Μήπως η σχέση σου βασίζεται στην ανασφάλεια; Πώς θα το χειριστείς;

Έχω ένα γιο 2 ετών. Το πρόβλημα μου είναι το άγχος αλλά όχι το δικό μου. Του συντρόφου μου. Είναι πολύ αγχωμένος και απαισιόδοξος. Όλο αυτό «ρίχνει» και τη δική μου ψυχολογία.

Λέει ότι δεν είμαι ποτέ χαρούμενη. Αλλά πώς να είμαι όταν με το πρώτο πρόβλημα απογοητεύεται παρά πολύ και θέλει όλα να τα παρατήσει και να γυρίσουμε Ελλάδα γιατί ζούμε στη Γερμανία;

Νιώθω να… πνίγομαι και βλέπω εφιάλτες

Μαλώνουμε συχνά και συνήθως νιώθω ότι φταίω εγώ επειδή έχω πολύ άσχημες αντιδράσεις και είμαι έτοιμη να φύγω κάθε φορά που μαλώνουμε. Εκείνος υποχωρεί πάντα και δεν θέλει να φύγω.

Εν τω μεταξύ ο γιος μας έχει γεννηθεί εκτός γάμου και ο σύντροφός μου δεν το έχει αναγνωρίσει ακόμα. Δείχνει ότι δεν θέλει να το κάνει επειδή λέει ότι όταν γίνει αυτό, θα τον εγκαταλείψω.

Αυτό όμως δεν ισχύει για εμένα. Εγώ τον αγαπώ και εκείνος εμένα. Αλλά με τόσο άγχος νιώθω να… πνίγομαι και βλέπω εφιάλτες. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Φιλοπούλου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Μέσα σε λίγες γραμμές περιγράφετε μια αρκετά περίπλοκη κατάσταση. Είστε σε μια σχέση, όπου, όπως λέτε, υπάρχει αγάπη. Όμως ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, ανασφάλεια, άγχος και εντάσεις.

Αν όταν μαλώνετε εσείς απειλείτε ότι θα φύγετε, είναι λογικό ο σύντροφος σας θα έχει ανασφάλεια. Αν εκείνος χρησιμοποιεί το παιδί σαν μοχλό πίεσης, είναι λογικό πως και εσείς θα έχετε δυσκολία στο να ηρεμήσετε.

Πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε να είστε μαζί

Οφείλετε, πρώτα σε εσάς και μετά στο παιδί που φέρατε στον κόσμο, να βρείτε ένα τρόπο να επικοινωνήσετε. Με αγάπη, ανοιχτά αυτιά και καρδιά, κατανόηση και αποδοχή, προσπαθήστε να μιλήσετε, να συζητήσετε τα θέματα σας και αποφασίσετε αν θέλετε να είστε μαζί.

Μετά θα πρέπει να δείτε πώς θα είστε μαζί. Αν συνεχίσετε να βασίζετε τη σχέση αυτή στην ανασφάλεια και την ένταση, και εσείς θα κουραστείτε, αλλά μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά και η ψυχολογία του παιδιού σας.

Αν σας το επιτρέπουν τα οικονομικά σας, θα σας πρότεινα να δείτε έναν οικογενειακό σύμβουλο.

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: dimitraefilopoulou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι έχει σημασία στη σχέση πριν τον γάμο και όλοι μπορεί να ξεχάσουμε;

Πόσο μπορεί να κρατήσει η καλοκαιρινή σου σχέση;

Διαφορά ηλικίας στη σχέση: Έχει περισσότερες εμπειρίες από εμένα και νιώθω μειονεκτικά…

Σχετικά άρθρα