον όμως, είσαι ευχαριστημένη από τη σχέση που έχεις και θες να την προχωρήσεις, είναι φρόνιμο να ξεκαθαρίσεις τη θέση με μια ήρεμη συζήτηση με τους δικούς σου. Να είσαι προετοιμασμένη πως τα αίματα θα… ανάψουν γιατί θα εναντιωθείς.

Αλλά, όπως προτάσσει η κα Σκαμπαρδώνη, το πλαίσιό σας πρέπει να παραμείνει σε κλίμα συζήτησης ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη σύγκρουση και τσακωμός. Θα πρέπει να επιδιώξεις όσο μπορείς να κρατήσεις χαμηλούς τόνους.

Κάνε μια «καθαρή» συζήτηση

Και μην παραλείψεις να μιλήσεις ανοιχτά. Εξήγησέ του πως είναι η ζωή σου με τον άνθρωπο που έχεις επιλέξει, τι είναι αυτά που σε κάνουν ευτυχισμένη δίπλα του και πως είσαι αρκετά μεγάλη για να πάρεις αποφάσεις μόνη σου.

Σύμφωνα με τη γνωστή ψυχολόγο, είναι χρήσιμο να του ζητήσεις τη στήριξή του σε αυτό ενώ η περιγραφή για το πώς νιώθεις με την αρνητική στάση του, είναι ωφέλιμο. Αν είναι κρίσιμο ο πατέρας σου να παρευρεθεί σε μια μεγάλη σου στιγμή με το ταίρι σου, όπως είναι ένας γάμος ή μια βάφτιση, πες το του ανοιχτά.

Και μόλις γίνει αυτή η «καθαρή» συζήτηση, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να του δώσεις χρόνο να σκεφτεί, περιμένοντας την απάντησή του. Ας καταλάβει πως είναι ένας σημαντικός άλλος για εσένα αλλά δεν είναι εκείνος που παίρνει τις αποφάσεις.

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
nasiask@hotmail.com
6944606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Sexting με πρώην σχέση: Τι σημαίνει όταν ψάχνεις το κινητό του;

Διάλειμμα στη σχέση: Πότε πρέπει να πεις «τέλος» και να χωρίσεις;

Μια σχέση για… τέσσερις: Πώς να την κερδίσω όταν ακούει μόνο τους γονείς της;

Πρώτη σχέση: Οι γονείς μου ανακάλυψαν ότι έχω αγόρι και με έβαλαν τιμωρία. Πώς να το διαχειριστώ;

Σχέση και συγκατοίκηση: Πώς θα αντέξεις χωρίς να τα… σπάσετε;

Οι γονείς μου δεν εγκρίνουν τη σχέση μου και δεν με καταλαβαίνουν. Βρίσκομαι σε απόγνωση!

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X